МИСТЕРИЈА ИЗГУБЉЕНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ: Ово је мапа коју нико не може да објасни

MISTERIJA IZGUBLJENE CIVILIZACIJE: Ovo je mapa koju niko ne može da objasni

10 jula 2017

Mapa koju je 1513. u Carigradu napravio otomanski admiral i kartograf Ahmed Muhidin Piri, poznatiji kao Piri Rajs, i danas zbunjuje naučnike.

Najzanimljivija pojava na takozvanoj „Neobjašnjivoj mapi“ je Antarktik: ne samo da na njemu nema leda, već je povezan sa Južnom Amerikom.

To je ponovo pokrenulo teoriju, čiji je tvorac istoričar doktor Čarls Hapgud sa Harvarda, da mapa prikazuje Antarktik iz doba praistorije. Pretpostavlja se da se Piri prilikom kreiranja mape možda služio mapom neke starije civilizacije.

S obzirom na to da je Antarktik otkiven 1818, a ne 1513 godine, oslikavanje topografije ovog dela sveta predstavlja veliku misteriju – kako je Rajs uopšte došao do informacija o preglacijalnom Antarktiku?

Rajs je sam na mapi obrazložio da je koristio dvadesetak različitih izvora, uključujući istorijske karte i karte njegovih savremenika.

„Arapi su često Klaudija Ptolomeja, geografa iz 2. veka, mešali sa Ptolomejem Prvim, generala iz Aleksandrije i prvog ptolomejskog vladara Egipta, koji je vladao od 323. do 285 godine pre nove ere“, piše stručnjak za mape Gregori Mekintoš u svojoj knjizi „Piri Reis Map of 1513“.

Piri Rajs je najverovatnije napravio istu grešku, verujući da mape potiču iz vremena Ptolomeja Prvog, umesto Klaudija Ptolomeja.

Mekintoš takođe navodi da se neslaganja u vezi sa Severnom Amerikom mogu pripisati tadašnjem verovanju da je reč o Aziji, što nije bilo vezano samo za Rajsa.

Najjednostavnije objašnjenje, dakle, bilo bi da nije reč o Antarktiku, već Teri Australis, hipotetičkom kontinentu koji je u Rajsovo vreme predstavljan na mnogim kartama. Verovalo se da Tera Australis predstavlja protivtežu kontinentima na severnoj hemisferi, i čekao dan kada će novi kontinent biti istražen.

KOMENTARI4 komentara

 1. Vlastimir Stanarević says:

  Notorna je glupost pisati da se radi o Tera Austrlis, kad je više nego očigledno da je u pitanju Antarktik, i to iz preglacijalne faze - granice ovog kontinenta koje je uneo Rajs se do tančina podudaraju sa oblikom Antarktika ispod leda, dakle neverovatno precizno su ucrtani obrisi samog kopna, pre nego što je led okovao zamlju. Najverovatnije je precrtao neke mape koje su sada odavno izgubljene, tj. do nas nikada nisu došle - u XVI veku kad je on plovio Antarktik je već bio pod debelim ledom...

  • Za Srbiju says:

   Pitanje za milion evra. Ko je uradio te "odavno izgubljene" mape, koje ne mogu da se urade oplovljavanjem kontinenata, već preciznim snimanjem visoko iz vazduha uz pomoć sofisticiranih instrumenata??? U vremenu drugačijeg položaja Zemlje u odnosu na sunce, kada je klima bila drugačija, a na južnom i severnom kontinentu nije bilo leda.

   • Vlastimir Stanarević says:

    Voleo bih da znam... Mogle su da se urade i oplovljavanjem kopna, ali pre mnogo hiljada godina, kad nije sve bilo pod ledom. A ako su rađene u našoj eri, onda je zaista moguće da se radi o snimcima iz vazduha. Vanzemaljci? Nemam pojma.

 2. Miki says:

  Desno je severozapadna obala Afrike sa slikama slona i caple,levo dole je obala Latinske Amerike gde su slike lama i kondora i ostalih ptica po ostrvima a Anktarktika uopste nema vec samo boje plavih ostrva koje govore da je isti i tada bio pod ledom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *