МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: У Хагу недостаје само гиљотина у судници!

MIROSLAV LAZANSKI: U Hagu nedostaje samo giljotina u sudnici!

14 februara 2016

Lazanski 45f345Piše: Miroslav Lazanski

Srbija je poslala protestnu notu Haškom tribunalu. Kasno? Ili, bolje ikad nego nikad? Ili, ko je postavio one ljude u srednjovekovnim crno-crvenim odorama, koji se klanjaju po tri četiri puta jedni drugima, da sude Srbima u Hagu? Istina ne samo Srbima, ali ipak pretežno Srbima. Koji posle serijski umiru u haškom pritvoru.

Kažu da je te sudije postavio Savet bezbednosti UN u vreme kada je u Kremlju stolovao veseljak, koji se nije libio da i pripit poput mečke javno zaigra pred zapadnim sponzorima njegove tadašnje države.

„Ko je zapravo postavio Nemce za sudije narodima?”, ljutio se u 12. veku engleski sholastičar Džoan Salsberi zbog svetskog poretka koji su Nemci smišljali. Ogorčenje ovog Engleza išlo je na račun cara Fridriha Barbarose, jer je ovaj pretendovao na sva ovlašćenja, jer je sazivao koncile i na njima nalagao donošenje odluka kakve njemu odgovaraju. Ogorčenje je išlo na račun nemačke pretenzije na vođstvo, na račun nemačke ideje carstva i cara, na račun nemačkih ambicija koje nisu trpele nikakav autoritet pored sebe i nad sobom. Kako je ovaj biskup pisao, Nemci su bili „grubi i neobuzdani”. Samo 863 godine kasnije narodima više ne sude Nemci, već Amerikanci.

Sada se i Nemci žale kako su Amerikanci grubi i neobuzdani. Naravno da kroz nemačke žalopojke oko današnje američke uloge, ne samo u raznim međunarodnim sudovima, provejava i nemačko žaljenje zbog toga što sami više ne igraju veliku ulogu. Sada, dakle, kada Vašington poziva ostale zapadne saveznike na krstaške pohode i veruje da je Bog na njegovoj strani, kada Amerikanci misle da im je Bog dodelio spasonosnu istorijsku misiju da se bore protiv zla, politika Zapada se pretvorila u eshatologiju. A slavopojke koje američki mediji upućuju svojoj političkoj eliti svode se na onu hristološku himnu koju je jedan anonimni pesnik iz okruženja tadašnjeg natkancelara u 12. veku spevao Fridrihu Barbarosi: „Pozdravljen budi care naš, vladaru ovde na zemlji.”

„Svuda je srednji vek”, ovako je stručnjak za srednji vek Horst Furman pre desetak godina nazvao svoju knjigu u kojoj opisuje srednjovekovna obeležja sadašnjosti, misleći pri tome ne samo na gradske zidine i formalne načine pozdravljanja, već i na duhovno ustrojstvo sadašnjosti. Možda profesor Furman i nije preterao u reklamiranju svog faha, pogledajmo samo današnje haške inkvizitore, nedostaje samo giljotina u sudnici.

Danas Amerikanci postupaju sa Haškim tribunalom isto onako kako je to svojevremeno činio Fridrih Barbarosa sa Koncilom. Današnjica uverljivo pokazuje da predatorska istorija čovečanstva još nije završena. Međunarodno pravo ne postoji, postoji samo pravo jačega, odnosno pravo postoji samo između vojno i ekonomski približno jednakih. A prvo pravdanje principa „sila ispred prava” imamo kod istoričara Tukidida, koji u Meloskom dijalogu opisuje sudbinu stanovnika malog ostrva Melos.

Pa ko je onda sudije u Hagu postavio na ta mesta? Tukidid sigurno nije. Zapravo, Haški tribunal je savremena varijanta Meloskog dijaloga. Francusku neće prijaviti Savetu bezbednosti UN zbog Artmanove, jer Francuska je stalni član Saveta bezbednosti UN, američki saveznik i moćna država. A Srbija sve to nije. Odnosno, klasično pitanje iz Starog zaveta: od Mojsija su zatražili da reši jedan spor između dvojice Jevreja, a nakon toga su ga zavađeni žestoko napali: „Hoćeš li da nas pobiješ, kao što si juče pobio Egipćane.” Mojsije se uplašio kada je čuo da je njegovo nedelo otkriveno, pa se sakrio.

Amerika se ne krije, Amerika hoće da vodi i predvodi zahvaljujući svojoj snazi bez obzira na međunarodno pravo i ugovore. Kvintesenciju američkog nastupanja predstavlja uverenje da ono što je dobro za SAD automatski mora biti dobro i za svet. A šta je to dobro, to definiše Amerika ne obazirući se na mišljenje drugih. Doduše, SAD progone ljude koji su počinili ratne zločine, ali Amerikanac po definiciji ne može da počini ratne zločine koje bi trebalo procesuirati pred Međunarodnim sudom. Poput nekog srednjovekovnog carstva. To je neskrivena imperijalna politika, danas funkcioniše kao i pre više vekova: ko nije za nas, taj je protiv nas. Moć hegemona.

SAD su bile te koje su 1946. suštinski doprinele da u Nirnbergu procesom ratnim zločincima bude ostvarena prekretnica na putu ka međunarodnom krivičnom pravu. Presude iz Nirnberga bi, kako je u to vreme rekao američki tužilac Džastis Džekson, trebalo da ogade rat onima „u čijim rukama se nalazi moć i sudbina čitavih naroda”. Bila je to velika nada u godinama posle Drugog svetskog rata. Ali već 1970. Džeksonov najbliži saradnik Telford Tejlor je rekao: „Nismo uspeli da naučimo lekciju koju smo u Nirnbergu hteli da naučimo.” Samosvest supersile ne trpi nad sobom nikav autoritet, pa ni autoritet prava.

I to nije nikakav novi poredak vremena, nije onaj „Novus Ordo Seclorum” na poleđini novčanice dolara, to je samo stari svetski poredak: sila iznad prava. Današnje međunarodno pravo.

Rusija to osporava, Srbija se toga kasno setila…

(Politika)

KOMENTARI8 komentara

 1. rodoljub zaharijevic says:

  kasno ili ne,srbija j..na strana uvek,zasto,pa po meni suvise smo fini prema smardovima,trebalo je vise onih izraza kojim se jedno vreme sluzio seselj,kaznili ga za vredjanje suda,pa g...o smrdi pa smrdi kako ga mozes uvrediti,stoga je protesr koji je AV uputi trebalo da glasi UP YOUR'S i nista vise,ili da budem jasan i glasan ko vas j..e gospodo.

 2. Baja says:

  Pa jos Seselju nije presudjeno, bice jadikovanja:kuku lele,kuku lele odoše Voji jaja hahahahaha ..

 3. Gordan says:

  Nemci se žale kako su Ameri grubi, itd. ??? Pa, Nemci su sav ovaj tridesetogodišnji jad i namestili. Sve što se dogadja na političkoj sceni Evrope, a od vremena pada tkz."berlinskog zida", do trenutnih interesa rasturačine Evropske Unije, je podmuklo maslo jedne Nemačke. Rasturanje Yugoslavije, približavanje Rusiji(osveta Crvenoj Armiji za Berlin, i dr.), forsiranje "Mein Kampf-a" i "hod na istok i jug", i sve to fino maskirano jednim tolerantnim odnosom prema strancima(a, na šta su SAD naterali nemačku, nakon dr.sv.rata), sve je to maslo jedne nemačke političke lisice, koja bi uživala od sreće kada bi Ameri popili mnotvo atomskih bombi, ili rasturila se u gradjanskom ratu, ili skapala u ekonomskoj bedi(a, što priželjkuje i Rusima) !!! Trenutno, najveći cilj nemačke je uklanjanje protektorata Amarike, i nakon EU povratka na nivo nešto veći od "beneluxa", povraćaj deutsch marke, uz jasan naglasak da je samo nemačka "genijalnost(uz vatru na stadionima rajha)" uspešno odbranila svoj teritorijalni suverenitet(DDR)..., naspram svih ostalih koji su u problemima!!! Kakva nemačka, kakvi bakrači! Videli biste vi šta je nemačka, da nije ustala Rusija i rekla "njet!" .

 4. Derim says:

  Gordan, slazem se ali tu su jos Vatikan i Englezi jednako pakosni i krvoločni prema celom svetu. Pa iskompleksirani Francuzi kojima pljacka i razbojnistvo uopste nije strano. Ukratko zapadna evropa ni svojoj deci ne poklanja nista ali otima sto stigne.

 5. Baja says:

  Europa je stara dama a vas dvojica ste neznalice i primitivci u opancima.

 6. marko says:

  G LAZANSKI TACNO SRBIJA SE KASNO SETILA ZASTO SE NAROD NE SETI CRVENO VEC SVETLI 22 GODINE DA SE MAKNE OD TE EVROPE USMISLU ULASKA U NEKAKVU EVROPU LI CITAH TAMNICU NARODA INKVIZICIJE GDE SE AIVI SIROMASNO I POMALO NESTAJE KAD CE SE TOGA SETITI SAD SU IZBORI U SRBIJI ZAR UVKE TV POLITIXCKE LAZI KUPOVINA LJUDI ZA SENDVIC MOGU BITI U SRBIJI TRAJNO STANJE. SVET JE VELIK NE POCINJE OD ZAPADA ONI SU 7 % SVETA STO JE S ONIM 93 % KOJI TE TRAZI ZA ZIVOT I SARADNJU AKO NARAVNO ZELIS.SLEPILO SRBIJE POSTAJE TRAJNO STANJE BOLESTI DRUSTVA S OVIM VUCICEM I SDP MOZE L ISE UOPSTE NAROD PROBUDITI U SRBIJI KLJUCN O JE PITANJE I KAD

 7. oganj says:

  seselja nece nikad osuditi hag on je jedini prezivijo baja zato sto je on hrvat a ponacijonalnosti jugosloven ne srbin sada ce biti jos kaznjenika iz srbije hag radi punom parom bice jos sudenja nije rat zavrsen

 8. Aloysius Saint says:

  @Baja Čekaju se presude Šešelju, Mladiću i Karadžiću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *