МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Занима ме шта то Црна Гора доноси НАТО пакту?

MIROSLAV LAZANSKI: Zanima me šta to Crna Gora donosi NATO paktu?

3 decembra 2015

miroslav-lazanski-L267687665Piše: Miroslav Lazanski

Neko je davno rekao kako su bivši komunisti najbolji kapitalisti. Crna Gora je za to najbolja potvrda. Bivši komunisti, koji su i dalje na vlasti, najlakše uvode države u NATO. Pošto su bivši uvek pokajnici. Oni koji se dokazuju.

Elem, Crna Gora je dobila poziv da kao 29. država uđe u NATO. „Veliki dan za NATO i za Crnu Goru”, reče generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. A on je prvi sladoled u životu probao u Beogradu. I time  dokazao da nam je prijatelj. Uloga sladoleda u prijateljstvu nacija? Ministar spoljnih poslova Crne Gore gospodin Igor Lukšić reče, zahvaljujući gospodinu Stoltenbergu na pozivu za NATO, „kako je to dobra vest za zapadni Balkan, jer to znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu”. Ne znam kako je to zaključio gospodin Lukšić, koji je civilni vojni rok služio u Osnovnoj školi „Jugoslavija” u Baru, brisao tablu i donosio krede… I sad, odjednom, on zna šta je to bezbednost na zapadnom Balkanu. No, nije on usamljen, u Srbiji ima i bivših konobara i električara koji sve znaju o NATO-u.

Ulazak Crne Gore u NATO znači da će dodatna grupa crnogorskih oficira i diplomata biti na deviznim platicama. Što se tiče bezbednosti, Crnoj Gori ni do sada niko nije pretio, niti ugrožavao njen teritorijalni integritet, osim onih bacača suzavca iz „Samoopredeljenja” u Prištini, koji ne priznaju sadašnju granicu Kosova prema Crnoj Gori. Tek sada ćemo da vidimo da li NATO više voli Crnu Goru – ili Kosovo i Albaniju?

U vojnom smislu, NATO ulaskom Crne Gore ne dobija skoro ništa. Možda najviše 300 vojnika za „topovsko meso” u operacijama širom sveta i pod stranom komandom. Aerodromi i luke Crne Gore nemaju veliki kapacitet prihvata, pošto su standardi NATO-a, da bi im neka luka ili aerodrom bili i stalne baze, mogućnost prijema i logistike najvećeg broda i najvećeg aviona. A to su nuklearni nosač aviona klase „nimic” od 100.000 tona i transportni avion tipa „galaksija”. Jer „nimic” nema gde da pristane u Crnoj Gori. Može samo da ostane ispred luke. Ipak, NATO-u je politički važan ulazak Crne Gore, jer ako se ne širi – on stagnira. Poput svake multinacionalne kompradorske kompanije. Novi prostor i novo tržište. To je ono što Crna Gora unosi u alijansu. Kakve reforme i demokratija.

Vladavina prava i pravna država? Prošlog četvrtka sleteo sam na međunarodni aerodrom u Tivtu. Svi putnici stali u red radi pasoške kontrole. Prvi u redu predsednik FSS gospodin Tomislav Karadžić, odmah iza njega legenda fudbala gospodin Ivan Ćurković. Stojimo 35 minuta, pao kompjuterski sistem. Niko ni makac, policajci smrtno ozbiljni. Odjednom, iza policijske kućice pojavljuje se čovek u civilu i povika: „Đe si, striko”. I izvede strika iz reda i bez pasoške i bilo kakve druge kontrole striko uđe u Crnu Goru. Ostadosmo i Karadžić i Ćurković i svi mi bez teksta.

E to je nova NATO država, zato i obožavam Crnu Goru.

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Milan cg says:

  Sta donosi? Donosi prst u oko Rusiji. Tu je Milo najbolji, da bude nečija produžena ruka. Za bolje i nije.

 2. Kulak says:

  Možda u svemu ovome ima i nešto dobro. Progresivni ljudi iz Crne Gore mogu se uvući u strukture NATO-a, doći do svih bitnih podataka i iznutra uništiti tu strvinarsku alijansu.

 3. root says:

  Kakvo pitanje, šta donosi? Osetiće to srpska nesvsrtanost ovako opkoljena sa svih strana NATO državama, kad dodje vreme. A Rusi? Rusi su se pokazali, brzi kao munje, ali samo kad nema NATO-a, a onda brže neg što su stigli zbrisali s Kosova!

 4. marko says:

  Crna gora donosi nato u manje deo ljudstva izlaz na more imaju ceo jadran pod kontrolom i naravno mali deo radara i stit da projektuju putanje protiv balistickih raketa. Ovo donosi srbima u srbiji pogotovo u crnoj gori sigurno iseljavanje ,jer srbija je prodana americi pod vucicem takoder donosi srbij i sigurno legLo nekog novog isila i pretnju na granici osim kosova 100% jer dukanovic je 100% mrzitelj srba gori od siptara i nestanak srpske crkve u crnoj gori 100% 150 000 srba tesko ce preziveti dole bez posla ukidanja crkvi jezika i ostalih pritisaka ne mozes ziveti kad ti drzava ukida posao i objekte znaci oluja 3 hrvatska kosovo i crna gora TO SIGURNO DONOSI

 5. marko says:

  Veliku gresku budale milosevica i kostunice koj i su dopustili cepanje crne gore i da ovaj zlocinac dukanovic kojeg drzi nato radi ovo sto radi ,jer da je kostunica odbio 100 000 brisanja srba iz crne gore koji zive u srbiji koje je prebrisao ovaj zlocinac njegovim ustavom i sudom ne bih se ovi banditi odcepili.Ne samo to nego ce i barsku prugu minirati politikom i ucenjivati srbiju ili oporezivati robu velikim porezom.Jedan veliki zlocinac srba i velike ce probleme stvarati a na vlasti je 25 godina bit je jos toliko

 6. stojan says:

  netrebase cuditi, do skoro su bili u rat sa japancima,a nisu ni ispalili ni jedan metak u tolko godina rata zato ovo zamene je normalna stvar. jedino dobro u tome vidi da skoro nece da gube teritorije.pa se pitam za koga je ovaj mesec radilo samo opredelenje

 7. MERI says:

  Donosi Crna Gora OTAN-u neki interesantan geopolitički prostor, zapravo njih samo prostor i interesuje. Za ljude oni puno ne brinu bilo gde da su u svetu, naprotiv koriste ih za razne sukobe jedni protiv drugih, da bi sačuvali svoju populaciju. A mogu ih ubrzo i čipovati da ih potpuno kontrolišu.

 8. Andjelo says:

  Trebamo se mi Srbi (nevazno gde zivimo) izjasnjavati kao Rusi.Bilo bi zanimljivo znati kome bi CURKAnovic i picousti bili premijeri.

 9. miroslav says:

  Donosi joj raketu sa Krima ili sa Kaspijskog mora u najgoroj varijanti.A nato-u nista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *