МИСИОНАРИ НАТО-А: Црна Гора добила специјални задатак из Брисела

MISIONARI NATO-A: Crna Gora dobila specijalni zadatak iz Brisela

4 januara 2018

Vlasti u Podgorici su za ključni događaj prošle godine proglasile ulazak u NATO, a ako se može suditi po izjavama crnogorskih zvaničnika, i 2018. nastaviće da promovišu interese Alijanse na Balkanu, pomažući napore Makedonije da postane punopravna članica tog bloka.

Vlada Crne Gore koja je gotovo sve svoje diplomatske i druge kapacitete tokom protekle godine angažovala u cilju uvlačenja zemlje u NATO, proglasila je da je članstvo u NATO ne samo najznačajniji momenat za Crnu Goru u 2017. godini, već da se ujedno radi i o najznačajnijem događaju za tu državu od referenduma i sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako iz Podgorice često znaju da poruče, Crna Gora je članstvom u NATO paktu „učvrstila svoju geopolitičku poziciju, bezbjednosnu zaštitu i zakoračila na zapadni civilizacijski krug“.

Sa druge strane, većini crnogorskih građana, koji su se protivili uvlačenju zemlje u NATO, oduzeto je pravo glasa po ovom pitanju, a rasprostranjeno siromaštvo, dezorganizovanost i nesloga opozicije, uz sve izraženiji osjećaj apatije u crnogorskom društvu, učinili su da završni čin usisavanja Crne Gore u Sjevernoatlansku alijansu protekne bez većih trzavica.

Bilo kako bilo, Crna Gora je 5. juna 2017. godine postala 29. članica NATO pakta, dok je Vašington u zvaničnoj Podgorici, po svemu sudeći, pronašao i jednog od najvećih obožavalaca koji je spreman da učini sve što može kada je u pitanju podupiranje i promocija NATO agende na Balkanu.

Potvrda da je to zaista tako, može se vidjeti i po izjavama crnogorskog ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića, koji je najavio da će Crna Gora svoju spoljnu politiku i u 2018. godini bazirati na „tri dobro poznata stuba“ — članstvu u NATO paktu, procesu pregovora sa Evropskom unijom i odnosima sa susjedima.

Naravno, okolnost da je crnogorski šef diplomatije na prvo mjesto postavio članstvo u NATO pa sve ostalo, nimalo nije slučajna, a da je posvećenost Podgorice, kada su u pitanju interesi Alijanse maksimalna, potvrđuje i izjava ministra Darmanovića da će Crna Gora nastaviti svoje učešće u misiji u Avganistanu i da se pored toga obavezala da će „tamo ostati do kraja“.

„Osim Avganistana i borbe protiv terorizma spremni smo da, u skladu sa našim mogućnostima, doprinesemo i projektovanju stabilnosti na istočnom i južnom krilu NATO-a. Kao država smo se obavezali da ćemo do 2024. godine dostići traženih dva odsto izdvajanja BDP-a za odbranu, a i sada smo sa 1,66 odsto među prvih deset zemalja u Alijansi“, pohvalio se Darmanović.

Ipak, ono što je najinteresantnije za ukupne procese i geopolitičku partiju koja se trenutno odigrava na Balkanu, svakako jeste jasno iskazana spremnost Podgorice da pripomogne i „proaktivno“ učestvuje u svim naporima da i Makedonija postane punopravna članica Sjevernoatlanskog saveza.

U prilog tome, ministar Darmanović je već ocijenio da bi članstvo Skoplja u NATO „veoma doprinijelo stabilnosti našeg regiona“, a takođe je i podsjetio da je ove godine upravo Crna Gora preuzela predsjedavanje Američko-jadranskoj povelji i da će u narednih godinu dana biti koordinator tog procesa.

„Američko-jadranska povelja je regionalna organizacija čiji je cilj da promoviše članstvo u NATO zemalja iz našeg regiona. Do sada je rezultat veoma uspješan, jer su Hrvatska, Albanija i Crna Gora postale članice Sjevernoatlanskog saveza. Vjerujemo da će taj cilj u nekom sagledivom periodu postići i Makedonija“, istakao je crnogorski šef diplomatije.

Takođe, pored dobro poznate činjenice da Makedonija i Grčka imaju otvoren spor po pitanju imena Makedonije, Darmanović je ipak optimista i ističe da bi Makedonija možda mogla do članstva u NATO već na ljeto ove godine tokom samita Alijanse u Briselu koji je zakazan za 11. i 12. jul.

„Postoji izvjestan optimizam u međunarodnim krugovima da bi taj problem mogao da bude riješen na zadovoljavajući način za obje države. Ukoliko se to zaista i desi, mogli bi se stvoriti uslovi za značajan prodor članstva Makedonije na narednom samitu NATO-a u Briselu“, rekao je Darmanović.

Na koncu, valja podsjetiti da je prošle godine, kada je Crna Gora primljena u NATO, upravo Makedonija predsjedavala američko-jadranskoj inicijativi i makar zvanično bila glavni koordinator procesa dalje atlantizacije Balkana. Podgorica je izgleda odlučila da ove godine uzvrati „uslugu“ Skoplju, pa kao svoj vrhovni spoljnopolitički prioritet u 2018. godini već promoviše punopravno članstvo Makedonije u Sjevernoatlanskoj alijansi.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Sta su dobili crnogorski vojnici u NATO-u? Da cuvalju psece kucice?

 2. Marko says:

  Konvertitski otpadi,milogorski šljamu,izdajnici srbstva. Uvek ste bili sluge svakom okupatoru od turaka,austrougara,mađara,preko nacista i ustaša u drugom svetskom ratu,a sada kao najnovije sluge NATO-a. ''hrvatsko cvijeće hrvatskoga roda'' jedva čekam kad će vas vaš Milo poslati vas, konvertitske izrode na granicu sa Rusijom da je ''junački bacite na koljena''. Živim za trenutak kad braća Rusi budu počeli vas ''hrvatsko cvijeće hrvatskoga roda'' da vraćaju u MILOgoru u plastičnim kesama za IZMET. Balege konvertitske.

  • srpska laz says:

   Svakako da su Crnogorci izdajnici svakog genocidnog naroda pa i srpskog,nikad vise Mojkovaca Dubrovnika Kosova Bregalnica

 3. kobra says:

  A el okrunjeno...e onda moze.

 4. raikkonen says:

  spremni za nato-za dom spremni..drljevicev ustaski sljam..ovi shiptogorci su na poseban meni kod rusa..imace poseban tretman, ko nemci u berlinu 45-te!

 5. Baja says:

  Imaju pravo da idu gde god hoce!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *