MIROSLAV LAZANSKI: Vojska Srbije jača je od Vojske Albanije i Vojske Kosova, ali kada bi ih napala to bi bilo kao da je napala NATO

MIROSLAV LAZANSKI: Vojska Srbije jača je od Vojske Albanije i Vojske Kosova, ali kada bi ih napala to bi bilo kao da je napala NATO

13 jula 2013

Miroslav-LazanskiOsvrćući se na tvrdnju bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna – da je 3.500 tona oružja iz BiH dostavljeno pobunjenicima u Siriji, ugledni beogradski novinar i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da taj arsenal nije mogao da završi tamo bez znanja, aminovanja i podrške zapadnih sila, odnosno Vašingtona i Brisela. Pošto je BiH zemlja pod protektoratom međunarodne zajednice, tolika količina oružja jednostavno nije mogla da izađe iz BiH i da stigne u Siriju, a da zapadne obaveštajne službe to ne znaju, smatra Lazanski. Takođe, naš sagovornik ukazuje i na „zanimljivu“ transformaciju zapadnih zvaničnika nakon završetka mandata na Balkanu.

– Pošto Pedi Ešdaun više nije na poziciji protektora BiH, on svojim izjavama želi da ostane u žiži javnosti. Kao što je trend da svi bivši ambasadori zapadnih sila u Beogradu i Sarajevu tek posle odlaska sa ambasadorske pozicije postanu iskreni, tako je i sa Ešdaunom, koji je odjednom postao ljubitelj istine i pravde – kaže Lazanski.

Nedavno je u Prizrenu potpisan sporazum o vojnoj saradnji Albanije i Kosova. Kako se taj aranžman može odraziti na bezbednost Srba na Kosovu, pre svega onih koji žive na severu pokrajine?

– Taj sporazum je u funkciji stvaranja Velike Albanije i oko toga niko ne treba da ima dilemu. To u Beogradu izaziva određenu zabrinutost, ali me zanima da li će zvanični Beograd uputiti bilo kakav protest ili notu povodom toga.

Kako tumačite izostanak reakcija zvaničnog Beograda na vojni sporazum Tirana – Priština?

– Taj vojni sporazum nije neka prevelika bezbednosna pretnja za Srbiju, ali se kosi sa izjavama nekih predstavnika Zapada koji kažu da su statusno neutralni kada je u pitanju Kosovo. Pazite, ovde je potpisan sporazum između Kosova koje nije član UN i Albanije, koja članica NATO-a. Zato smatram da je Beograd trebao da uputi zvanično pismo-upitnik NATO-u tim povodom. Umesto toga, mi smo dva dana posle potpisivanja sporazuma čuli izjavu generalnog sekretara NATO-a da su vrata te vojne alijanse otvorena za Srbiju. To je ne samo bezobrazna, već i paradoksalna izjava.

Zašto?

– Zato što se s jedne strane pravite indiferentni na taj vojni sporazum, a s druge strane vam Anders Fog Rasmusen nudi otvorena vrata u NATO!

Da li ćutanje NATO-a o tom pitanju govori više od javnog izjašnjavanja, pošto su se ključni akteri tog bloka oglašavali povodom znatno manjih bezbednosnih izazova u regionu?

– Moramo biti potpuno realni! NATO podržava nezavisnost Kosova i NATO je praktično i stvorio nezavisno Kosovo. Na krilima NATO bombardera Kosovo je i proglasilo nezavisnost. Pošto je to čedo koje je NATO porodio, oni moraju da ga i dalje ljuljaju. A to što se mi pravimo hladni i ne preduzimamo ono što bi preduzela diplomatija svake normalne zemlje, znači, uputila bar jedan demarš, rezultat je bezalternativne politike jurenja u Evropsku uniju.

Kakva je sadašnja realna snaga u ljudstvu i naoružanju oružanih snaga Albanije i tzv. Kosovskog zaštitnog korpusa, koji se tretira kao jezgro buduće vojske kosovskih Albanaca?

– Nije u pitanju vojna snaga Albanije i Kosova, već je poenta u tome što je Albanija članica NATO-a. Kada jedna članica NATO-a potpiše bilateralni vojni sporazum sa nekom zemljom, bez obzira što ona nije ni članica UN, to je kao da vam je potpisao ceo NATO. Osnovni princip NATO-a je kolektivna bezbednost, jer se napad na jednu članicu tog saveza smatra kao napad na ceo savez.

Onda nema smisla praviti komparaciju oružanih snaga Albanije i Kosova sa Vojskom Srbije?

– Vojska Srbije je još uvek jača i od Vojske Albanije i od Kosovskog zaštitnog korpusa, ali, Albanija je članica NATO-a, tako da…

Da li je u doglednoj budućnosti održiva zvanično proklamovana politika vojne neutralnosti Srbije, odnosno da li će širenje EU na Hrvatsku biti praćeno nastavkom nastojanja da NATO „poklopi“ ceo region?

– NATO ne može da „poklopi“ Srbiju, dok god građani Srbije imaju sadašnji odnos prema NATO-u, a u NATO-u su svesni da građani Srbije nisu za ulazak. Trenutna pozicija vojne neutralnosti Srbije odražava većinski stav građana i o tome svaka politika u Beogradu mora da vodi računa.

Da li je u Beogradu, ali i u Moskvi, ikada ozbiljno razmatrana alternativa u vidu povezivanja Srbije sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), koja se često, bilo afirmativno, bilo pežorativno, tretira kao nova verzija Varšavskog pakta?

– Ne, ne… ODKB nije nikakav istočni NATO, jer nema ni štabove, ni vojsku, ni komandnu strukturu. To je jedan vojno-politički savez, koji postoji više na papiru, nego u stvarnosti, a pozicija Srbije je potpuno jasna i određena, dakle vojna neutralnost. Srbija može da učestvuje u Parnerstvu za mir NATO-a i kao pridruženi član i posmatrač ODKB-a.

TURSKA VOJSKA ĆE IZVRŠITI I ČETVRTI PUČ

Ranija uloga vojske kao garanta sekularizma u Turskoj sve je manja. Međutim, takva obeležja sada ima vojska u Egiptu. Kako ocenjujete aktuelna dešavanja u Istanbulu i Kairu?

– Očekujem da će turska vojska, koja je tri puta izlazila na ulice i pravila puč, jednog dana izaći i četvrti put! Što se tiče Egipta, vidim da je vojska „veoma uspešna“, pošto posle 50 ubijenih demonstranata više nema protesta.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *