МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Зашто је оборен руски „иљушин“

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Зашто је оборен руски „иљушин“

23 септембра 2018

Пише: Мирослав Лазански

Командант израелског ратног ваздухопловства генерал-мајор Давид Иври је 8. јуна 1982. наредио почетак ваздухопловне операције у оквиру ратног плана „Мир за Галилеју”. Циљ је био поразити и истерати сиријску армију из долине Бека у Либану. Како Израелци нису имали тачне локације лансирних рампи сиријске ПВО у том подручју, генерал Иври је одлучио да на могуће локације ПВО Сирије пошаље мале беспилотне летелице. Сиријци су одмах активирали своје главне радаре, добијене податке су Израелци анализирали и сазнали координате, установили начин ометања и 9. јуна 1982. у зору је полетело 96 израелских борбених авиона: Ф-4Е, Ф-15, Ф-16 и Ц-2 кфир.  Када су ти авиони уништили сиријске лансирне рампе ПВО, узлетела су следећа 92 авиона и сручили свој бојеви товар бомби и ракета по сиријским оклопно-механизованим јединицама. Од 19 нападнутих лансирних рампи сиријске ПВО, само су два самоходна система успела да, у први мах, избегну уништење. Не задуго, јер су елиминисани већ следећим ударом наоружаних беспилотних летелица.Сиријци су одговорили масовним авионским нападом, у три највећа ваздушна боја после Другог светског рата учествовало је по 200 борбених авиона на свакој страни. У првих неколико дана Сиријци су изгубили 92 авиона, од чега само у првом окршају 42 апарата. Израелци су изгубили само један авион, оборен је ватром са земље. Рат у долини Бека завршен је заправо за само шест сати, без авијације и система ПВО сиријска је армија морала у хитно повлачење. Прва је то на својој кожи осетила 47. бригада 3. сиријске армије, коју су израелски авиони ухватили на чистини и једноставно је масакрирали, уништили су је до последњег возила.

Годинама после битке у долини Бека трајале су расправе о опасностима ракетних система ПВО и начинима њиховог неутралисања. Већ тада, а сада далеке 1982. Израел је успешно користио извиђачке и наоружане дронове, као и цели спектар електронског ратовања.

Да ли су Руси у Сирији превише веровали у џентлменски договор с Израелцима о пажљивом избегавању опасних ситуација у ваздушном простору и Сирије и источног Медитерана? Да ли су израелски авиони Ф-16 лукаво искористили радарски одраз руског извиђачког авиона „иљушин 20” и у његовој радарској сенци извели ракетни удар по циљевима у Сирији? Да ли су Израелци заиста известили Русе о предстојећем удару само минут пре лансирања ракета? Да ли су Сиријци насумице испаљивали ракете, да ли су на радарима препознали шта гађају, или нису? Да ли су израелски авиони већ били у ваздушном простору Израела у тренутку када су Сиријци лансирали своје пројектиле СА-5, по НАТО кодификацији, односно С-200 по руској?

Одговоре на та питања вероватно нећемо никада потпуно сазнати. Јер, руска је армија одмах оптужила израелску страну да су израелски авиони Ф-16 свесно искористили радарски одраз руског „иљушина” да би се прикрили и испалили своје ракете. Израелци су то демантовали и послали у Москву своју војну делегацију да објасни шта се све догодило, али и да Русима пруже податке о инсталирању војних снага Ирана у Сирији. Председник Владимир Путин изјавио је „да је трагедија авиона ’иљушин 20’ и његове посаде сплет несрећних околности, али и да стоји иза изјаве руског војног врха”.

Дакле, јесу ли Израелци обавестили Русе о предстојећем нападу својих Ф-16 на циљеве у Сирији само минут пре удара, или много раније како тврди Израел, можда и није најбитније. У зони источног Медитерана Руси би морали да на смену имају стално у ваздуху барем један свој „авакс” који је могао да моментално сигнализира свако полетање с било којег израелског аеродрома. Уосталом, шта су радили радари из система С-300 и С-400 у Сирији? Где су били и шта су јављали извиђачки сателити у свемиру? У ситуацији када Израел лупа по Сирији када хоће и како хоће, ослањати се на телефонско или радио-обавештење мало је наивно. Сиријска ПВО врло је слојевита и то је посебан вид оружаних снага који чини 20.000 припадника. Располаже са четири дивизије ПВО ракета С-125, „куб” и С-75, те три пука ракета типа С-200, или СА-5. Имају и ракете „панцир С-1”, „бук 1”, односно СА-11, и „бук М-2”, односно СА-17, „стрелу 1”, „стрелу 10”, „стрелу 2”, „стрелу 3”, „иглу С”…

Руски авион „иљушин 20” оборила је сиријска ракета С-200, пројектил совјетске производње. Још 1983, годину дана после битке у долини Бека, Совјети су Сиријцима испоручили 48 ракета типа С-200, домета 250 км, сврстаних у осам батерија размештених у две базе. Једна је база у Думеири, око 30 км североисточно од Дамаска, а друга у Шимшару, јужно од града Хомса. Уз ракете те 1983. стигли су и совјетски инструктори, њих 500. Ракетни систем С-200 представљао је велику опасност за све летелице у источном Медитерану, а првих година његовог инсталирања у Сирији руковање системом и одлуку о евентуалном лансирању пројектила доносили су искључиво Совјети. У међувремену су се и сиријски војници обучили за тај систем, али је питање колико је С-200 данас уопште модеран у контексту израелског електронског начина ратовања? Цех су нажалост платили руска посада и оператери на „иљушин 20”.

Како ће сада поступити Москва? Да оптужи савезника, Сирију, да је лансирала ракете напамет, не иде. Хоће ли сада ипак испоручити Дамаску систем С-300, који је Сирија платила пре десет година? Или ће само упозорити Израел да је време гађања Сирије прошло? Што се тиче Израела, он је у процепу, он мора да форсира победу против Хезболаха и Иранаца у Сирији, или да дипломатски издејствује њихов одлазак из Сирије. А то је могуће само уз помоћ Руса. Од којих неки сигурно жуде за осветом за срушени „иљушин 20”…

(Политика)

KOMENTARI10 коментара

 1. DonDon says:

  Laza oprezno, ali posteno nazvao je Ruske izvestaje naivnim. Naravno samo slep nece videti da ima mnogo vise u celoj price od greske sa Sirijske strane.

 2. Deda Micko says:

  Dragi Lazo, sad kad si sve objasnio, izadji makar na dva dana iz Vuckove partije, pa da vidim kada ce ti objaviti novi tekst.

 3. Aleksandar says:

  Moskva neće uraditi ništa. Putin glumi cara on je u istom kolu kao i Izraelci. Kao što si i napisao oni imaju opremu tamo ali je ne koriste. Znali su da su avioni poleteli (ili možda nisu znali, što znači da su oni još na amaterskom nivou). Ako oni trebaju da ih neko nazove telefonom i kaže da su avioni poleteli neka svi Rusi sele iz Moskve. Ovo što njihovi generali pričaju su bajke za neznalice, kao niste javili mi se nismo mogli skloniti. Zanimljivo je da su optužili Izraelce a ne Francuze. Komanda u Siriji je integrisana, Rusi i Sirijci znači Sirijci znaju gde je IL-20. U istoj sobi sede i jedni i drugi, valjda ovi mogu da im kažu ne toga taj je naš. Ovo je igra, možda su ga oborili Francuzi. Rusima neko lupa šamare odnosno testira njihovu opremu. Oprema izgleda radi slabo.

 4. M says:

  Izrael neće odustati od zaštite svog teritorija i čišćenja svake ugroze iz svoje okoline,ni pod kojim uvjetima!Pogotovo što je s svojim saveznicima sposoban uspješno ratovati na pobjedu protiv bilo koga,ako ne danas u atomsko-konvencionalnom ratu,a ono sutra u istom iscrpljujućem!Jer,resurse,novac,pamet,hrabrost...imaju,a motiv iracionalni pogotovo!Svaki onaj kom to nije jasno i to neće poštovati,će imati veliki problem!

 5. M says:

  Izrael neće odustati od zaštite svog teritorija i čišćenja svake ugroze iz svoje okoline,ni pod kojim uvjetima!Pogotovo što je s svojim saveznicima sposoban uspješno ratovati na pobjedu protiv bilo koga,ako ne danas u atomsko-konvencionalnom ratu,a ono sutra u istom iscrpljujućem!Jer,resurse,novac,pamet,hrabrost...imaju,a motiv iracionalni pogotovo!Svaki onaj kom to nije jasno i to neće poštovati,će imati veliki problem!

  • Deda Micko says:

   "Ni pod kojim uvjetima", kazes. Hvala ti sto se javljas iz Zagreba, sada su mii neke tvoje nebuloze jasnije.

 6. zig says:

  kada su pre par godina turci oborili avion, rusi su mudro cutali i bili na dilemi; poceti rat sa turskom ili ih uceniti i tako dobiti siguran prolaz kroz bosfor i dardanele ?!!sada kad su izgubili avion zbog greske izraela sad ce njih da drze za j... kao tursku. putin igra mudro, polako, ponekad nesto pokaze a nikada sve do kraja. ovaj rat je igra zivaca a ne pokazivanje ko koliku batinu ima. svi ovde koji podcenjuju i ruse i amere nisu svesni da je uvek u prednosti onaj ko ne pokaze sve i ko ne potrci kao magarac na sargarepu

  • Deda Micko says:

   Bilo bi dobro da je tako, ali istina je sasvim dugacija: upravo je Izrael taj koji Rusiju drzi za j....

 7. Miraš says:

  Zašto je oboren ruski avion Iljušin? Rusija u Siriji ima dve vojne baze a SAD 20 ili više. Sirija i Rusija insistiraju na tome da su američke snage u Siriji prisutne neligitmno, nisu pozvane od strane Sirije i nemaju dozvolu UN. Zdrava logika kaže da lakše je istisnuti 2 vojne baze (ruske) nego 20 (američkih). Kako to što jednostavnije uraditi s obzirom na pokazanu rusku superiornost u novom naoružanju. Izgleda da se više igra na nezadovoljstvo u Rusiji zbog poginulih ruskih vojnika u Siriji, te ako se nešto slično ponovi, doprinelo bi sve to povlačenju ruskih snaga iz Sirije. Naravno a ne igra se na otvoreno sudaranje sa ruskim vojnim potencijalima. Izrael je sada bio idealan igrač jer poznato je da Izrael ima izuzetno sposobnu avijaciju i inteligentne i domišljate pilote. Izraelski lovci sakrivali su se iza većeg ruskog aviona Il 20 i tako ga markirali kao metu. Oborili su ruski avion, a da ga nisu ni gadjali. Kud ćeš veći uspeh od toga. Poseban i isto izuzetan uspeh za Izrael je da sada oni i dalje nastupaju kao prijatelji R.F., podnose svoje dokaze i tvrdnje u Moskvi i nastaviće sa svojim dosadašnjim udarima po Siriji, kao da se ama baš ništa nije desilo. Neka se javi u ovom svetu neka država koja bi sada mogla da postigne ovoliko koliko je postigao Izrael. Nema je. Nije da se baš ništa desilo, desilo se za Rusiju jer ona je sada u minusu ne samo za 15 ljudi i jedan oboreni avion, nego pokazala je svoje slabosti i njena vojna superiornost i ugled ovim su smanjeni. Neće se lako saznati istina kakvu ulogu je imala francuska fregata Overnj. Možda su izraelski lovci i francuska fregata igrali sinhronizovanu igru. Ne učestvujući direktno u obaranju ruskog aviona sve to je mogla da nadzire SAD. Suvišno je da posećam da bliski saveznici SAD su i Izrael i Francuska.

 8. Pastrovic says:

  Vazno je da ce izginule Ruse sahraniti sa svim drzavnim pocastima. Zato su se i rodili, i za to su i nosili uniformu. Aaa to... ozaloscena rodbina i prijatelji!? ...to macku o rep!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u