MISTERIJA – Ko je ustvari napisao Šekspirova dela?

MISTERIJA – Ko je ustvari napisao Šekspirova dela?

18 jula 2014

Retrato-de-William-ShakespeareVilijam Šekspir, jedan od najpopularnijih dramskih pisaca svih vremena, rođen je 1564. godine u malom mestu Stratford, severozapadno od Londona. Napisao je 37 drama, od kojih su 12 remek dela, i 154 soneta.

Međutim, u IXX veku se prvi put, s obzirom na njegovu autobiografiju, ispituje da li je on napisao sva ta dela ili je samo, iz nekog razloga, štitio pravog autora.

Mnogi nisu mogli da spoje njegovo poreklo i život sa njegovom sposobnošću da stvori sva ta dela. Stratford je bilo mestašce poznato po odgajanju ovaca zbog čega su mnogi smatrali da neko kao Šekspir, ne može da vodi poreklo iz takvog mesta.

O njegovom životu se inače malo zna, a praznine koje postoje smatraju se dokazom da on ipak nije autor svih dela za koje se verovalo da jeste. Poznato je da se oženio sa 18 godina i imao troje dece. Potom se preselio u London i postao glumac.

Smatra se da je napisao samo nekoliko pozorišnih komada. Potom se opet vratio u rodno mesto gde je kupio imanje na kom je živeo do svoje smrti 1616. godine.

Njegova smrt je prošla nezapaženo, što je takođe čudno. Svoje knjige i pozorišne komade nikad nije pominjao, čak ni u testamentu, tako da je sve to izazivalo sumnju u njegovo autorstvo. Ni jedan originalni rukopis njegove knjige nije sačuvan.

Takođe, nije postojao ni jedan dokumenat koji govori o njegovom obrazovanju pa zato mnogi smatraju da je bio nepismen. Dokaz za to su njegovi potpisi uzeti iz nekih dokumenata koji su nađeni u kojima se potpisivao kao: Villm Shakp, Vilijam Shaksper, Vm Shakspe, Villm Shakspere, Vilijam Shakspeare.

Međutim, postoji tvrdnja da je možda samo jedan od ovih potpisa njegov, a da ostalih pet pripada pisaru Frensisu Kolinsu, odnosno smatra se da se Kolins potpisivao umesto Šekspira jer on nije znao da piše.

Ono što je još čudno je što su svi ovi potpisi iz četiri poslednje godine njegovog života. Zato je teško poverovati da je sva ta brojna dela napisao ovaj čovek, jer onaj ko je pisao je bio odličan poznavalac geografije, stranih jezika, rimskog i engleskog prava i drugih oblasti što govori da je bio izuzetno obrazovan čovek.

Čak je teško poverovati da je to sve mogao da napiše jedan čovek jer bi to onda bio genije od čoveka. Njegova dela odlikuje veoma bogat rečnik, ona broje čak i po 21.000 reči što je mnogo i za današnje kriterijume jer se rečnik od 5.000-6.000 reči smatra bogatim.

Doktor Hol koji je bio njegov zet je govorio o njemu, kao i mnogi drugi, samo kao o glumcu. Ni jednom nije pominjao da je pisao popularne pozorišne komade niti bilo koje od njegovih dela.

Otkriveno je, čak i da su na njegovom spomeniku bile neke promene i da slika na njemu nije slika Šekspira koji je svima poznat.

Pisci, Bajron i Dikens su otvoreno pokazivali sumnju da je on autor svih tih dela. Njima su se pridružili i druge poznate ličnosti: Mark Tven, Čarli Čaplin, Sigmund Frojd i drugi.

Potom se javilo pitanje, ko je napisao sva ta dela ako nije Šekspir. Postojala je lista od pedeset i više mogućih kandidata. Jedan od njih je bio Frensis Bejkon jer se njihova dela dosta podudaraju. Međutim, poznati kriptolog, Vilijam Fridmen, je dokazao da Bejkon nije autor.

Zatim, tu je grof Retland za koga su mislili još u IXX veku da je autor jer je poznato da se družio sa Dancima koji su se prezivali Rozenkranc i Gildenstern, a to su imena ličnosti iz “Hamleta”.

Ali obzirom da je on bio mlađi od Šekspira to bi značilo da je neka dela pisao sa petnaestak godina što je opet teško moguće. Neki su pominjali da je mogući autor i Edvard de Vera, ali on je umro 1604. godine, a neka Šekspirova dela su se pojavila kasnije, tako da je i ta mogućnost odbačena.

Prema istraživanju nekih istoričara, Šekspir je bio agent tajne policije kraljice Elizabete Prve, poznat pod pseudonimom Vilijam Hol. On je, kao i drugi agenti, prisluškivao razgovore po pabovima, ispitivao boemske aristokrate i obaveštavao kraljicu.

Takođe je i putovao po drugim državama i dostavljao joj tajne poruke koje je dobijao tako što je podmićivao činovnike tih država.

Od svega ovoga on je, naravno, imao i ličnu korist. Zato je sve ovo još jedan razlog zbog kojeg se sumnja u njegovo autorstvo jer, s obzirom na njegovu posvećenost tajnoj službi, teško da je imao vremena da napiše sva ta brojna dela.

(Web-tribune.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. maksimovic says:

    Sekspirova dela je pisao sin iz veze engleske kraljice Eizabete Prve i njenog glavnog savetnika koji se zvao Djon Dee,inace osnovacem engleske tajne sluzbe koji je koristio i potpisivao se kodirano 007 te smo tako preko Jana Fleminga i dobili Jemsa Bonda. Znaci pravo ime autora je Zak De Vere.Toje jedna skrivena prica te o svemu tome za sada toliko.

  2. Za Srbiju says:

    U 16. veku, engleski jezik je imao toliko različitih dijalekata, da se narod nije međusobno razumeo. Frensis Bejkon, fasciniran francuskim enciklopedistima, boraveći na franc. dvoru, u Italiji, Danskoj i drugim zemljama, školovan i pripadnik Rozenkrojcera, jedan od utemeljivača Novog sveta-SAD, najveći um svog vremena u Engleskoj, u dogovoru sa kraljicom Engleske i uglednim dvorskim činovnicima, organizuje projekat stvaranje zvaničnog engleskog jezika. U tu svrhu je iznajmljena kuća jednog Rozenkrojcera, okupljeni su svi najpismeniji ljudi u Engleskoj (pisci i pesnici)pod vođstvom Bejkona, najvećeg prosvetitelja Engleske. Prvo su formirali jezik, a onda preveli 2000 klasičnih i antičkih dela. Da bi nepismeni narod došao u kontakt sa jezikom, napisana su nova dela koja će putujuća pozorišta izvoditi u javnosti, a koja su bila izuzetno popularna i posećena. Dela su potpisana sa pseudonimom Šekspir, što predstavlja sinonim za Minervino koplje, a koja je zaštitnica Rozenkrojcera. Vilijam Šekspir je bio putujući glumac, jedva pismen i potpuno nepoznat svom vremenu. Ono što je mene oduševilo, je odluka da se ovaj nepoznati glumac proglasi ČOVEKOM MILENIJUMA, što je kruna za događaje u milenijumu, koji je prepun laži, prevara i falsifikata. Nije slučajno. To je vrhunac ironije zapadne "civilizacije". Genijalno i toliko tipično zapadnjački.

  3. Enky says:

    Jimi Marz kaže,da je Šekspir vanbračni sin engl.kraljice i da je bio konjušar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *