MIROSLAV LAZANSKI: Zbog tog futoškog kupusa nema majci nama brzog ulaska u EU

MIROSLAV LAZANSKI: Zbog tog futoškog kupusa nema majci nama brzog ulaska u EU

11 oktobra 2014

miroslav-lazanski-L2Piše: Miroslav Lazanski

Čitam u „Politici“, uz gajbu piva ispred bakalnice u selu Prislonici kod Čačka, nešto o Prvoj proleterskoj i Staljinu i kako smo „svojevremeno datume menjali zbog Kremlja, a danas datume usklađujemo sa Kremljom“. Nije valjda, pa ko je upravo zbog primedbi iz Vašingtona svojevremeno službeni Dan pobede u Jugoslaviji premestio sa 15. maja na 9. maj? A kod nas je Drugi svetski rat trajao sedam dana duže. Čitao sam to u „Politici“, ali bez gajbe piva.

Čita to i Žika, gazda lokalne bakalnice u Prislonici, sedi na klupici ispred radnje samo u zidarskoj majici, i onako, lukavo, sve škiljeći, pita me šta je to populizam, je li to nešto u vezi s narodom?

– To ti je Žiko ono kada su iz DOS-a pre 2000. godine govorili da je pitanje Kosova samo demokratsko pitanje i ništa više, odnosno pitanje demokratije u Srbiji. Posle vidiš na šta sve to ispade. Nego, Žiko, ’ajde ti meni iskreno reci, jesi li ti za Ruse, ili za Amerikance?

– A zašto pitaš?

– Zato što se, Žiko, tvoje mišljenje ovih dana pažljivo motri i meri i u Vašingtonu i u Briselu, to su strateški signali iz Srbije. Ovi sa Zapada očekuju da ti više Rusima ne prodaješ kupus i maline. Očekuju, Žiko, da ti podvrgneš Rusiju sankcijama. Ceo Zapad pa i deo Beograda to od tebe očekuju i ne smeš da ih izneveriš.

– A što ja, bre, kada to ne rade ni Turci?

– Prvo, mi smo, kao što sam znaš, Žiko, bili 500 godina pod Turcima i sada je divna prilika da napravimo pravi i konačan otklon od njih. Jesu oni članica NATO-a, jesu kandidati za EU već nekoliko decenija, ali to što nisu uveli bilo kakve sankcije Rusiji, i što sada još više hrane izvoze u Rusiju, mi, Žiko, treba to da osudimo. Oni izvoze hranu Rusima, neka izvoze, nismo mi Turci, mi smo Evropljani. Umesto da likuješ nad sankcijama Rusiji ti bi verovatno hteo još i rusku vojnu bazu u Prislonici. Možda i Putina za predsednika Srbije?

– Ma jok, ja bih hteo samo da neko otkupi moje maline i šljive.

– Polako, Žiko, to je već vrlo ozbiljna politička poruka Zapadu, tebe interesuju samo tvoje maline i šljive, a ne vodiš računa da neke naše ugledne ličnosti očekuju platice od 13.000 evrića u Briselu i da će to zbog tih tvojih malina sada da se oduži. Osim toga, šta ćemo sa tim futoškim kupusom?

– Je li i zbog tog kupusa brinu u Vašingtonu i Briselu?

– Nisam još video izveštaj Stejt departmenta o kupusu. Ali, ima o kupusu u novinama, čitaj „Politiku“, Žiko. Zbog tog futoškog kupusa nema majci nama brzog ulaska u EU.

– A ko će da javi ovima u Vašingtonu i Briselu da mi Rusima sada liferujemo taj futoški kupus?

– Idi, bre, Žiko, pa imamo mi specijaliste koji uredno prate geostratešku situaciju o futoškom kupusu. Ništa ti ne brini, Beograd je pravi raj za blefere i zajebante, solo-driblere i belosvetske protuve, strane novinare i njihove domaće informatore, strane i naše posmatrače u prestupu, evaluatore, analitičare i kvazieksperte, NVO Balkance i dopisne Evropejce, koji svi prave brzopotezne karijere i drpaju velike pare. Orgijastičko društvo, neviđena srpska autodestrukcija, moj Žiko.

– Au, bre, šta mi sve napriča, ništa ja to ne razumem. Hoću samo da prodam svoje maline i šljive. Da živim i hranim svoje.

– Šta ima, Žiko, ti da razumeš, ti si Srbin mračnih pravoslavnih fiksacija, večni hajduk i bundžija, nisi ti anglista i ne dolazi se u ovu bakalnicu na čaj u pet. Ti, Žiko, ne znaš šta je evropska realpolitika, ti rušiš ugled nove srpske pristojne i liberalne evropske klase, ti si „ćutljiva masa“, elita treba da nas vodi, oni vide ono što ti ne vidiš, zar ne znaš da podlost političara i novinara uvek kompenzuju glupost naroda?

– Šta reče, more, ja sam glup, pa nekakva elita treba da me vodi?

– Ne znam, Žiko, tako piše u novinama, čitaj „Politiku“. Nego, da li znaš da su te neki strani novinari, eksperti za Balkan, u stranim novinama svojevremeno optužili i da si nabijao jagnjad na kolac i onda okretao iznad vatre. Kažu da je to transgresija tvoje nacionalne regresivne psihe, a još povezana i sa panslovenskim aspiracijama Moskve. Nema toga nigde u EU, samo pravoslavna braća imaju jagnje nabijeno na kolac.

– Kakve veze ima jagnjetina sa Rusima?

– A kakve veze ima futoški kupus sa EU? Ti hoćeš da i dalje okrećeš jaganjce nabijene na kolac, a objašnjavati to ovima u EU beskorisno je kada iste reči imaju različita značenja. Tvoj je jezik, Žiko, prepun istorije i moralisanja, Zapad je od toga odavno digao ruke. Ali, stvaranje legitimiteta EU kod tebe, i tebi sličnima, Žiko, zahtevalo bi uvođenje novih elemenata, politiku mase zajedno sa simboličnim odobravanjem i poistovećivanjem.

– Hoću da prodam svoje šljive i maline.

– Žiko, ne možeš da budeš tako sebičan i ravnodušan, evo u Vašingtonu i Briselu već je uočeno da će posle beogradske svetske premijere film „Sunčanica“ Nikite Mihalkova biti prikazan na Krimu. I to nam zameraju, kažu loš je to signal iz Beograda. Vidiš da oni prate sve.

– Pa šta da radimo, brate?

– Vidiš, Žiko, ovaj kalendar sa golim ženama u tvojoj bakalnici, šta je to dopisano na njemu?

– Najbolja je mačka američka, no ni ruska meni nije mrska.

– Realpolitika, Žiko…

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. zuba zubic says:

  Pa ti si burazeru nenadmasan, suze sam pustio kako si ga srocio.

 2. Zapadnjak says:

  Dobro je Lazanski,nisam ni mislio da ćeš napisati nešto ofrlje,ali,dali stvarno misliš da je Srpski Žika toliko nepismen i sebićan,mislim da si s njim popio više od gajbe piva,živeo!!!

 3. Den says:

  Lazo , poceo si i ti tjerat shegu , nece bit dobro , ti si se do sada bavio ozbiljnim stvarima... ( znam , i ovo je ozbiljno)

 4. mina says:

  Lazo em si lep em prepametan...a Žika će od svojih šljiva da napravi onu dobru šumadijsku pa da vidiš kako izvoz pršti!

 5. milan says:

  Lazo bi trebao malo da promesa ove njihove/nase na vlasti, posmenjuje dosta toga!

 6. Radnik says:

  Lazo za ministra odbrane!

 7. pero says:

  Još je samo Žika ostao da piša uz vetar! Elita se sagnula i traži sapun po podu...

 8. nikola.m says:

  Ovo ti je Miroslave najbolji clanak, kojeg si do sada napisao, ne racunajuci strucne analize, koje si kao vojni analiticar iskazao. Bolje bi nam bilo da i EU prodajemo futoski kupus, nego da ih moljakamo da im se pridruzimo.

 9. Pingback: MIROSLAV LAZANSKI: Zbog tog futoškog kupusa nema majci nama brzog ulaska u EU | Glamour,fashion,food,sex,girls,boys etc…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *