МИСТЕРИЈА ЊИХОВЕ СМРТИ ТРАЈАЛА ЈЕ 33 ГОДИНЕ, онда су нађена њихова тела, а поред је била СТВАР ЗБОГ KОЈЕ ЈЕ СВЕТ ЗАНЕМЕО

МИСТЕРИЈА ЊИХОВЕ СМРТИ ТРАЈАЛА ЈЕ 33 ГОДИНЕ, онда су нађена њихова тела, а поред је била СТВАР ЗБОГ KОЈЕ ЈЕ СВЕТ ЗАНЕМЕО

6 маја 2020

Невероватна прича о људском ентузијазму и вољи која је нажалост имала трагичан крај.

Освајање Северног пола била је права опсесија за многе земље крајем 19. века. Међутим, већина мисија завршавала се неуспешно, а једна од најфасцинантнијих таквих прича припада Швеђанима.

За предводника шведске мисије на Арктик одабран је Саломон Август Андре, славни управљач балоном који је Северни пол одлучио да освоји управо тим превозном средством, пише 24сата.хр.Међутим, поред саме жеље, постојао је један не тако мали проблем. Наиме, нико није знао како заиста треба управљати балоном и како га усмеравати. Јер, једном кад се балон винуо у ваздух био је, како пише „МенталФлосс“, препуштен милости ветра и временских прилика.

Управо због тога, Андре је одлучио да направи балон који је, како је он тада тврдио могао да скреће.

Новац је добио од многих имућних Швеђана, све од краља Оскара ИИ до Алфреда Нобела. Након што је конструисао балон, Андре је окупио још два члана експедиције, инжењера Kнута Франкела и младог фотографа Нилса Стриндберга.

Њих тројица су на пут кренула 11. јула 1897. године с острва Данскаја. Међутим, убрзо након полетања, Андреов изум се показао не само као нефункционалан већ и погубан. Он је замислио да ће балоном управљати помоћу три конпца који ће бити у контакту са земљом или површином воде и скретати захваљујући трењу између тла и конопца.

Одмах по полетању је уследио крах

Његова је процена, показало се, била потпуно погрешна. Одмах по полетању балон је због конопца почео да понире и срушио би се у ледену воду. Посада их је због тога одбацила, заједно са врећама песка. У преводу, више нису имали контролу над смером кретања балона, па ни висином због одбаченог песка.

Због тога се балон пео превише високо што је убрзало губитак плина. Након само десетак сати лета балон је повремено посртао на површини арктичког леда, а срушио се након пуних 65 сати. Пад је због мале висине био врло безазлен. Посада је прошла без икаквих повреда, а успели су да спасу и сву опрему коју су понели са собом: оружје, шаторе, саонице па чак и мали чамац.

Тројац је све то утоварио на саонице, а сваки детаљ путовања Стриндберг је бележио својом камером.

Проблеми који су постојали у ваздуху наставили су се и на копну. Чланови експедиције за њу наиме уопште и нису били спремни. Одећа им није била довољно топла, а намирнице су биле неадекватне за ниске температуре па се тројац сналазио убијањем медведа.

Проблем су представљале чак и саонице, а да ствари буду још горе, комад леда којим су се кретали лагано се кретао супротно од смера у ком су ишли.

Након два месеца узалудног пута, Андре, Франкел и Стринберг су одлучили да направе камп на комаду леда који је потрајао три недеље после.

Након што је лед почео да се ломи, преселили су се на друго острво са надом да ће тамо успети да презиме. Чланови експедиције последње су поуздане записе оставили управо тих дана. Нико са сигурношћу не може да потврди како су умрли. Стручњаци претпостављају да је у питању било или покварено месо или болест.

Мистерија дуга 33 године

У исто време у Шведској се о мукотрпном путу експедиције није знало баш ништа. Њихова смрт остала је мистерија следеће тридесет и три године када је њихове остатке пронашла друга експедиција. Било је то 1930. године. Осим остатака кампа и тела несретног тројца, посада брода Братваг пронашла је и Стриндбергову камеру са неразвијеним филмовима.

Било је то заправо право благо. Упркос свим очекивањима, 93 од 240 фотографија стручњаци су успели да спасу што је у комбинацији са записима тројца заокружило причу о трагичној експедицији.

Тела тројца су дочекана у Шведској са бројним почастима, а на улицама их је на вечно почивалиште испратило хиљаде људи, преноси 24сата.хр.

(Blic)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u