MIŠKOVIĆ: Šta je ovo, ja ni prekršaj nisam napravio?

MIŠKOVIĆ: Šta je ovo, ja ni prekršaj nisam napravio?

7 maja 2014

mi_620x0Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković izjavio je danas u Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja za zloupotrebe sa putarskim preduzećima da nikada nije napravio ni saobraćajni prekršaj i da mu nije jasno ni zašto je sada u sudu.

Mišković se javio za reč, pošto je optuženi Predrag Filipović, koji je nekada radio za njega, objasnio da je u „Delti“ sve rađeno po zakonu.

Mišković je ponovio da mu nije jasno zašto je pred sudom.

„Tako funkcionise ‘Delta’, jedinstvena kompanija na jugoistoku Evrope, na koju sam ponosan. Stvorio sam sistem koji je odlično funkcionisao i tokom mog odsustva, kako vole da kažu zaposleni, odnosno dok sam bio u pritvoru, kako ja to kažem. Šta je ovo, pa ja nikada nisam bio u sudu, nisam ni saobracajni prekršaj napravio“, rekao je Mišković.

Mišković je tvrdio i da ne zna šta se danas radi u „Delti“, jer se ne bavi operativnim poslom, već „vizijom kompanije“.

Prethodno su svoju odbranu izneli optuženi revizor „Konzita“ Zdravko Rašo i Filipović, koji se terete za pomoganje u krivičnom delu zloupotreba položaja odgovornog lica, negirajući navode optužnice.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Svi optuženi su u istrazi kao i na početku sudenja u izjašnjavanju o krivici negirali da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Specijalni sud u Beogradu je pre desetak dana produžio za još tri meseca meru oduzimanja pasoša vlasniku „Delta holdinga“, čime mu je onemogućeno da putuje u inostranstvo.

On je 23. jula pušten iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u gotovini, u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Miškoviću je određena i mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predviđena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra prošle godine ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *