MIROSLAV LAZANSKI: Zamislite šta bi se desilo da u Americi demonstranti napadnu vladinu zgradu kao u Ukrajini

MIROSLAV LAZANSKI: Zamislite šta bi se desilo da u Americi demonstranti napadnu vladinu zgradu kao u Ukrajini

30 januara 2014

Miroslav-Lazanski-Piše: Miroslav Lazanski

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je „da događaji u Ukrajini nisu sukob između Rusije i Zapada“. Mene događaji u Ukrajini vraćaju, odnosno podsećaju, na stavove Vašingtona oko događaja u SFR Jugoslaviji 1991. Sve se odigrava po istom scenariju.

Mogao bih da izvučem iz arhive „Politike“ tekst koji sam pisao 1991. i da samo umesto SFRJ stavim Ukrajina.

Naime, početkom 1991. Vašington je stalno upozoravao vrh JNA da se u očuvanju Jugoslavije ne sme koristiti sila, dok takvo upozorenje onima koji su silom radili na rušenju te države nije upućeno. A do raspada Jugoslavije došlo je upravo brutalnom silom.

Sada iz Vašingtona i Brisela dolaze skoro ista upozorenja vlastima u Kijevu „da se sukob mora rešiti na miran i politički način“. I naredni potezi, koji se najavljuju, ako Janukovič ne posluša zapadne savete, isti su kao i 1991. za Jugoslaviju.

Ekonomske i političke sankcije, stavljanje određenih ukrajinskih političara na crne liste za vize i putovanja i njihova medijska satanizacija…

SAD su protiv toga da Janukovič uvede vanredno stanje u gradu i zemlji gde ulica silom zauzima vladine zgrade. Da stvari pogledamo formalnopravno, je li Janukovič dobio vlast na legalnim izborima? Jeste.

Ima li većinu u paramentu? Ima. Odlučio se zbog ekonomskih razloga na zaokret prema Moskvi, izbile su demonstracije opozicije, demonstranti i policija se sukobljavaju. Niko tu nije nežan, Molotovljevi kokteli i kamene kocke demonstranata isto tako su opasni predmeti kao i gumeni meci policije.

Ko je bojevom municijom usmrtio pet ili šest demonstranata još nije dokazano. Motiva za tako nešto imaju i jedni i drugi. Najprofitabilnija uloga u takvim sukobima jeste status političke žrtve. Odmah ste na udarnim vestima Si-En-Ena, sva vam je pomoć dostupna.

Među demonstrantima na ulicama Kijeva i na barikadama nekoliko puta su bili najviši funkcioneri EU. Dali su podršku opoziciji, što je mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje.

U vladinim zgradama nisu primećeni funkcioneri Rusije. Oni su Ukrajini dali prvu tranšu od 15 milijardi dolara kredita.

Pokušajte da silom zauzmete bilo koju vladinu zgradu u bilo kojoj državi na Zapadu. Američka nacionalna garda silom je intervenisala kada su u Los Anđelesu pre tridesetak godina izbili rasni nemiri.

Amerikanci imaju u priručniku kopnene vojske poglavlja koja taksativno regulišu upotrebu armije SAD u slučaju građanskih nemira.

Bitka za Ukrajinu jeste početak bitke za Rusiju.

(Politika)

KOMENTARI7 komentara

 1. velimir says:

  SVI BI BILI UBIJENI NE UHAPŠENI, UBIJENI..

 2. Voja says:

  Ameri,odmah angažuju nacionalnu gardu,kog god zateknu pobiju i 2-3.dana mir. To je kod njih demokratija a ovamo sole pamet "prekomerne" sile. Sramno i idijotski zapada

 3. Tomislav says:

  Koriste ameri situaciju oko zimskih olimpijskih igara kada su sigurni da se Rusija nece mesati.Sta ce biti posle Igara videcemo.Istok i jugoistok verovatno uz Rusiju.Ako se u gradu Hersonu bacaju molotovljevi kokteli gde je 90% populacije proruski orijentisano,onda je neko dobro pripremio sve ovo.A znamo ko.

 4. Jovan S. Ilić says:

  Da, da-bitka za Ukrajinu jeste početak bitke za Rusiju. Tovda zna, ili bi trebalo da znaju gospoda Putin i Medvedev!

 5. NIKETUFF says:

  Nadam se da ce mo doziviti jednog lepog dana da vidimo isti scenario u Wasingtonu ,Parizu i Londonu

 6. Dragoljub says:

  U slučaju rata u staroj Grčkoj , ratovi su prekidani. Danas mogu i da se otkažu igre. Pa zar 1984 godine nije zapad sabotirao Olimpiske igre u Moskvi. Može i Moskva odložit Igranku za bolje vrijeme.

 7. Nake Tufekciev says:

  Zapadu smetaju drzave koje su jake sa oruzjem,unistili su Jugoslaviju,Irak,Libiju,zaokruzuju Rusiju,napadaju Severnu Koreju i Iran a Ukraina ima atomske boeve glave zato im smeta,Bugari su unistili dalekometne rakete i primili su ih u EU,zapad aktivno svim sredstvima radi protiv Rusije jer ima ogromne energetske resurse i stavlja u zavisnost zapadnu ekonomiju Ukraina je isto deo tog energetskog sistema,borba za energetsku prevlast,Samo Rusi se naoruzavaju i spremni su za odbranu od zapada koji pokusav i kod njih da rovari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *