МИСТЕРИЈА – НИКО НЕ ЗНА КО СТОЈИ ИЗА? УН почеле кривични прогон војника САД! ТРАМП ПОБЕСНЕО И ПРЕТИ ОДМАЗДОМ…

MISTERIJA – NIKO NE ZNA KO STOJI IZA? UN počele krivični progon vojnika SAD! TRAMP POBESNEO I PRETI ODMAZDOM…

15 oktobra 2018

Međunarodni krivični sud će goniti američke vojnike zbog ratnih zločina. SAD su zapretile sankcijama protiv Ujedinjenih nacija i njihovog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ako nastave da ugrožavaju američki suverenitet tako što će nastaviti sa gonjenjem američkih vojnika.

Sud trenutno razmatra krivično gonjenje američkih vojnika zbog navodnog zlostavljanja zatvorenika u Avganistanu.Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je ovaj sud nazvao “nelegitimnim“ i obećao da će SAD učiniti sve “da zaštite svoje građane.“

SAD se nalaze među desetinama onih nacija koje se nisu pridružile Međunarodnom krivičnom sudu.

BBC izveštava: Sud istražuje i pred lice pravde dovodi ljude odgovorne za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, intervenišući kada nacionalne vlasti ne mogu ili neće.

ICC je uspostavljen sporazumom UN-a 2002. godine, i ratifikovan je od strane 123 zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Rusiju, je odbilo da se pridruži.

Neke afričke zemlje su pozvale na povlačenje iz suda zbog jasnog nepravičnog postupanja prema Afrikancima.

Zašto se Džon Bolton protivi tome?

SAD su kritikovale ICC od kada je uspostavljen – a Bolton je posebno glasan u svom protivljenju ovom sudu.

U svom govoru u Vašingtonu, Bolton je napao dve oblasti rada suda.

Zašto je ICC kontroverzan?

Prva je bila zahtev tužioca ICC-a Fatou Bensoude prošle godine za potpunu istragu navodnih ratnih zločina u Avganistanu, što bi uključivalo bilo koji zločin počinjen od strane američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

U izveštaju ICC-a iz 2016. godine je rečeno da je postojala razumna osnova da se veruje da je američka vojska počinila mučenje na tajnim pritvorskim mestima u Avganistanu kojima upravlja CIA, i da su avganistanska vlada i talibani počinili ratne zločine.

Bolton je rekao da ni jedan Avganistanac niti bilo koji vladin potpisnik statuta ICC-a nisu zatražili istragu.

Međutim, tužioci ICC-a takođe imaju mogućnost da samostalno preduzmu mere, iako bilo koje gonjenje mora biti odobreno od strane sudskog veća.

U svojoj tiradi protiv suda, Bolton je rekao:

To je bila pretnja “američkom suverenitetu i američkoj nacionalnoj bezbednosti“
Nedostajale su provere i ravnoteža, tvrdeći “nadležnost nad zločinima koji su sporni i imaju dvosmislene definicije“ i nisu uspeli da “odvrate i kazne svirepe zločine“
Bilo je “suvišno“ jer američka administracija “nije priznala neku višu vlast od američkog Ustava“
Bolton je rekao: “Nećemo sarađivati sa ICC-om. Nećemo pružiti nikakvu pomoć ICC-u. Nećemo se pridružiti ICC-u. Pustićemo ICC da umre sam. Na kraju krajeva, za sve namere i svrhe, ICC je već mrtav za nas.“

Portparolka Bele kuće Sara Hakbi Sanders je podržala Boltona, rekavši da će predsednik Donald Tramp iskoristiti “sva sredstva neophodna za zaštitnu naših građana i građana naših saveznika od nepravednog krivičnog gonjenja ICC-a.“

Koje korake SAD mogu preduzeti?

Sudijima i tužiocima ICC-a bi bio zabranjen ulazak u SAD, a njihova sredstva u SAD bi bila na meti.

“Mi ćemo ih krivično goniti u američkom kriminalnom sistemu. Učinićemo to isto za bilo koju kompaniju ili družavu koja pomaže istrazi ICC-a o Amerikancima,“ rekao je Bolton.

“Više obavezujući, bilateralni sporazumi“ bi bili potpisani da bi se zaustavile zemlje u tome da američke državljane podvrgavaju nadležnosti suda.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Kad su demokrate na vlasti nema gonjenja vojnika SAD.

 2. M says:

  USA vojnici ne čine zločine!Oni šire i brane demokraciju i čovječnost!Zločine čine oni koji to ugrožavaju!Netko mora biti policajac! Policija ne čini zločine!Sve to na papiru štima!U praxi šteka!Ali štekalo bi još više da nema policije!Policije kažem,a ne bande!Treba spriječiti da politika i policija bude banda!

  • Filip says:

   Ko je ovlastio Ameriku da bude policajac? I ako su Amerikanci policajci i ako su oni u pravu, zašto policajci ne uđu u Rusiju i tamo stvari dovedu u red?

 3. Roy says:

  Aha. Kako da ne. Suplje price za paljenje lakovjernih budala. Zna se ko komanduje sa UN-om i svim medjunarodnim organizacijama kao i financijama i politikom.

 4. Barakuda says:

  Nijedna druga suverena država na svijetu nema "nacionalne interese" hiljade kilometara od svojih granica kao SAD !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *