Miroslavljevo jevanđelje i protesti u Vukovaru

Miroslavljevo jevanđelje i protesti u Vukovaru

5 februara 2013

ratko-dmitrovic-300x241Piše: Ratko Dmitrović

Kad počneš da falsifikuješ istoriju, podmećeš kukavičja jaja, kradeš tuđe, potpisuješ se tamo gde već postoje tuđi potpisi, sve se uzmeša, zaplete, i nužan je obraz debeo kao đon vojničkih čizama da se sve to izdrži. Hrvati taj problem nemaju.

Pre neki dan satima su telalili po Vukovaru, protiv ćirilice. Navodno da ih je bilo 20 hiljada. Nije, ni približno, ali to ne menja stvari. Ta brojka je ovde važna samo zato što objašnjava suštinski stav službenog Zagreba; brojku od 20 hiljada lansirala je hrvatska policija a to je, kao podatak, u analizi ovog slučaja, činjenica vredna pažnje. Da je tako potvrdio je Ivo Josipović, još istoga dana, kazavši da pozitivni zakoni Hrvatske daju pravo Srbima u Vukovaru na javno isticanje ćirilice. Ako se sa tim ne slažemo onda zakon treba menjati-poručuje Josipović.

Čovek, dakle, dozvoljava i takvu mogućnost, nije rezolutan, nije baš siguran koliko je sve ovo u Vukovaru politika a koliko elementarno pravo na očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta. Oglasio se i Milorad Pupovac, podsetivši Josipovića da se tu ne radi o volji već o zakonu na koji je Evropska unija posebno osetljiva, odnosno, da bez te vrste uvažavanja i poštivanja Srba u Hrvatskoj, skori ulazak Hrvatske u EU može da se zakomplikuje. Šta je ovde uzmešano i zapleteno?
Pre samo mesec, dva, u Zagrebu je održana ozbiljna naučna rasprava (ozbiljna po broju učesnika i dobroj tehničkoj organizaciji od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti- HAZU) a okončana zaključkom da je ćirilica staro hrvatsko pismo kojim je, pazite dobro, napisano Miroslavljevo jevanđelje i to u „hrvatskoj redakciji“. Šta god značilo.

Nekako u isto vreme, dole u Hercegovini, kod Širokog Brijega, u selu Kočerin, neki lokalni veselnik isklesao je desetak ćiriličnih slova, do metar i po visine, posadio ih na sred sela, uz magistralni put, i objavio da to čini kako bi sačuvao sećanje na „rvacku ćirilicu“ . Ovi u Vukovaru tvrde da je ćirilica obeležje srpstva i da u „grad heroj“ neće ući dok je njih živih.

Zbog čega ćuti Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti? Što se ne oglasi i kaže ovima u Vukovaru da ne budalesaju, da ne poništavaju  „bogatu hrvatsku kulturnu baštinu“? Zašto Josipović od HAZU ne traži mišljenje; ako su juče tvrdili da je ćirilica hrvatsko pismo što ne bi izašli bar sa saopštenjem i smirili ove što prete da će se protiv ćirilice boriti ako zatreba i oružjem. Što ne bi- ako mi je dozvoljeno da ih savetujem- krenuli od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Neka se skupe pred vratima njihovih prostorija (lepa zgrada na zagrebačkom Zrinjevcu) i priupitaju starce unutra šta im znači priča o hrvatskoj ćirilici. Uz upozorenje da u ovom slučaju laž nije produktivna jer u Hrvatskoj još uvek, posebno na istoku zemlje, ima Srba.

Sve je ovde više nego jasno. Na jednoj strani falsifikovana istorija na drugoj autentična mržnja. Stara hrvatska priča.

KOMENTARIJedan komentar

  1. david petar says:

    Gos.josipovic,koga neki zovu i hrvatski predsjednik,nema vremena da trazi misljenje.On svaki dan luta hrvatskom i preostalim Srpskim rezervatima,noseci u jednoj ruci iskonstruisane optuznice a u drugoj ruci noz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *