Миш је, ипак, смазао мачка

Miš je, ipak, smazao mačka

12 aprila 2017

kul-mis-je-ipak-Z.KNEZEVIC_620x0

PESNIK Ljubivoje Ršumović punih šest decenija zvanično, a gotovo sedam „za sebe“, do dan-danas, piše makar jednu pesmu dnevno, kao vid „fiskulture duha“ i održavanja kondicije za iznenadni nalet inspiracije. Ne krije da su mu nekada kao „lajtmotiv“ za nove pesme služili fazoni trojice sinova – Branka, Mihaila i Vuka, dok ga danas inspirišu fore unučića.

Uprkos tome što poeziju (uglavnom) piše brzo i lako, Ršum nam je otkrio kako je ultrapopularnu pesmu „Miš je dobio grip“ pisao – pune tri godine. Nastajala je mic po mic, u fazama, dopisivana je i menjana, i to upravo na zahtev „saveta sinova“.

A priča o toj čuvenoj pesmi je, priseća se Ršum, počela na nekom sastanku na televiziji gde mu je neki dosadni „drug“ nehotice dao inspiraciju a da to verovatno nikada neće ni saznati…

– Jedan je, na tom sastanku, na svaka tri minuta dizao ruku i govorio „Sa moje tačke gledišta!“, a ja sam mu u glavi odvraćao sa „Sa moje tačke gledišta – nije ti ništa!“ – seća se omiljeni pesnik. – Tu rečenicu zapisao sam u blokče, našao je posle nekih pola godine i zapitao se: ko bi mogao kome to da kaže? Verovatno neki lekar pacijentu. Dopišem tada: „To kaza pa ga smaza“, i odlučim da je najbolje da junaci budu mačak doktor, i miš pacijent.

Tako je nastala prva verzija, poznata i onima koji Ršumovu poeziju ne „uče“ iz knjiga već su je (možda i ne znajući ko je autor), mnogo puta pevali slušajući interpretaciju Dragana Lakovića. Međutim, ovakav razvoj priče nikako nije bio po volji Ršumovićima juniorima.

– Sinovi, čuvši prvu varijantu pesme, skočiše na mene: „Tata, zašto mora mačak da smaže miša, mi navijamo za Džerija a ne za Toma, zašto ne napišeš da bude obrnuto?“ – otkriva Ršum. – Tako me obrlatiše, te je nastala i druga verzija, za one koji više vole miša, u kojoj mačak putuje u Niš da ga pregleda doktor miš. Taj dr miš, naravno, u ovoj varijanti smaže mačka. I dan–danas objavljujem ih dvostrano, s leve strane verziju za one koji više vole miša, a sa desne za one koji navijaju za mačka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *