МИСТЕРИЈА ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ 2.000 ГОДИНА СТАРИЈЕ ОД ЕГИПАТСКЕ: Скенирање открило тајне 7.400 година старих мумија у Перуу и Чилеу! (ФОТО)

MISTERIJA CIVILIZACIJE 2.000 GODINA STARIJE OD EGIPATSKE: Skeniranje otkrilo tajne 7.400 godina starih mumija u Peruu i Čileu! (FOTO)

20 februara 2017

cincoro-mumija

Najstarije mumije na svetu su upravo imale neobičan pregled.

Više od 7.000 godina nakon što su balzamovani od strane Činčoro ljudi, drevne civilizacije sa prostora današnjih država Peru i Čilea, 15 mumija je odneto u kliniku u Santjagu gde će biti ispitivane DNK analizama i kompjuterski skenirane.

Činčoro su bili lovci i bavili su se i ribolovom, i živeli su od 10.000 do 3.400 godine pre nove ere, na pacifičkoj obali južne Amerike, na ivici Atakama pustinje. Oni su bili među prvima u svetu sa mumificiranjem mrtvih ljudi. Njihove mumije datiraju od pre nekih 7.400 godina – najmanje 2.000 godina starije nego egipatske.

Sada se istraživači nadaju da će, koristeći savremenu medicinsku tehnologiju, rekonstruisati kako su oni izgledli, dešifrovati njihove gene i bolje razumeti misterije ove drevne civilizacije.

15 Činčoro mumija, uglavnom dece i nerođenih beba, je prošlo kroz CT skener na Los Condes klinici u čileanskom gradu.

“Sakupili smo hiljade slika sa preciznošću od manje od jednog milimetra,“ rekao je šef radiologije Marselo Galvez.

cincoro-mumija-1

“Sledeća faza je da pokušamo da analiziramo ta tela virtuelno, da ih ne dodirujemo, što će nam pomoći da ih sačuvamo za još 500.000 godina.“ Koristeći visoko tehnološku komjutersku obradu, istraživači su zauzeti rekonstrukcijom mišića i crta lica mumije. “Mi želimo da vidimo kako su oni fizički izgledali, da ih rekonstruišemo i oživimo nekoga ko je umro pre više hiljada godina,“ rekao je Galvez.

Istraživači se nadaju da će saznati nešto više o tome kako su Činčoro ljudi mimificirali svoje mrtve.

Činčoro su najverovantije dobro razumeli ljudsku anatomiju, što se pretpostavlja zbog toga što su dosta pažljivo uklanjali mišiće i kožu pokojnika. Uz pomoć drveta, gline i biljaka oni su oko skeleta rekonstruisali tela, a zatim vraćali kožu nazad, dodavajući usta, oči i kosi, i stavljali su masku preko lica.

Rezultat izgleda kao nešto između statue i osobe – jezivo živo, čak i nakon više hiljada godina.

Mumifikacija je bila intiman proces za Činčoro, kaže Veronika Silva, šef odeljenja za antropologiju čilenaskog Nacionalnog istorijskog muzeja. “Sama porodica bi napravila mumiju,“ rekla je ona. Najranije mumije su bile nerođeni fetusi i novorođenčad, rekla je. Mumije su pravljene korišćenjem istih osnovnih procesa, ali svaki od njih ima jedinstvene “tehnološke i umetničke inovacije“, rekla je ona. To je bio proces koji je vremenom evoluirao.

Najnovije mumije su najdetaljnije. Oko 180 Činčoro mumija je otkriveno od 1903. godine.

Sve su pronađene na otvorenom, smeštene u blizini plaže. Činčoro očigledno nisu gradili piramide ili bilo koje druge strukture gde bi ih smestili. U stvari, Činčoro civilizacija nije ostavila nikakav trag, osim svojih mumija.

“Mi efikasno govorio o najstarijim veštački mumificiranim telima na svetu“, rekla je Silva. “Činčoro mumije datiraju od pre 7.400 godina. To znači da je ovaj sistem postojao 2.000 godina pre nego što je počela prva mumifikacija u Egiptu“.

Iznenađenja su već počela da se pojavljuju iz CT skenera. Najmanja mumija, ispostavilo se, uopšte nije bila mumija. “Nije bilo kostiju unutra. To je bila samo figura, koja je verovatno predstavljala nekog pojedinca koji nije mogao biti mumificiran“, rekla je Silva.

Istraživači su takođe uzeli uzorke kože i kose sa mumija kako bi analizirali njihovu DNK, u nadi da će identifikovati genetske veze sa današnjim stanovništvom.

“Mi želimo da bolje razumemo njihov način života – od njihove ishrane do toga da li mi Čileanci i dalje nosimo njihove gene“, rekla je Silva.

Webtribune.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *