МИРШАЈМЕР: Шокантно је колико су САД и Британија биле глупе у свом односу према Украјини и Русији

MIRŠAJMER: Šokantno je koliko su SAD i Britanija bile glupe u svom odnosu prema Ukrajini i Rusiji

3 decembra 2023

MOSKVA je pre početka ruske specijalne operacije u Ukrajini pokušavala da sporove povodom nje reši diplomatskim putem. Ubrzo nakon početka vojnih operacija, obe strane su bile spremne da se dogovore i izbegnu dalje krvoproliće. Ali, to su sprečile SAD i Velika Britanija, izjavio je svetski poznati američki politikolog Džon Miršajmer.

Naveo je da stalno razmišlja o „užasnom putovanju“ Borisa Džonsona u Kijev za vreme kojeg je uspeo da odvrati Vladimira Zelenskog od sporazuma sa Rusijom koji bi spasio njegovu zemlju krvoproliće i bio mnogo bolji od svega što Kijev i njegovi zapadni nalogodavci sada mogu da postignu.– Šokantno je koliko su SAD i Velika Britanija bile glupe u svojoj politici prema Ukrajini i Rusiji. Jednostavno neverovatno. Rusija je 17. decembra 2021. — dakle, dva meseca pre početka rata 24. februara 2022. —radila na postizanju diplomatskog rešenja. Ali, mi to nismo shvatili ozbiljno, nismo pokazivali mnogo interesovanja da to zaustavimo, iako smo trčali okolo i vikali: počinje rat! Rat je ubrzo zaista izbio i počeli su mirovni pregovori u kojima su učestvovali Izrael, Turska i drugi. I, činilo se da će rat biti ugašen. Zelenski je bio za, a i Putin je bio za. Dakle, šta su Sjedinjene Države uradile?

– Sve smo prekinuli. Izgledalo je suludo. A nešto kasnije, general Mili je, nakon što su Ukrajinci izvojevali dve velike taktičke pobede – kod Harkova i za Herson – mudro prepoznao da je to najveći mogući uspeh, pa predložio: hajde da pregovaramo. Hajde da vidimo da li sada možemo da okončamo rat. Bajdenova administracija ga je prekorila i jasno stavila do znanja da neće sporazum. A pogledajte u kakvoj očajnoj situaciji se nalazi Ukrajina! A, evo, Rusi su glavni.

KOMENTARI3 komentara

 1. M says:

  U svemu tome USA nije glupa nego je glupa Ukrajina i EUropa!

  • Zeka says:

   Apsolutno sam saglasan sa konstatacijom da se glupost pre može pripisati Ukrajini i EU. Što se Amerikanaca tiče, oni su upravo ovo i želeli. Imaju koristi na više koloseka. Najpre, Rusija sada ratuje, a to podrazumeva velike napore i dodatna iscrpljivanja, ljudske žrtve tek da ne pominjem. Isto važi i za Ukrajinu, pa i još gore po nju. Dakle, za početak, dva pravoslavna i (trebalo bi) bratska naroda se međusobno tamane. Pri tome, za dugi period vremena oni ostaju zakrvljeni i veliki neprijatelji, čak i po svršetku oružanog sukoba. Dalje, iscrpljivanje EU ekonomije za sada ide na ruku Amerikancima. Opet, rat se vodi u Evropi, ne u Americi. Što je još važnije, postignut je politički konsenzus unutar NATO i razlog postojanja, što je sve upitno bilo pre početka tog rata. Dakle, uspeli su da se oporave od podela koje su pre rata pretile da donesu opasne rascepe unutar NATO u vezi sa finansiranjem, daljim planovima i sl. Ovo im je donelo monolitnost u odlučivanju, a to je bitna pretpostavka moći svakog vojnog saveza. Ne treba zaboraviti da u svemu tome NATO materijalno i u živoj sili nije ni okrnjen, osim finansijskih i oružanih donacija koje će brzo nadoknaditi, a isplati im se za sada. U isto vreme Rusi ratuju na više frontova. Najpre, u samom ratu protiv Ukrajine, trošeći ljudski potencijal, naoružanje i druge resurse. Zatim ratuju na propagandnom terenu u naporima da smanje opštu rusofobiju zapadnjačkog javnog mnjenja, za sada bez primetnijeg uspeha. Takođe, Rusija vodi bitku održi svoju ekonomiju na nivou koji ne bi bitno poremetio standard njihovog stanovništva, za sada uspešno, ali videće se kako dalje. Prema tome, namere agresivnih Amerikanaca da se skrene pažnja sa problema u SAD i da se destabilizuju Rusija, Evropa i drugi konkurenti, za sada se sprovodi bez većih smetnji. Vreme će pokazati kuda sve to vodi.

 2. Velika Metla says:

  Nisu oni glupi nego su ucenjeni od vlasnika vojne industrije u satanističkoj americi. Komplet svi ! Bez izuzetka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *