МИСТЕРИЈА ИЗГУБЉЕНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Ово је мапа коју нико не може да објасни

МИСТЕРИЈА ИЗГУБЉЕНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Ово је мапа коју нико не може да објасни

10 јула 2017

Мапа коју је 1513. у Цариграду направио отомански адмирал и картограф Ахмед Мухидин Пири, познатији као Пири Рајс, и данас збуњује научнике.

Најзанимљивија појава на такозваној „Необјашњивој мапи“ је Антарктик: не само да на њему нема леда, већ је повезан са Јужном Америком.

То је поново покренуло теорију, чији је творац историчар доктор Чарлс Хапгуд са Харварда, да мапа приказује Антарктик из доба праисторије. Претпоставља се да се Пири приликом креирања мапе можда служио мапом неке старије цивилизације.

С обзиром на то да је Антарктик откивен 1818, а не 1513 године, осликавање топографије овог дела света представља велику мистерију – како је Рајс уопште дошао до информација о преглацијалном Антарктику?

Рајс је сам на мапи образложио да је користио двадесетак различитих извора, укључујући историјске карте и карте његових савременика.

„Арапи су често Клаудија Птоломеја, географа из 2. века, мешали са Птоломејем Првим, генерала из Александрије и првог птоломејског владара Египта, који је владао од 323. до 285 године пре нове ере“, пише стручњак за мапе Грегори Мекинтош у својој књизи „Пири Реис Мап оф 1513“.

Пири Рајс је највероватније направио исту грешку, верујући да мапе потичу из времена Птоломеја Првог, уместо Клаудија Птоломеја.

Мекинтош такође наводи да се неслагања у вези са Северном Америком могу приписати тадашњем веровању да је реч о Азији, што није било везано само за Рајса.

Најједноставније објашњење, дакле, било би да није реч о Антарктику, већ Тери Аустралис, хипотетичком континенту који је у Рајсово време представљан на многим картама. Веровало се да Тера Аустралис представља противтежу континентима на северној хемисфери, и чекао дан када ће нови континент бити истражен.

KOMENTARI4 коментара

 1. Vlastimir Stanarević says:

  Notorna je glupost pisati da se radi o Tera Austrlis, kad je više nego očigledno da je u pitanju Antarktik, i to iz preglacijalne faze - granice ovog kontinenta koje je uneo Rajs se do tančina podudaraju sa oblikom Antarktika ispod leda, dakle neverovatno precizno su ucrtani obrisi samog kopna, pre nego što je led okovao zamlju. Najverovatnije je precrtao neke mape koje su sada odavno izgubljene, tj. do nas nikada nisu došle - u XVI veku kad je on plovio Antarktik je već bio pod debelim ledom...

  • Za Srbiju says:

   Питање за милион евра. Ко је урадио те "одавно изгубљене" мапе, које не могу да се ураде опловљавањем континената, већ прецизним снимањем високо из ваздуха уз помоћ софистицираних инструмената??? У времену другачијег положаја Земље у односу на сунце, када је клима била другачија, а на јужном и северном континенту није било леда.

   • Vlastimir Stanarević says:

    Voleo bih da znam... Mogle su da se urade i oplovljavanjem kopna, ali pre mnogo hiljada godina, kad nije sve bilo pod ledom. A ako su rađene u našoj eri, onda je zaista moguće da se radi o snimcima iz vazduha. Vanzemaljci? Nemam pojma.

 2. Miki says:

  Desno je severozapadna obala Afrike sa slikama slona i caple,levo dole je obala Latinske Amerike gde su slike lama i kondora i ostalih ptica po ostrvima a Anktarktika uopste nema vec samo boje plavih ostrva koje govore da je isti i tada bio pod ledom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u