Мистерија Шешељевог лечења од рака

Misterija Šešeljevog lečenja od raka

19 marta 2015

vojislav-seselj-jpg_657685Umesto najavljene operacije metastaza na jetri, Vojislav Šešelj, koji je pušten iz Haškog tribunala zbog raka na debelom crevu, krenuće ovih dana na tretman hemioterapijom – odluka je petočlanog konzilijuma koji brine o zdravlju lidera radikala. To je potvrdio za „Politiku” profesor dr Milovan Bojić, šef lekarskog tima. U timu se nalaze i hirurg profesor dr Zoran Milošević, gastroenterolog profesor dr Mirko Bulajić, pulmolog profesor dr Predrag Rebić, kao i dr Zora Naumović, lekar iz Specijalne bolnice „Ostrog”, čiji je osnivač upravo Milovan Bojić.

– Odlučili smo da nema više čekanja. Šešelju smo saopštili ovu odluku i savetovali da smanji svoje političke aktivnosti. On sam treba da odluči da li će terapiju citostaticima primati u Beogradu ili Novom Sadu. Ova terapija daje se u ambulantno-polikliničkim uslovima, a može i u kućnim uslovima, uz asistenciju stručne sestre – objasnio je dr Bojić.

Predloženo je 12 tura hemioterapije, kao što je prvobitno bilo planirano u bolnici u Holandiji. Ali tamo je Šešelj dobio samo jednu hemioterapiju, jer je odbio da citostatike prima u posebnom, zatvorskom bunkeru.

Šešelj je i timu koji je sam odabrao, postavio nove uslove. Traži da hemioterapiju prima petkom, subotom i nedeljom.

– Zbog zdravstvenih parametara koji moraju da se prate i zbog mogućih komplikacija rekli smo da to nije moguće izvesti – kazao je dr Bojić, ali dodaje da je plan da se posle šeste hemioterapije urade potrebne analize i snimanja koja treba da pokažu koliko je terapija efikasna.

Četiri meseca, od 12. novembra prošle godine, kada je pušten iz Haškog tribunala, traju kontroverezne rasprave o njegovom zdravstvenom stanju. Njegovi politički neprijatelji su, naime, sumnjičavi prema lekarskim nalazima kako haškog tako i Bojićevog konzilijuma. Da li su u pravu kada pominju misteriju Šešeljevog lečenja?

Lider radikala je pregledan više puta na Klinici za abdominalnu hirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde su mu urađena brojna snimanja, ali i laparoskopska intervencija kojom mu je sa debelog creva uklonjen potencijalni novi tumor. Kardiološke kontrole specijalnog pejsmejkera koji mu je ugrađen u Holandiji, obavljaju se u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Takođe, Šešelj ima zdravstvenu knjižicu, jer je, kao penzioner zdravstveno osiguran.

Profesor dr Zoran Milošević, hirurg iz Kliničkog centra „Vojvodina” u Novom Sadu, pojasnio je da lekari nisu odustali od operacije metastaza na jetri, nego da su operativno lečenje za sada samo odložili.

– Razlog za ovakvu odluku jeste taj što su metastaze na jetri male, od pet do sedam milimetara i zato je sada neprihvatljivo hirurško lečenje. Intervencija na jetri zavisiće od broja promena i lokalizacija metastaza. Sada ćemo pratiti kako se bolest ponaša pod uticajem hemioterapije. Suština je da se sada ne pojavljuju nove metastaze – naglasio je dr Milošević.

Lekari iz konzilijuma podsećaju da od povratka iz Haga, nije prošao nijedan dan da Šešelj nije imao temperaturu ispod 37,5 stepeni Celzijusa. Laicima nije jasno kako bilo ko može da ima takvu temperaturu i da istovremeno bude aktivan u javnosti.

Otuda i polemike oko toga zašto Šešelj do sada nije operisan i zašto ne leži, kao što bi se očekivalo od osobe sa ovako teškom dijagnozom.

Hirurg Milošević objašnjava kako na osnovu nečijeg spoljnog izgleda ne može da se sudi o težini bolesti i kako Šešelj i ne treba da leži u nekoj bolnici.

– U njegovom slučaju reč je o uznapredovalom stadijumu karcinoma debelog creva sa metastazama, a sa tim su povezane i povišene temperature. Pridržavamo se savremene medicinske doktrine „watch and wait”(„prati i čekaj”) – dodaje dr Milošević, koji je javnosti poznat po tome što je uradio 28 transplantacija jetre u Kliničkom centru u Novom Sadu.

Dr Milovan Bojić je, međutim, ogorčen zbog sumnji i nagađanja o težini Šešeljeve bolesti.

– To su zlonamerne stvari i mešanje politike u lečenje pacijenta. Šešelj je pušten iz Haga sa dijagnozom raka debelog creva i metastazama na jetri, koju su postavili lekari u poznatom kliničkom centru Bronovo pored Haga. On je ozbiljno bolestan čovek, ali moram da priznam i tvrdoglav. Kad nastupa u javnosti, niko ne vidi džepove pune „novalgetola” i „paracetamola” (lekovi za snižavanje temperature) i kako se on znoji na svojim nastupima. Ali, njegov životni stav je da hoće da se bori i kaže da je 12 godina ležao i sedeo u Hagu – kazao je dr Bojić.

Kako god bilo, gostujući prekjuče u emisiji „Teška reč”, Vojislav Šešelj je izgledao kao čovek u vrhunskoj formi.

KOMENTARI5 komentara

 1. jugoslav says:

  Želim mu brz oporavak i da nastavi sa svojim delom!

 2. Za Srbiju says:

  Srbenda!!!

 3. prodan vera says:

  Neka mu je BOG u pomoci. . zasluzio je ako se tako moze reci, zasluzio je da bude nagradjen zivotom zbog one nadcovjecanske borbe u Hagu

 4. prodan vera says:

  Neka mu je BOG u pomoci. . zasluzio je ako se tako moze reci, zasluzio je da bude nagradjen zivotom zbog one nadcovjecanske borbe u Hagu

 5. Zeljko Kragulj says:

  Zasluzio je NOBELOVU NAGRADU I vise od toga svaka mu cast Bog to podario dug zivot I zdravlje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *