Miš kloniran iz kapi krvi

Miš kloniran iz kapi krvi

27 juna 2013

MišJapanski naučnici klonirali su miša iz kapi krvi uzete iz repa drugog miša, saopštio je istraživački centar „Riken“. Klonirana ženka miša imala je normalan životni vek i mogla je da dobije potomke, saopštili su istraživači. Naučnici sa drugog univerziteta, koji je povezan sa „Rikenom“, nedavno su kreirali skoro 600 identičnih genetskih kopija jednog miša, navodi  BBC.

Miševi su klonirani od nekoliko različitih izvora donatorskih ćelija, uključujući bijela krvna zrnca, koštanu srž i jetru. Japanski naučnici su ispitali mogućnost da se za kloniranje iskoriste i ostale krvne ćelije, kako bi dobili lako dostupan izvor donatorskih ćelija za laboratorijsko kloniranje miševa.

Tim, koji je predvodio Acuo Ogura, uzeo je kap krvi iz repa miša donatora, izdvojio bijela krvna zrnca i iskoristio nukleuse za eksperimente kloniranja. Primenjena je ista tehnika kao kod kloniranja ovce Doli. Japanski naučnici naglašavaju da su pokazali da je moguće dobiti upotrebljive ćelije za kloniranje bez potrebe da životinja koja je donator bude eutanizovana. Krajnji cilj istraživanja je masovna proizvodnja životinja visokog kvaliteta za stočarstvo ili u svrhu očuvanja živih vrsta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *