MIŠA JANKETIĆ: Ako bi Gavrila Principa nazvali teroristom, onda bi teroristi bili i Njegoš, i Miloš, i vojvoda Mišić, i Marko Kraljević

MIŠA JANKETIĆ: Ako bi Gavrila Principa nazvali teroristom, onda bi teroristi bili i Njegoš, i Miloš, i vojvoda Mišić, i Marko Kraljević

2 marta 2014

0222_620x0 Misa JanketicPredstava „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića ponovo je na sceni. Glavni junak Ljuba Vrapče, na proleće, opet sleće među Beograđane. A prošlo je 45 godina otkada su ga neke ale i vrane oterale sa scene. Praizvedba ovog komada je samo posle šest predstava skinuta sa repertoara JDP, zbog „političke nepodobnosti“.

Protekle nedelje u Beogradskom dramskom održana je prva proba „Tikava“. U glavnoj ulozi boksera Ljube Sretenovića, zvanog Ljuba Vrapče i šampion, kao i davne 1969, ponovo bard našeg glumišta Mihailo Miša Janketić. Vrapčeta iz mlađih dana glumiće Miloš Biković.

– Kako je „Tikva“ pukla, to se manje-više zna – kaže Janketić. – Valja podsetiti da se tada prvi put otvoreno progovorilo o nasilju i Golom otoku. To je bilo šokantno i za publiku i za vlast. Mada je Josip Broz u nekom govoru rekao da će se „tikvice nekom olupati o glavu…“, desilo se nešto mnogo perfidnije. Formalno, predstava nije zabranjena, već je skinuta sa repertoara visokom svešću partijske organizacije Saveza komunista Jugoslovenskog dramskog pozorišta!

Rekli ste da vas je ova predstava koštala više od života.

– To je malo, ovako, jedna patetična glumačka rečenica. Više od života je značilo da sam ja posle toga napustio pozorište, izašao iz Saveza komunista i krenuo u brda da gajim pčele i ovce. Vratio sam se posle devet meseci, jer je gluma moj život.

Takođe ste kazali da su ona vremena iz „Tikava“ bila trista puta gora nego ova sadašnja.

– Ono vreme je, na neki način, bilo gore, što se tiče stvaralačkih sloboda. Ali, kada je reč o nekim egzistencijalnim pitanjima, bilo je svakako bolje. Tako da mu to ispadne nešto kao pata karta.

U sećanju je ostala vaša uloga vojvode Živojina Mišića u predstavi „Kolubarska bitka“. Danas nas Zapad optužuje da smo mi izazvali Veliki rat, a da je Gavrilo Princip bio terorista?

– Mlada Bosna i Gavrilo Princip su bili borci za slobodu, i to niko ne može da ospori. Ako bi Principa nazvali teroristom, onda bi teroristi bili i Njegoš, i Miloš, i vojvoda Mišić, i Marko Kraljević!

Šta vas je još, osim glume, okupiralo protekle nedelje?

– S obzirom na to da sam odavno pobegao u pozorište i da sam se sakrio iza zavese od ovog života, shvatam zapravo da jedino tamo i živim. Nemam ni snage ni vremena da se hvatam ukoštac sa banalnostima kojima sam okružen.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *