МИСТЕРИЈА НЕСТАЛИХ ПОДМОРНИЦА: Венецуеланске морнарице могу бити ФАТАЛНЕ за све непријатеље

MISTERIJA NESTALIH PODMORNICA: Venecuelanske mornarice mogu biti FATALNE za sve neprijatelje

12 maja 2020

Podmornička jedinica Venecuele uspostavljena je sa flotom bivše američke klase „Balao“ 1960. Tokom sedamdesetih godina priključena su i dva američka broda. Danas Venecuela na spisku ima dve nemačke podmornice tipa-209, “Sabalo” (S-31) i “Karibe” (S-32). Podmornice tipa-209 su relativno zastarele i svaka zamena je zakasneli.

One su isporučene 1976. i 1978, a unešto su modernizovane tokom svoje službe, uključujući poboljšani oružani sistem. Naoružane su torpedima „SST-4 Sil“ navođenim žicom nemačkog proizvođača „Atlas elektronik“. Iako je ovo oružje iz generacije tipa osamdesetih godina, može se i dalje smatrati relevantnim.Venecuela je počela remont svojih brodova 2000-tih, ali nije poznato da li je jedan od njih, „Karibe“, ikad prošao kroz ovaj proces. Bilo je izveštaja da je nekoliko kompanija koje su učestvovale u tome odstupilo nakon što su Sjedinjene Američke Države nametnule sankcije Venecueli u oktobru 2006.

Dve podmornice tipa-209 izgledale su kao da su trebale biti zamenjene još pre 15 godina. Dok je na vlasti bio predsednik Ugo Čaves bilo je izveštaja o velikom podmorničkom ugovoru s Rusijom. Moskva je tada snabdevala sa mnogo visokotehnološkog naoružanja, uključujući lovce Su-30 „Flanker“ i projektile površina-vazduh S-300V.

Plan je bio da se kupi pet podmornica klase „Kilo“. To bi bio poboljšani model „Projekta-636“ a pratila bi ih četiri naprednije podmornice „Projekt-637“ klase „Amur“.

Ovim ugovorom Venecuela bi dobila najveću podmorničku silu u Južnoj Americi.

Ali, taj plan nikad nije ostvaren. Poslednjih nekoliko godina veoma je malo javno dostupnih informacija o venecuelanskim podmornicama. To može ukazati na probleme sa njihovim funkcionisanjem, što je možda povezano sa pogoršanim ekonomskim i političkim stanjem u zemlji.

Čak i da je samo jedna od njihovih podmornica aktivna, potencijalni neprijatelji ne mogu da je potpuno otpišu. Čak i starije podmornice mogu biti efikasne ako se pametno koriste. One su posebna pretnja za brodove blizu obale, ali manja u odnosu na druge podmornice.

Jedna uloga u kojoj bi se mogle pokazati korisnima je transport venecuelanskih specijalnih snaga, jer imaju barokomore koje omogućavaju posadi da napusti podmornicu dok je porinuta pod vodom. Ovo, daje na snazi tajnost operacije.

Prema javno dostupnim podacima na internetu, mornarica Venecuele broji dve podmornice, tri fregate, šest OPV patrolnih brodova, 25 patrolnih čamaca, četiri broda za prenos tenkova i tri pomoćna broda.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zaliv says:

    Veoma skupe igracke koje je jos skuplje odrzavati...tu lezi sva "misterija"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *