Мислио је да може да сатера Путина у ћошак и то му је била НАЈВЕЋА ГРЕШKА У ЖИВОТУ – ЕВО ШТА СЕ ДОГОДИЛО…

Mislio je da može da satera Putina u ćošak i to mu je bila NAJVEĆA GREŠKA U ŽIVOTU – EVO ŠTA SE DOGODILO…

1 maja 2020

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman više ne može da se poziva na mladosti ili neiskustvo. To vreme je prošlo.

Greške, problemi i ratovi povezani sa njim kao prestolonaslednikom nastavile bi se s njim i kao sa kraljem.

Kompletan repertoar brodoloma prestolonaslednika prikazan je u olujnom telefonskom pozivu koji je uputio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uoči sastanka OPEC-a prošlog meseca, koji je okončan ratnim cenama između Saudijske Arabije i Rusije.Mohamed bin Salman može se uveriti koliko je velika greška bio taj poziv.

Cena nafte je pala, skladišta će brzo da se isprazne, a naftne kompanije suočavaju se sa realnom mogućnoću da moraju da zatvore bušotine.

Naftni i gasni sektor čine gotovo 50 odsto bruto domaćeg proizvoda kraljevstva i 70 odsto njegove zarade od izvoza. Sve to je upravo nestalo.

Svako ko je ikada razgovarao sa Putinom kaže da sa njim možete pregovarati koliko god želite.

Čak možete biti na suprotnim stranama dva regionalna rata, u Siriji i Libiji, i dalje održavati poslovne odnose, kao što turski predsednik Erdogan i dalje čini.

Ali, ono što ne smete da učinite je da saterate Putina u ćošak. To je učinio saudijski prestolonaslednik tako što je Putinu dao ultimatumim i vikao na njega.

Saudijski princ sada otkriva koliko su njegove karte slabe.

Da budemo iskreni, pre nego što je uputio taj poziv, tražio je savet od nekoga ko je očigledno isto tako arogantan i nepromišljen kao on.

Zet američkog predsednika Donalda Trampa i savetnik za Bliski Istok Džared Kušner slušao je šta saudijski prestolonaslednik namerava da uradi i nije imao nikakav prigovor.

To objašnjava zašto je prva reakcija Trampa bila da pozdravi pad nafte. Mislio je da će se za svaki cent za koji se smanji cena nafte, povećati domaća potrošnja i da će milijardu dolara ostati kod kuće.

To je bilo sve dok se njegova pažnja nije usmerila ka onome što kolaps cena nafte čini njegovoj naftnoj industriji.

Sa cenom sirove nafte manjom od 20 dolara, Mohamed bin Salman otkriva šta će se desiti kada svetu više ne bude trebala njegova nafta. Pokazatelj loših investicija je pad relativne vrednosti državnih sredstava.

Saudijska Arabija danas ne može da priušti finansijski podsticaj za ublažavanje uticaja pandemije koju njeni zalivski susedi mogu.

Kraljevina troši jedan odsto BDP-a na podršku ekonomiji tokom karantina, dok Katar troši 5,5 odsto, Bahrein 3,9, UAE 1,8.

Mnogo je primera gde sve novac ponestaje. Kralj je odredio da će država isplatiti 60 procenata zarada tokom karantina.

Ali, prema saznanjima, zaposleni najveće saudijske telekomunikacione kompanije STC primaju samo 10 odsto zarade.

Saudijsko ministarstvo zdravlja tražilo je od hotela da posluju kao bolnice. Umesto da vlasnicima hotela nadoknade privremeni gubitak imovine ili da im plate troškove, oni ih prisiljavaju da plate tekuće troškove pored troškova dezinfekcije soba.

Ili pogledajte smanjenje plata egipatskih lekara koji rade u saudijskom privatnom zdravstvenom sektoru, koje su primorani da prihvate.

Oni koji su na godišnjem odmoru ne primaju platu. Oni koji su poslati da rade od kuće ili u smenama od strane bolnica, kako bi umanjili rizik od infekcije, ili moraju da koriste godišnji odmor ili rade besplatno.

Dakle, kako je preneo Bloomberg, izgledi da će Saudijska republika postati neto dužnik su realni. Pitanje je koliko brzo će se to desiti.

Ruše se oba stuba plana Mohameda bin Salmana za modernizaciju i reformu njegove zemlje. Njegov plan da generiše strane investicije prodajom pet procenata Aramca na stranim berzama je propao i sada je PIF, glavno sredstvo za diverzifikaciju ekonomije pored nafte, takođe u haosu.

Mnoge u regionu bi razveselila smrt prestolonaslednika. Jednostavno je naneo toliko štete mnogim ljudima, posebno u Egiptu.

U post-naftnoj eri, on bi izgubio svoju moć, snagu oligarha koji može da troši milijardu funti u minutu i ​​da ne trepne.

Ali kolaps ekonomije Saudijske Arabije, koja je decenijama bila mašinerija privrede celog regiona, brzo bi se osetio u Egiptu, Sudanu, Jordanu, Libanu, Siriji, Tunisu – kod svih koji šalju milione svojih radnika i eksperata u kraljevstvo i čija je ekonomija postala zavisna od njihovih novčanih pošiljki. To nije perspektiva koju bi neko trebalo da pozdravlja zaključuje analizu Dejvid Harst za middleeasteye.net.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. Kulak says:

  Ipak je Putina židovska majka rodila.Treba biti jako oprezan s njim kad se razgovara o novcu.

  • Slobodanka says:

   Da li si krenuo od najbitnije stvari u svojoj analizi? Šta je Kušnerova majka, ali ipak dao je loš savet Mohamadu Salmanu? On je poslovan čovek, zatim zet i blizak uticajan saradnik američkog predsednika a na kraju ugrožena je američka naftna privreda zbog njegovog prećutnog odobravanja Salmanu. ... Suština je da Rusima ne smeju se postavljati ultimatumi, ne smeju se ucenjivati jer to kod njih ne prolazi. Jedino mogu biti prevareni na lepa slatkorečiva i lažna obećanja, kao što se desilo za vreme Gorbačova. Taj deo brine. Kakav god sporazum, čak i manji, da Putin napravi sa SAD i sa Zapadom da li će ubrzo biti izigran taj sporazum.

  • Slobodanka says:

   Rusija jeste došla sa ciljem da zaštiti svog starog saveznika Siriju, istovremeno nastoji da sve više saradjuje i sa drugim zemljama u regionu. Najveće smetnje u tome joj prave Turska i Saudijska Arabija zbog jake zavisnosti od SAD-a i celog Zapada (u Zapad brojim i državu Izrael). Zato baš te dve države Zapad može najviše da koristi kao šipke za ubacivanje u vožnju ruskog bicikla na Bliskom Istoku. Rusija neće moći da sastavi celu Siriju niti da ostvari sve svoje ciljeve na Bliskom Istoku sve dok Saudijska Arabija i Turska ne budu uzdrmane ekonomski i politički. Još koliko dugo će Turska moći da prkosi? Broj poginulih turskih vojnika u Siriji i ekonomski potresi u Turskoj već ponovo prave bolesnika na Bosforu, a onda znamo šta sledi. Saudijska Arabija takodje sve više liči na bolesnika.

 2. petrovgrad says:

  Samo u Srbiji većina veliki broj zaposleni u državnoj službi ne rade dva meseca, primaju punu platu i lupaju sa šerpama. Ovi ostali ćute kao govno u travi. Gde to ima sediš kući, primaš punu platu i uveče lupaš i protestuješ. Jedino je u Libiji bilo da ne radiš a da primaš punu platu. Jedino što nisu imali jeste demokratija. Sada nemaju ni državu, ni platiu ni demokratiju. Dobro će uništiti ljude, a ne beda. Sve to imati a pljuvati po tome dovodi do zla.

  • pravda says:

   odlican komentar. OTPORASE ;-DJILASA,CEDU,SUTANOVCA,VLAHOVICA,VUKA-HAMDIJU PUZDERCA,HOMENA,canka,PAJTICA,kostres,lecic,j.milic i ostale bitange pozvati na informaivni razgovor zbog vrbovanja i izazivanja socijalne -ZIVOTNE sigurnosti cestitih gradjana.

   • ClLE says:

    bravo za komentar

   • milos says:

    Vlast i opozicija su ista ekipa ,samo su jedni u prvom a drugi u drugom timu . I jedni i drugi se grebu za naklonost istog gazde .

 3. Slobodanka says:

  Kulak, nije to u pitanju. Šta je Kušnerova majka, pa je ovaj put očigledno podbacio kao savetodavac. Rusi se ne smeju ucenjivati ni saćerivati u ćoše, u genima im je da će pružiti otpor.

  • Pravda stize polako ali sigurno stize says:

   Da, tocno!!! Takvi su Slaveni! Ne damo na se vec samo podase 😂👌👌👌

 4. Za Srbiju says:

  Koliko Rusi trpe zbog ove niske cene nafte?

  • Slobodanka says:

   Rusija neko vreme ne računa na prihode od prodaje nafte. Ne samo da je niža cena nafte nego je i manja tražnja za naftom. Ali koliko će ti poremećaji trajati. EU će nastojati da što pre oživi privredne aktivnosti, to znači da i saobraćaj će biti življi. Znači za nekoliko meseci porašće njihova kupovina nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *