МИРШАЈМЕР: Шокантно је колико су САД и Британија биле глупе у свом односу према Украјини и Русији

МИРШАЈМЕР: Шокантно је колико су САД и Британија биле глупе у свом односу према Украјини и Русији

3 децембра 2023

МОСКВА је пре почетка руске специјалне операције у Украјини покушавала да спорове поводом ње реши дипломатским путем. Убрзо након почетка војних операција, обе стране су биле спремне да се договоре и избегну даље крвопролиће. Али, то су спречиле САД и Велика Британија, изјавио је светски познати амерички политиколог Џон Миршајмер.

Навео је да стално размишља о „ужасном путовању“ Бориса Џонсона у Кијев за време којег је успео да одврати Владимира Зеленског од споразума са Русијом који би спасио његову земљу крвопролиће и био много бољи од свега што Кијев и његови западни налогодавци сада могу да постигну.– Шокантно је колико су САД и Велика Британија биле глупе у својој политици према Украјини и Русији. Једноставно невероватно. Русија је 17. децембра 2021. — дакле, два месеца пре почетка рата 24. фебруара 2022. —радила на постизању дипломатског решења. Али, ми то нисмо схватили озбиљно, нисмо показивали много интересовања да то зауставимо, иако смо трчали около и викали: почиње рат! Рат је убрзо заиста избио и почели су мировни преговори у којима су учествовали Израел, Турска и други. И, чинило се да ће рат бити угашен. Зеленски је био за, а и Путин је био за. Дакле, шта су Сједињене Државе урадиле?

– Све смо прекинули. Изгледало је сулудо. А нешто касније, генерал Мили је, након што су Украјинци извојевали две велике тактичке победе – код Харкова и за Херсон – мудро препознао да је то највећи могући успех, па предложио: хајде да преговарамо. Хајде да видимо да ли сада можемо да окончамо рат. Бајденова администрација га је прекорила и јасно ставила до знања да неће споразум. А погледајте у каквој очајној ситуацији се налази Украјина! А, ево, Руси су главни.

KOMENTARI3 коментара

 1. M says:

  U svemu tome USA nije glupa nego je glupa Ukrajina i EUropa!

  • Зека says:

   Апсолутно сам сагласан са констатацијом да се глупост пре може приписати Украјини и ЕУ. Што се Американаца тиче, они су управо ово и желели. Имају користи на више колосека. Најпре, Русија сада ратује, а то подразумева велике напоре и додатна исцрпљивања, људске жртве тек да не помињем. Исто важи и за Украјину, па и још горе по њу. Дакле, за почетак, два православна и (требало би) братска народа се међусобно тамане. При томе, за дуги период времена они остају закрвљени и велики непријатељи, чак и по свршетку оружаног сукоба. Даље, исцрпљивање ЕУ економије за сада иде на руку Американцима. Опет, рат се води у Европи, не у Америци. Што је још важније, постигнут је политички консензус унутар НАТО и разлог постојања, што је све упитно било пре почетка тог рата. Дакле, успели су да се опораве од подела које су пре рата претиле да донесу опасне расцепе унутар НАТО у вези са финансирањем, даљим плановима и сл. Ово им је донело монолитност у одлучивању, а то је битна претпоставка моћи сваког војног савеза. Не треба заборавити да у свему томе НАТО материјално и у живој сили није ни окрњен, осим финансијских и оружаних донација које ће брзо надокнадити, а исплати им се за сада. У исто време Руси ратују на више фронтова. Најпре, у самом рату против Украјине, трошећи људски потенцијал, наоружање и друге ресурсе. Затим ратују на пропагандном терену у напорима да смање општу русофобију западњачког јавног мњења, за сада без приметнијег успеха. Такође, Русија води битку одржи своју економију на нивоу који не би битно пореметио стандард њиховог становништва, за сада успешно, али видеће се како даље. Према томе, намере агресивних Американаца да се скрене пажња са проблема у САД и да се дестабилизују Русија, Европа и други конкуренти, за сада се спроводи без већих сметњи. Време ће показати куда све то води.

 2. Velika Metla says:

  Нису они глупи него су уцењени од власника војне индустрије у сатанистичкој америци. Комплет сви ! Без изузетка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u