Мишковић тражи враћање 11 од 12 милиона евра јемства

Mišković traži vraćanje 11 od 12 miliona evra jemstva

23 novembra 2017

Vlasnik Delta holdinga zatražio je od suda da mu se vrati 11 od 12 miliona evra položenog novca na ime jemstva da neće pobeći tokom sudskog postuka ili da se odredi upis hipoteke na njegovim nekretninama u visini jemstva, ali je Specijalni sud taj zahtev odbio.

Međutim, odlučujući po žalbi Miškovićevog branioca, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo tu odluku i naložio ponovno odlučivanje o zahtevu Miškovića, rekla je danas Tanjugu portparol tog suda Mirjana Piljić.

„Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud nije dao dovoljno jasne, argumentovane i neprotivrečne razloge u pogledu opravdanosti daljeg egzistiranja mere jemstva u iznosu od 12 miliona evra kao adekvatne mere za obezbeđenje pristuva okrviljenog u ovom krivčnom postupku“, precizirala je Piljić.

Specijalni sud u Beogradu je 30. oktobra doneo rešenje kojim je odbijen kao neosnovan predlog Miškovićevog branioca od 4. oktobra da sud donese novo rešenje kojim će se do sada položeno jemstvo od 12 miliona evra zameniti za manji iznos, tako što će odrediti jemstvo od milion evra u gotovini ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnostima koje su u Miškovićevom vlasništvu.

 

Inače, Specijalnom sudu u Beogradu sutra bi iz drugog pokušaja trebalo da počne ponovoljeno suđenje vlasniku “Delta holdinga” njegovom sinu Marku Miškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Miroslavu Miškovoću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranki Bardić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Đurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Mišković i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično delo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeca.

Marko Mišković i Milo Đurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od 1 do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Đurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, „pala je“ optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih pa su im bile izrečene odvojene presude.

Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *