Миша Ђурковић: Ово време гази достојанство

Miša Đurković: Ovo vreme gazi dostojanstvo

15 decembra 2018

DEKLARACIJA Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima ostala je najvažniji spomenik personalističkog, hrišćanskog zasnivanja ljudskih prava posle Drugog svetskog rata. Ali, od šezdesetih godina počela je promena metafizičke, moralne i sadržajne prirode ove ideje. Evolucija ljudskih prava danas je otišla u sasvim suprotnom pravcu. Zapadne denominacije su, međutim, nastavile da bezrezervno brane univerzalnost ljudskih prava i prirodnog zakona, iako se danas pod tom maskom često guraju sekularistički, antihrišćanski fundamentalizam i veoma opasni koncepti.

Ovo je u sredu veče rekao dr Miša Đurković, viši naučni saradnik Instituta za evropske studije na predavanju o hrišćanskom personalizmu kao osnovi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, u Kolarčevoj zadužbini. Đurković je podsetio na potisnute hrišćanske osnove ovog dokumenta koji se od sedamdesetih godina sistematski falsifikuju, a prava predstavljaju isključivo kao individualistička.

– Sedam decenija posle donošenja Deklaracije živimo u svetu ništa manjih turbulencija i strahova – rekao je Đurković. – Mi smo na ovim prostorima videli kako se i sama ideja univerzalnih ljudskih prava može instrumentalizovati i zloupotrebiti. No čini se da danasstrahovito napreduju bogoborački fundamentalizam i religija ljudskih prava kao pokriće za napredovanje novog totalitarizma i gaženje prava tradicionalista i verujućih ljudi. Time se direktno krše članovi 16 i 18 Deklaracije.

Po njegovim rečima, Čarls Malik, istinski hrišćanin, koji je radio na tekstu Deklaracije, katastrofu Drugog svetskog rata video je kao logičan rezultat ljudskog odaljavanja od Boga, od natprirodnog izvora prirodnog zakona i prava.

– Stoga je sve uradio da se i kroz nju taj proces obustavi i povrati okvir koji i čoveku daje svetost i dostojanstvo – naglasio je Đurković. – Mi danas nažalost ponovo stupamo u vreme koje gazi i božanski okvir i dostojanstvo čoveka, ponovo vraća paganizam, eugeniku i mogućnost poigravanja ljudskim genetskim kodom.

MAGNA KARTA

UNIVERZALNU deklaraciju o ljudskim pravima usvojila je 1948. Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Time je predstavljeno opšte viđenje Organizacije o ljudskim pravima garantovanih ljudima. Elenor Ruzvelt je rekla kako bi Deklaracija mogla biti „Magna karta za čitavo čovečanstvo“. Deklaracija je bila prvi korak u procesu formulisanja Međunarodnog zakona o ljudskim pravima, koji je kompletiran 1966. godine, i stupio na snagu 1976, nakon što je dovoljan broj zemalja ratifikovao dokument.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *