Mišković čeka da mu odrede kauciju

Mišković čeka da mu odrede kauciju

4 jula 2013

Miroslav Mi[kovi'Specijalni sud u Beogradu produžio je juče za još 30 dana pritvor Miroslavu Miškoviću, vlasniku „Delta holdinga” i Milu Đuraškoviću, vlasniku „Nibens grupacije”, zbog opasnosti od bekstva. Krivično vanpretresno veće suda produžilo je i kućni pritvor uz elektronski nadzor Miškovićevom sinu Marku, saopšteno je iz tog suda. Kako je objašnjeno, izrečena mera prema okrivljenom Marku Miškoviću može da traje dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, to jest do upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične kazne, s tim što je sud dužan da svaka tri meseca ispita da li je dalje trajanje mere opravdano.

Specijalni sud bi u narednih nekoliko dana trebalo, po nalogu Apelacionog suda, ponovo da razmotri predlog Miškovićeve odbrane da mu se pritvor zameni polaganjem jemstva ili kućnim pritvorom i jasno obrazloži svoju odluku, koju tim povodom donese.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 9. maja ove godine podiglo optužnicu protiv njih dvojice i još devet osumnjičenih zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili više putarskih preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Za razliku od Miškovića, Zvonimiru Nikeziću, vlasniku konsultantske kuće „Ces Mekon”, sud je odobrio jemstvo. U toku jučerašnjeg dana, nije stigao dokaz o tome da je uplaćen traženi iznos jemstva od 250.000.000 dinara, rekla je juče za „Politiku” Dušica Ristić, portparol beogradskog Višeg suda.

Ovoliki iznos prekjuče je odredio Specijalni sud u Beogradu. Nikezić je zajedno sa Sašom Draginom, bivšim ministrom poljoprivrede i još 19 osumnjičenih, optužen za zloupotrebe u vezi sa prodajom regresiranih mineralnih đubriva u „Azotari” Pančevo, čime je ovo preduzeće oštećeno za oko 3,5 milijardi dinara. U pritvoru je duže od sedam meseci.

Ristićeva je objasnila da je Tužilaštvo za organizovani kriminal izjavilo žalbu na odluku o jemstvu. Žalbu će razmatrati Apelacioni sud, a budući da je reč o pritvorskom predmetu, to bi trebalo da bude po hitnom postupku. Međutim, Nikezić može da bude pušten iz pritvora i pre odluke Apelacionog suda, dakle, čim u Specijalni sud stigne dokaz o uplati iznosa od 250 miliona dinara.

Nikezićevi branioci su sredinom juna ove godine, kako su preneli mediji, Specijalnom sudu nudili jemstvo od 400.000 evra u zamenu za ukidanje pritvora. Ponuđen je bio i kućni pritvor uz elektronski nadzor ili oduzimanje pasoša uz meru zabrane napuštanja zemlje. Sud je ipak odredio konačnu sumu od 250 miliona dinara.

Za mnogostruko manje položenog novca sudu, 21. juna ove godine, na slobodu je iz pritvora izašao Nemanja Kolesar, nekadašnji šef kabineta dr Zorana Đinđića, koji je osumnjičen za zloupotrebe u vezi sa prodajom „Sartida”. Kolesar je svoju „slobodu” kupio za 100.000 evra, što deluje kao prava sitnica u poređenju sa sumom koju Specijalni sud traži da bi iz pritvora pustio Nikezića. Kolesar je uhapšen prošle godine zbog sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja prilikom prodaje kompanije „Sartid”, neposrednom pogodbom za 23 miliona evra američkoj kompaniji„Ju-Es stil”.

Dušica Ristić za naš list objašnjava da jemstvo uvek glasi na novčani iznos, koji sud određuje s obzirom na stepen opasnosti od bekstva, lične i porodične prilike okrivljenog i imovno stanje lica koje daje jemstvo:

„Sud to ceni u svakom konkretnom slučaju, a zakonom je određeno u čemu se jemstvo sastoji: polaganje gotovog novca, hartija od vrednosti, dragocenosti ili drugih pokretnih stvari veće vrednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati”.

Predlog za određivanje jemstva, navodi Ristićeva, može podneti okrivljeni i branilac, ali i svaka druga osoba, koja za okrivljenog daje jemstvo.– Kada se jemstvo sastoji u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnostima, u tom slučaju procenu takve imovine obavlja stručno lice kao što je sudski veštak određene struke, a na osnovu odluke sudskog veća – kaže Ristićeva.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *