МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: „У Србији никада није досадно!“

MIROSLAV LAZANSKI: „U Srbiji nikada nije dosadno!“

30 oktobra 2016

Miroslav-Lazanski-720

Piše: Miroslav Lazanski

U Srbiji nikada nije dosadno, dušebrižnika na sve teme i na sve strane. Eto sada su skočili, prave analize šta znači postrojena jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na svečanom dočeku šefa ruske obaveštajne zajednice Nikolaja Patruševa. Da li je to neko novo približavanje Srbije Rusiji, zašto takvog dočeka nije bilo prilikom prethodne posete gospodina Patruševa? I zašto policija ima crvene akslbendere na uniformama, a vojska Srbije ima žute, tj. zlatne? Da nije možda, ne daj bože, ministar Nebojša Stefanović više sklon „crvenima”? Ili to Srbija na taj način šalje diskretne poruke Briselu i Vašingtonu? Ne znam, možda i šalje, a možda dušebrižnici misle da je trebalo da postrojimo nekoliko policajaca iz kvarta, sa Novog Beograda: Mitu, Žiku, Peru i Đoku… Onako u pohabanim uniformama i u cipelama koje se raspadaju. S podignutim pendrecima pod uglom od 45 stepeni u znak svečanog pozdrava. Muški bi to izgledalo.

Pretpostavljam da dušebrižnici sada, na osnovu TV snimka, prebrojavaju i broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji su bili postrojeni na svečanom dočeku gospodina Patruševa, jer brojke svašta govore. Možda se prebrojava i broj članova orkestra, jer se na temelju broja duvača, gudača i bubnjara može zaključiti celokupna borbena gotovost Ministarstva unutrašnjih poslova države Srbije. Tako je meni svojevremeno, na početku novinarske karijere u „Poletu”, rekao jedan od oficira JNA zadužen za štampu u komandi Pete vojne oblasti u Zagrebu kada sam ga zapitao koliko je ljudi zaposleno u orkestru te vojne oblasti. E nećeš majci da znaš koliko duvača i gudača mi imamo. Ugrožavaš bezbednost SFRJ. Godine su prolazile pa sam sa tugom u očima i bolom u srcu spoznao da su od komunista gori samo antikomunisti. Posuđen zaključak. Od Triglava do Vardara. Zato smo i propali.

Kažu dušebrižnici opšte prakse da strogo moramo da vodimo računa o nivoima posete inostranih gostiju, da se protokol mora toga striktno držati. Slažem se, ali se nešto pitam da li su naši domaćini na Zapadu, posle 1991. godine, vodili računa o nivoima poseta naših političara i državnika kada su dolazili u zapadne prestonice? Kada je Tito dolazio u Vašington, onda je Džon Kenedi slao po njega u vazduhoplovnu bazu Endrjus predsednički helikopter da ga doveze na travnjak ispred Bele kuće. Helikopter sleće, Tito izlazi, čekaju ga Kenedi i Žaklina, na travnjaku je postavljen beli plato sa mikrofonima i grbovima SFRJ i SAD. Odjekuju počasni plotuni iz artiljerijskih oruđa, postrojena su i sva četiri vida američkih oružanih snaga: Kopnena vojska, Mornarica, Vazduhoplovstvo, Marinci i Obalska straža. Kada je Tito „Galebom” početkom pedesetih godina išao u posetu Velikoj Britaniji na gatu u Londonu čekao ga je Vinston Čerčil i britanska kraljica Elizabeta Druga. I odred britanske ratne mornarice. Za vreme plovidbe „Galeba” vodama Sredozemlja u svečanoj pratnji bile su dve britanske krstarice i nosač aviona. Kako smo to brzo zaboravili. A naši političari kada idu u službene posete Zapadu pristaju da ih primaju zamenici pomoćnikovih pomoćnika. Nigde svečanog stroja svih vidova oružanih snaga, nigde počasnih plotuna, nigde svečanih platoa, besprekorno ošišanih marinaca i zelenih travnjaka. Čuo sam da su neke naše državnike iz DOS-a uvodili u Belu kuću kroz podrum i one pomoćne prostorije gde 24 sata borave dežurne i stalno akreditovane novinarske ekipe. Pa skoči dolar, ili padne jen, eto ti ga ministar finansija SAD mora pred novinare. U pet sati ujutro. Ili neki zlikovci premlate u nekom kafiću u Evropi nekoliko američkih marinaca. Hop, eto ti ga pomoćnik zamenika za Evropu i Evroaziju da pruži objašnjenje novinarima. I onda hop gospodo, sačekajte da prvo prođe delegacija iz Srbije. Ma nije važno, jer kažu da je protokol samo forma. Možda, ali u diplomatiji je protokol zapravo i suština. Uz reciprocitet, koji je biblija moderne diplomatije. Naravno, ako ta diplomatija uopšte pretenduje na uvažavanje nje i države koju predstavlja.

Šta da radimo, nema „Galeba”, nema Tita, a sada smeta i Mita. U svečanoj policijskoj uniformi.

A vojna tajna o kojoj sam govorio pre neko veče na RTS-u? Ma to je obična Platforma za kontakte sa predstavnicima američke vojne obaveštajne službe, DIA. „Platformica” pod kodnom šifrom „Kontinental”, sa pet velikih poglavlja, doneta u Beogradu 15. oktobra 1997. Dokument, koji nigde nije bio zaveden i čuvan je u najvećoj tajnosti. Dokument o kojem pojma tada nisu imali ni Slobodan Milošević, ni Vrhovni savet odbrane SRJ. Dokument kojim Amerima dozvoljavamo uvid u organizaciju Službe bezbednosti u vojsci, ali i mnoge druge „stvarčice”, a za uzvrat oni će nama otkriti njihovu organizaciju. Pošto ćemo mi, naravno, napasti Teksas ili Kaliforniju. I sve dogovoreno sa šefom DIA generalom P. M. Hjuzom u prvoj polovini 1997. Prethodno je kontakt ostvarila SDB Srbije.

Još smo dobro i prošli…

(Politika)

KOMENTARI8 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Prema svecu i tropar. Onoliko koliko vas cene takav tretman i imate. Protokol u diplomatiji je u stvari nauka koja se u normalnim zemljama uci. Ne moze svak da rukovodi protokolom. Tacno se zna kad se sta radi i radi se po striktno ustaljenim pravilima. Kad se nasi politicari primaju to se radi sa prezirom jer to i zasluzuju. Niko ne voli bezkicmenjake i izdajice. Svako ih se gadi.Niko ih ne respektuje jer oni sami sebe a ni drzavu koju predstavljaju ne respektuju. Ovi danas neznaju ni da se obuku kako treba a kamo li da znaju protokolarna pravila. Onaj ko lezi na" patosu u susednoj prostoriji" sigurno ne zasluzuje respekt jer razgovara sa petorazrednim sluzbenicima jer hoce da bude ministar za sve. To se na zapadu vrlo striktno pazi. Raspekt se zasluzuje.

  • micky says:

   ...AMIN...

 2. Despot says:

  @ivan grozni, pa ti kao da si samnom ucio skolu u istom razredu. Samo, ja cu jos da dodam: EDUKOVANI SU U EDUKATIVNIM USATANOVAMA TRANSPARENTNOGA KONTEKSTA BEZ ADEKVATNIH POMOCNIH SREDSTAVA. ONI NISU ISLI U SKOLU (AKO SU UOPSTE I ISLI) da se OBRAZUJU zato i imaju ove navedene govorne mane iz srpskog jezika a to sve znaju oni koji ih docekuju. A tebi veliki pozdrav

 3. Jutro u Srbiji says:

  I dobro Lazo sta to kaze??? Za sve Jugonostalgičare koji bezumno mrze Ameriku da je u Jugi bilo prividno blagostanje jer su državu bez proizvodnje i tehnološkog i intelektualnog napredovanja održavale Amerika i Velika Britanija. Realno, to zlatno doba nece dugo da se ponovi. Sada Srbija oce da impresionira Rusiju, ali rusko zlato ostaje u MOSKVI a Srbija moze da dobije malo rđavih tenkova pa da bude ratni poligon. A Srbija je to i bila u prošlosti, poligon za vojske starog Rima, Gota, Visgota, Turaka....svi kroz nju prošli i ostavili pustoš osim Tita.Tito je od Srbije napravio civiliziovanu zemlju, bar onako prividno. A sad se opet vratili oblaci crni. Amerika vise Srbiju ne voli, ma sta Amerika? Ne vole je ni prvi susedi, niko ju ne voli, ni Srbi sami izgleda. A mozda i ti imaš Lazo neku odgovornost? Ajde kazi.

  • micky says:

   Lazanski se vucicu u dupe smrdljivo zavuko do stopala. Sta ocekivati od njega drugo. I njemu je vazno da drpa sa grbace naroda. Zato se "AV ne odbija"... Smrad kao i pic....kousti akrep. Isti su ini. Apsolutno. Bezvredna gomila govana.

   • maxa says:

    tako je, DRECUN I LAZANSKI!

  • maxa says:

   lepo kaze jugoslav petrusic, nas unistavaju jugonostalgicari!!!

 4. maxa says:

  nikad nije dosadno, jer MNOGO OBRACAMO PAZNJU NA CIRKUSANTA VUCICA I NA NJEGOVU KAMARILU IZDAJNICKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *