МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: „Улазимо у опасну фазу…“

MIROSLAV LAZANSKI: „Ulazimo u opasnu fazu…“

7 maja 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Da li su nedavne balkanske ratove uzrokovali političari koji su lagali novinare a onda poverovali u ono što su pročitali u novinama? Ili, da li balkanski narodi, zapravo, zaslužuju jedni druge? Nedeljnik „Njujork obzerver”, list čiji je vlasnik Džared Kušner, ujedno zet i savetnik Donalda Trampa, predlaže iscrtavanje novih granica na Balkanu. „Hrvatska i Srbija da podele BiH, treba dozvoliti Kosovu da se ujedini s Albanijom, Srbija bi trebala da dobije sever Kosova, a Kosovo Preševsku dolinu, srpski manastiri bi dobili eksteritorijalnost i bili bi stavljeni pod zaštitu UN, Zapad mora da ispravi svoje greške u jugoistočnoj Evropi, pre nego što to učini Rusija.”

Koliko je ovo samo članak u novinama, a koliko neka vrsta opipavanja pulsa balkanskih političara, ali i javnosti, teško je sada zaključiti. Možda su neki u Americi konačno shvatili pouke vijetnamskog rata: nikada se ne mešaj u tuđi građanski sukob. Možda su neki u Vašingtonu konačno zaključili da je vreme da prestanu da lažu i veruju u svoje laži, da je kraj samozavaravanja? Jer, Srbi i Albanci se na Kosovu toliko mrze da je iluzija da mogu srećno da žive u bilo kojoj vrsti multietničke zajednice. Mrze jedni druge, ali žive jedni pored drugih stalno na ivici eksplozije. Kosovo nije mesto na kojem može da se eksperimentiše sa višekulturalošću. Pričati o stabilnom, multietničkom Kosovu isto je što i „vruć led”, ili „suva voda”. Priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Zapada imamo sada dve Albanije, prvobitnu i novu Albaniju na Kosovu. Iako Albanci nisu pokazali sposobnost za upravljanje jednom, a kamoli sa dve države.

Kada je BiH u pitanju, politički ona ne postoji, postoje samo partije, tako da je tu politika virtuelna zabava. U BiH vladaju stranci s polukolonijalnim privilegijama. Ispod te dominacije je nesposobna lojalna politička elita koja nema vlast ni u BiH, pa ni u društvu. Zapravo, niko nema viziju buduće BiH, Srbi i Hrvati neće da se vrate u unitarnu BiH, Bošnjaci žele očuvanje BiH i njenu unitarizaciju, pri čemu sve što rade u javnom životu ide za tim da se naglase razlike, verske, jezičke i nacionalne. Žele zajedničku državu sa Srbima i Hrvatima u vremenu kada u celoj BiH nema ni zajedničke istorije, pa čak ni zajedničkih škola. Rezultat etničkog čišćenja na svim stranama.

I konačno, Makedonija, može li ona ostati multietnička pored ovakvog Kosova? Je li Makedonija država, ili nacija? Na „makedonsko pitanje” svako na Balkanu ima svoj odgovor. Neki Srbi vide Makedonce kao južne Srbe, za Bugare su oni zapadni Bugari, za Grke helenska manjina koja govori slovenski jezik, a Albanija vidi sebe kao silu zaštitnicu Albanaca koji žive u Makedoniji, ali i kao zaštitnicu svih Albanaca na Balkanu. Srbija je priznala Makedoniju i makedonsku naciju, Bugari su priznali samo državu, ali ne i naciju, Grci su priznali državu pod imenom „Bivša jugoslovenska republika Makedonija”, ali nisu priznali i makedonsku naciju.

Albanci u Makedoniji su se još 1992. na ilegalnom referendumu izjasnili za autonomiju zapadne Makedonije i svaki put kada dođe do krize prete državnom vrhu i Makedoncima da će aktivirati odluke referenduma i postaviti fizičku granicu između Skoplja i Tetova. Fizičku podelu Makedonije, koja je kao refleksija kosovskih događaja počela 2000. godine, sprečio je tada Zapad primoravši sve aktere u krizi da sredinom 2001. potpišu okvirni Ohridski sporazum kojim se na neki način garantuje unitarnost države i izgradnja multietničke zajednice.

Najnoviji događaji u Makedoniji pokazuju da je održivost multietničke države vrlo teška u uslovima kada su ratni bubnjevi ekstremnih Albanaca, uglavnom kosovskih đaka i doseljenika sa Kosova, dakle kada su bubnjevi za kantonizaciju Makedonije vrlo glasni. Kantonizacija je samo prva faza podele Makedonije.

U stvari, Makedonija je kasno stigla na istorijsku scenu, ona je zbog toga danas ugrožena i spolja i iznutra. Da bi uspela da formira svoj nacionalni identitet, neophodne su joj, kao i drugima, prestižne istorijske reference. Za makedonsku državu ime i istorijska simbolika koju ono nosi predstavlja jedinu šansu. Makedonci sebi ne mogu da priušte ni najmanji ustupak kada je u pitanju naziv države, izgled zastave, ili sadržaj himne. Bez toga nemaju identitet.

Sadašnja nacionalna struktura na Balkanu relativno je nova, samim tim i nacionalni identiteti još uvek predstavljaju slabu tačku. To je i glavni razlog geopolitičke nestabilnosti i političkih problema u regionu. Države koje su u stanju da stvore jak nacionalni identitet imaju privilegovanu poziciju. Tajna uspeha Grčke na tom planu bila je i ostaće neoklasični mit.

Balkan, a posebno njegov jug, ulazi u opasnu fazu. Zapad je ranije intervenisao, bombardovao, finansirao. Pa opet ništa. Albansko pitanje i dalje predstavlja glavnu opasnost, to je bomba s odloženim dejstvom. Jer, događaji u Makedoniji prete domino efektom…

(Politika)

KOMENTARI14 komentara

 1. goran says:

  Lazo, ne citam te vise dok ne dovezes Migove koje si obecao. Dosadan si, covece, kao tesne gace.

 2. punca says:

  Na Balkanu će se menjati granice u SRBIJI , na Kosovu, u BiH , CG i Makedoniji! Sve je Unaprijed isplanirano . Ali ipak..:))) u 21.veku apetiti su porasli ...,.RATje biznis i cvetaju milioni.. kao90te. Sve u svemu CG, KiM, Srbijo, BiH i Makedonijo će rasparčati, na delove.. !BiH da Hrvatska i Srbija si podele. MAK se deli na 2 dela za Veliko Albanijo - za Bugarskoj. RAT na BALKANU će početi u Nišu , to će biti sa KONČnim obračunom Srbije - SRBIJO će rasparčati, na delove.. SRBIJA će nestati , a od Srbije ostaće samo BG pašuluk! TA VLADA je uništila Srbiju - SRBIJA je GOTOVA! Niš će biti na novi teritoriji Velike Albanije, a Kraguljevac će biti NOVA prestolnica BALKANA - i CENTER BALKANA ! Nažalost,prepametni naj'i naj'očajni političari su sve prodali strancima i naneli narodu ZLO i uvjek su drugi KRIVI ?!?! TA VLADA je uništila Srbiju - SRBIJA je GOTOVA !

  • Rosulica says:

   Koje li ti opijate koristiš da mi je znati...?!?!!!

   • kuka says:

    Ja se više pitam gde je on učio srpski? U Tanzaniji ili u Burmi?

   • kuka says:

    Ipak, čovek je uglavnom u pravu. Naročito u ovom delu: "Nažalost,prepametni naj'i naj'očajni političari su sve prodali strancima i naneli narodu ZLO i uvjek su drugi KRIVI ?!?! TA VLADA je uništila Srbiju - SRBIJA je GOTOVA !"

  • milovan says:

   Pod hitno menjaj dilera, ili jos bolje zatrazi pomoc.Leciti se nije sramota.

  • Biki says:

   Ne lupetaj budalo Prvo nauči jezik da bi ovde pisao Nosi se nazad na Karoate Indiju ili u pm idakle ste vi kreteni albanci dopuzali Srbi će vas zbrisati sa naše zemlje Idi se uvuce se u dupe SAD i ne izlazi idatle dok dobro ne ručkiš

 3. kuka says:

  Makedonci su u jugoslovenskoj krizi imali samo jedno dobro rešenje: da ostanu uz Srbiju koja im je priznavala i priznaje i naciju i granicu. Samo tako je mogla da se zaštiti od apetita suseda kojim je jedini cilj da ponište i makedonsku naciju i makedonske granice. Pošto je devedesetih učinila tu kobnu grešku i otcepila se od SFRJ, sad se stvari usložnjavaju kao lančana reakcija. Čak i sad bi prisajedinjenje Srbiji bilo bolje od ostalih puteva, ali mislim da više nije moguće. Izrečeno je previše ružnog preko čega ni jedna strana ne može preći. Izvesne šanse za njihov opstanak su postojale dok mak. predsednik nije "legao na rudu" i prećutao albanski nelegalni upad u skupštinu, praktično puč. Sad je teško reći šta će se dalje dešavati, ali dobro biti neće. Srpska vlast brlja sa KiM-om, pa ne prestaje. Trguje njime, šibicari i vara, a na kraju, kad stigne naplata, iščudjavaće se kobajagi i bečiti. A osveti naroda neće biti kraja. Mislim da će teći reke krvi, to se sa ovakvim rasporedom snaga (i slabosti) neće moći sprečiti ni zaustaviti. RS se još uvek kako-tako drži, ali će njen opstanak biti doveden u pitanje čim počnu neredi u Makedoniji i Srbiji. Zapadni maheri će sigurno znati kako da ih iskoriste i RS otmu i preostale nadležnosti i predaju ih BiH-u, tj. muslimansko-hrvatskoj federaciji, to je za Srbe praktično isto.

 4. pirus says:

  Gospodine lazanski sve sto ste naveli za stanje na ovom prostoru je tacno medjutim niste naveli pravi razlog a to je isklucivo nesposobnost i nepimenost politicara koji su u odnosu na licni i samo licni interes zapostavili interes sopstvenih drzava i sopstvenog naroda.Takve politicare zapadni zlostvori su prepoznali i uradili su bas to sto ste naveli haos,mrznju,konflikti a moguce je i novi balkanski rat zato sto od toga ti isti zlostvori imaju finansisku korist.

 5. Miraš says:

  Amerikanci nastoje sasvim "opravdano" da komadaju njihovu dedovinu "nasledjenu" na prostoru bivše Jugoslavije a tu spadaju BIH, Makedonija, Srbija, i Crna Gora (posebno njen istočni deo koji planiraju za Veliku Albaniju), itd.

 6. gaga says:

  Siptari razumeju smao silu i reciprocitet ko razume shvatice sve ostalo je bacanje prasine u oci!

 7. Kulak says:

  Ameri podržavaju šiptare i projekt velike albanije.Svi pravoslavni narodi Balkana moraju se ujediniti u zajedničkom otporu šiptarskoj agresiji i naći jake saveznike tom otporu.Nezajažljiva glad šiptara za otimanjem tuđih teritorija dovest će do velikog rata u kome šiptarima trebamo naneti strahovit poraz.

  • Vasko says:

   Tako je trebamo ih zauvek obuzdati i staviti u kavez gde im je i mesto.Oni drugi jezik nerazumeju,zalosno al tako je.svi jedinstveni samo mi pravoslavci se ujedamo ko kerovi medju sobom,a oni sve to koriste nesposobne politicare koji su svi redom potplaceni da sve rasture.al zato je tu narod.koji ce i ovako i onako najebati.pa zato narode balkana razum u glavu.i u svoje ruke preuzmite sudbinu.niko nam nije prijatelj.sem nas samih.

 8. Ivan says:

  Laza je i nezeleci rekao istinu,mozda po 1vi put!U sustini makedonci su zrtve oholosti pravoslavnih"braca":Srba,Bugara i Grka!Poteklom sam Rus iz stare belogvardejske loze kubanskih kozaka koji su svoj mir i spas od boljsevike nasli u Makedoniju i bolje od Laze poznajem taj NAROD!!Dok su Turci divljali po Makedoniji,Serbi,Bugari i Grci su se zdusno borili da ih macem prevedu u svoj tabor,nikada milom!Najveci uzas su cinili grcki konvertiti pod pokroviteljstvom tzv.carigradske(unijatske)patrijarsije.Zamislite tzv.operaciju"Blijesak",pomnozite stradanja makedonaca ×100 i bicete blizu istine..Analbanci te arnauti su neslogu Slovena(grci nisu sloveni*)najbolje iskoristili i uz pomoc "druga" Tita zajebali kako makedonce tako i sve vas..ali to je vec "visa matematika"..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *