МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Зашто је оборен руски „иљушин“

MIROSLAV LAZANSKI: Zašto je oboren ruski „iljušin“

23 septembra 2018

Piše: Miroslav Lazanski

Komandant izraelskog ratnog vazduhoplovstva general-major David Ivri je 8. juna 1982. naredio početak vazduhoplovne operacije u okviru ratnog plana „Mir za Galileju”. Cilj je bio poraziti i isterati sirijsku armiju iz doline Beka u Libanu. Kako Izraelci nisu imali tačne lokacije lansirnih rampi sirijske PVO u tom području, general Ivri je odlučio da na moguće lokacije PVO Sirije pošalje male bespilotne letelice. Sirijci su odmah aktivirali svoje glavne radare, dobijene podatke su Izraelci analizirali i saznali koordinate, ustanovili način ometanja i 9. juna 1982. u zoru je poletelo 96 izraelskih borbenih aviona: F-4E, F-15, F-16 i C-2 kfir.  Kada su ti avioni uništili sirijske lansirne rampe PVO, uzletela su sledeća 92 aviona i sručili svoj bojevi tovar bombi i raketa po sirijskim oklopno-mehanizovanim jedinicama. Od 19 napadnutih lansirnih rampi sirijske PVO, samo su dva samohodna sistema uspela da, u prvi mah, izbegnu uništenje. Ne zadugo, jer su eliminisani već sledećim udarom naoružanih bespilotnih letelica.Sirijci su odgovorili masovnim avionskim napadom, u tri najveća vazdušna boja posle Drugog svetskog rata učestvovalo je po 200 borbenih aviona na svakoj strani. U prvih nekoliko dana Sirijci su izgubili 92 aviona, od čega samo u prvom okršaju 42 aparata. Izraelci su izgubili samo jedan avion, oboren je vatrom sa zemlje. Rat u dolini Beka završen je zapravo za samo šest sati, bez avijacije i sistema PVO sirijska je armija morala u hitno povlačenje. Prva je to na svojoj koži osetila 47. brigada 3. sirijske armije, koju su izraelski avioni uhvatili na čistini i jednostavno je masakrirali, uništili su je do poslednjeg vozila.

Godinama posle bitke u dolini Beka trajale su rasprave o opasnostima raketnih sistema PVO i načinima njihovog neutralisanja. Već tada, a sada daleke 1982. Izrael je uspešno koristio izviđačke i naoružane dronove, kao i celi spektar elektronskog ratovanja.

Da li su Rusi u Siriji previše verovali u džentlmenski dogovor s Izraelcima o pažljivom izbegavanju opasnih situacija u vazdušnom prostoru i Sirije i istočnog Mediterana? Da li su izraelski avioni F-16 lukavo iskoristili radarski odraz ruskog izviđačkog aviona „iljušin 20” i u njegovoj radarskoj senci izveli raketni udar po ciljevima u Siriji? Da li su Izraelci zaista izvestili Ruse o predstojećem udaru samo minut pre lansiranja raketa? Da li su Sirijci nasumice ispaljivali rakete, da li su na radarima prepoznali šta gađaju, ili nisu? Da li su izraelski avioni već bili u vazdušnom prostoru Izraela u trenutku kada su Sirijci lansirali svoje projektile SA-5, po NATO kodifikaciji, odnosno S-200 po ruskoj?

Odgovore na ta pitanja verovatno nećemo nikada potpuno saznati. Jer, ruska je armija odmah optužila izraelsku stranu da su izraelski avioni F-16 svesno iskoristili radarski odraz ruskog „iljušina” da bi se prikrili i ispalili svoje rakete. Izraelci su to demantovali i poslali u Moskvu svoju vojnu delegaciju da objasni šta se sve dogodilo, ali i da Rusima pruže podatke o instaliranju vojnih snaga Irana u Siriji. Predsednik Vladimir Putin izjavio je „da je tragedija aviona ’iljušin 20’ i njegove posade splet nesrećnih okolnosti, ali i da stoji iza izjave ruskog vojnog vrha”.

Dakle, jesu li Izraelci obavestili Ruse o predstojećem napadu svojih F-16 na ciljeve u Siriji samo minut pre udara, ili mnogo ranije kako tvrdi Izrael, možda i nije najbitnije. U zoni istočnog Mediterana Rusi bi morali da na smenu imaju stalno u vazduhu barem jedan svoj „avaks” koji je mogao da momentalno signalizira svako poletanje s bilo kojeg izraelskog aerodroma. Uostalom, šta su radili radari iz sistema S-300 i S-400 u Siriji? Gde su bili i šta su javljali izviđački sateliti u svemiru? U situaciji kada Izrael lupa po Siriji kada hoće i kako hoće, oslanjati se na telefonsko ili radio-obaveštenje malo je naivno. Sirijska PVO vrlo je slojevita i to je poseban vid oružanih snaga koji čini 20.000 pripadnika. Raspolaže sa četiri divizije PVO raketa S-125, „kub” i S-75, te tri puka raketa tipa S-200, ili SA-5. Imaju i rakete „pancir S-1”, „buk 1”, odnosno SA-11, i „buk M-2”, odnosno SA-17, „strelu 1”, „strelu 10”, „strelu 2”, „strelu 3”, „iglu S”…

Ruski avion „iljušin 20” oborila je sirijska raketa S-200, projektil sovjetske proizvodnje. Još 1983, godinu dana posle bitke u dolini Beka, Sovjeti su Sirijcima isporučili 48 raketa tipa S-200, dometa 250 km, svrstanih u osam baterija razmeštenih u dve baze. Jedna je baza u Dumeiri, oko 30 km severoistočno od Damaska, a druga u Šimšaru, južno od grada Homsa. Uz rakete te 1983. stigli su i sovjetski instruktori, njih 500. Raketni sistem S-200 predstavljao je veliku opasnost za sve letelice u istočnom Mediteranu, a prvih godina njegovog instaliranja u Siriji rukovanje sistemom i odluku o eventualnom lansiranju projektila donosili su isključivo Sovjeti. U međuvremenu su se i sirijski vojnici obučili za taj sistem, ali je pitanje koliko je S-200 danas uopšte moderan u kontekstu izraelskog elektronskog načina ratovanja? Ceh su nažalost platili ruska posada i operateri na „iljušin 20”.

Kako će sada postupiti Moskva? Da optuži saveznika, Siriju, da je lansirala rakete napamet, ne ide. Hoće li sada ipak isporučiti Damasku sistem S-300, koji je Sirija platila pre deset godina? Ili će samo upozoriti Izrael da je vreme gađanja Sirije prošlo? Što se tiče Izraela, on je u procepu, on mora da forsira pobedu protiv Hezbolaha i Iranaca u Siriji, ili da diplomatski izdejstvuje njihov odlazak iz Sirije. A to je moguće samo uz pomoć Rusa. Od kojih neki sigurno žude za osvetom za srušeni „iljušin 20”…

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. DonDon says:

  Laza oprezno, ali posteno nazvao je Ruske izvestaje naivnim. Naravno samo slep nece videti da ima mnogo vise u celoj price od greske sa Sirijske strane.

 2. Deda Micko says:

  Dragi Lazo, sad kad si sve objasnio, izadji makar na dva dana iz Vuckove partije, pa da vidim kada ce ti objaviti novi tekst.

 3. Aleksandar says:

  Moskva neće uraditi ništa. Putin glumi cara on je u istom kolu kao i Izraelci. Kao što si i napisao oni imaju opremu tamo ali je ne koriste. Znali su da su avioni poleteli (ili možda nisu znali, što znači da su oni još na amaterskom nivou). Ako oni trebaju da ih neko nazove telefonom i kaže da su avioni poleteli neka svi Rusi sele iz Moskve. Ovo što njihovi generali pričaju su bajke za neznalice, kao niste javili mi se nismo mogli skloniti. Zanimljivo je da su optužili Izraelce a ne Francuze. Komanda u Siriji je integrisana, Rusi i Sirijci znači Sirijci znaju gde je IL-20. U istoj sobi sede i jedni i drugi, valjda ovi mogu da im kažu ne toga taj je naš. Ovo je igra, možda su ga oborili Francuzi. Rusima neko lupa šamare odnosno testira njihovu opremu. Oprema izgleda radi slabo.

 4. M says:

  Izrael neće odustati od zaštite svog teritorija i čišćenja svake ugroze iz svoje okoline,ni pod kojim uvjetima!Pogotovo što je s svojim saveznicima sposoban uspješno ratovati na pobjedu protiv bilo koga,ako ne danas u atomsko-konvencionalnom ratu,a ono sutra u istom iscrpljujućem!Jer,resurse,novac,pamet,hrabrost...imaju,a motiv iracionalni pogotovo!Svaki onaj kom to nije jasno i to neće poštovati,će imati veliki problem!

 5. M says:

  Izrael neće odustati od zaštite svog teritorija i čišćenja svake ugroze iz svoje okoline,ni pod kojim uvjetima!Pogotovo što je s svojim saveznicima sposoban uspješno ratovati na pobjedu protiv bilo koga,ako ne danas u atomsko-konvencionalnom ratu,a ono sutra u istom iscrpljujućem!Jer,resurse,novac,pamet,hrabrost...imaju,a motiv iracionalni pogotovo!Svaki onaj kom to nije jasno i to neće poštovati,će imati veliki problem!

  • Deda Micko says:

   "Ni pod kojim uvjetima", kazes. Hvala ti sto se javljas iz Zagreba, sada su mii neke tvoje nebuloze jasnije.

 6. zig says:

  kada su pre par godina turci oborili avion, rusi su mudro cutali i bili na dilemi; poceti rat sa turskom ili ih uceniti i tako dobiti siguran prolaz kroz bosfor i dardanele ?!!sada kad su izgubili avion zbog greske izraela sad ce njih da drze za j... kao tursku. putin igra mudro, polako, ponekad nesto pokaze a nikada sve do kraja. ovaj rat je igra zivaca a ne pokazivanje ko koliku batinu ima. svi ovde koji podcenjuju i ruse i amere nisu svesni da je uvek u prednosti onaj ko ne pokaze sve i ko ne potrci kao magarac na sargarepu

  • Deda Micko says:

   Bilo bi dobro da je tako, ali istina je sasvim dugacija: upravo je Izrael taj koji Rusiju drzi za j....

 7. Miraš says:

  Zašto je oboren ruski avion Iljušin? Rusija u Siriji ima dve vojne baze a SAD 20 ili više. Sirija i Rusija insistiraju na tome da su američke snage u Siriji prisutne neligitmno, nisu pozvane od strane Sirije i nemaju dozvolu UN. Zdrava logika kaže da lakše je istisnuti 2 vojne baze (ruske) nego 20 (američkih). Kako to što jednostavnije uraditi s obzirom na pokazanu rusku superiornost u novom naoružanju. Izgleda da se više igra na nezadovoljstvo u Rusiji zbog poginulih ruskih vojnika u Siriji, te ako se nešto slično ponovi, doprinelo bi sve to povlačenju ruskih snaga iz Sirije. Naravno a ne igra se na otvoreno sudaranje sa ruskim vojnim potencijalima. Izrael je sada bio idealan igrač jer poznato je da Izrael ima izuzetno sposobnu avijaciju i inteligentne i domišljate pilote. Izraelski lovci sakrivali su se iza većeg ruskog aviona Il 20 i tako ga markirali kao metu. Oborili su ruski avion, a da ga nisu ni gadjali. Kud ćeš veći uspeh od toga. Poseban i isto izuzetan uspeh za Izrael je da sada oni i dalje nastupaju kao prijatelji R.F., podnose svoje dokaze i tvrdnje u Moskvi i nastaviće sa svojim dosadašnjim udarima po Siriji, kao da se ama baš ništa nije desilo. Neka se javi u ovom svetu neka država koja bi sada mogla da postigne ovoliko koliko je postigao Izrael. Nema je. Nije da se baš ništa desilo, desilo se za Rusiju jer ona je sada u minusu ne samo za 15 ljudi i jedan oboreni avion, nego pokazala je svoje slabosti i njena vojna superiornost i ugled ovim su smanjeni. Neće se lako saznati istina kakvu ulogu je imala francuska fregata Overnj. Možda su izraelski lovci i francuska fregata igrali sinhronizovanu igru. Ne učestvujući direktno u obaranju ruskog aviona sve to je mogla da nadzire SAD. Suvišno je da posećam da bliski saveznici SAD su i Izrael i Francuska.

 8. Pastrovic says:

  Vazno je da ce izginule Ruse sahraniti sa svim drzavnim pocastima. Zato su se i rodili, i za to su i nosili uniformu. Aaa to... ozaloscena rodbina i prijatelji!? ...to macku o rep!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *