MISTERIJA: Šta je Putin potpisao u Argentini…?

MISTERIJA: Šta je Putin potpisao u Argentini…?

13 jula 2014

Putin Argentina 3232Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Argentine Kristina Fernandez de Kiršner su održali zajedničku pres-konferenciju posle pregovora. Lideri država su juče razgovarali u Buenos Ajresu i potpisali su niz važnih dokumenata o saradnji dveju država.

Kristina Fernandez de Kiršner je rekla da Rusija i Argentina imaju slično mišljenje o mnogim međunarodnim pitanjima, kao što su građanski rat u Siriji. Ona smatra da se mišljenje Rusije i Argentine često podudara, a ako se ne podudara onda to ne znači da postoje „pobednici“ i „pobeđeni“. „To je forma višepolarnih odnosa zasnovanih na međunarodnom pravu. Postoji samo jedno međunarodno pravo i to svi treba da znaju i da polaze od toga“, rekla je ona. Vladimir Putin je dodao da Argentina „uvek ima svoje mišljenje“.

Kristina Fernandez de Kiršner smatra da bi odluka Rusije da otpiše 90% duga Kubi trebala da bude dobar primer za druge države. „Predsednik Putin je pre Argentine bio na Kubi, gde je oprostio ogroman dug Havane pred Moskvom. 90% duga je oprošteno, a 10% će se iskoristiti za razne investicione projekte…To je vrlo vredan primer, koji treba slediti“, rekla je ona.

Lideri država su još jednom istakli važnost saradnje u oblasti energetike, jer je Argentina lider u Latinskoj Americi u korišćenju mirnog atoma i nada se da će i dalje razvijati tu oblast uz pomoć Rusije. Vladimir Putin je podsetio novinare da se više od 20% hirdoenergije Argentine proizvodi uz pomoć ruske opreme.

„Atomska energija ima velike perspektive. Rosatom učestvuju na tenderu za izgradnju energetskog bloka NE „Atuča“. Žellim da istaknem da Rusija poseduje napredne tehnologije u izgradnji NE. One se odlikuju visokom ekonomskom efektivnošću, odgovaraju najstrožijim standardima bezbednosti i ekologije“, rekao je ruski predsednik.

Sporazum o saradnji u oblasti korišćenja mirnog atoma u principu otvara put Rusiji za posao u Argentini u toj oblasti. Izgradnja blokova i nuklearnih elektrana se u Argentini odvija na bazi konkursa i Rosatom planira da učestvuje u izgradnji trećeg bloka NE „Atuča“. Argentinska strana je već završila sa preliminarnim izborom kompanija koje imaju pravo da grade NE – i Rosatom je među njima.

Vladimir Putin je izjavio da će TV kanal RT početi emitovanje na španskom jeziku u režimu non-stop u Argentini.

„Zahvalni smo argentinskoj strani što nam je omogućila da se „Rusija danas“ emituje…Prvi put će stanovnici Argentine moći da ga gledaju na španskom jeziku, 24 sata i sa posebnim dugmetom“, rekao je Putin.

Ranije je stranim kanalima bilo zabranjeno emitovanje preko državnih mreža. Sada će RT na španskom moći da gleda više od 80% stanovnika Argentine.

Još jedna oblast za saradnju dveju država – vojna avijacija, rekao je ruski predsednik. „Posebnu pažnju poklanjamo vojno-tehničkoj saradnji. Danas smo razgovarali o projektima u toj oblasti. Među njima su isporuka helikoptera i vojno-transportnih aviona Argentini radi zajedničkog rada na Antarktiku“, rekao je Putin novinarima.

„Želim da se zahvalim gospođi predsedniku (Argentine) na prijateljskoj atmosferi u kojoj je protekao naš današnji susret“, zaključio je predsednik Rusije.

(Glas Rusije)

KOMENTARI2 komentara

  1. zuba zubic says:

    Jebe pa razbija, kopira ove razbojnike, prilazi njihovoj granici, vojno, kao sto ameri rade Rujkama.A moze.

  2. Prorus says:

    Bogami se vidi zadovoljstvo "sastankom" na oba lica. Vlada onako smekerski, samo mu brk mrdnuo a ona je procvetala. Bice ovo plodna saradnja. Steta sto su ovi nasi politicari tolko impotentni i gej pa nicemu ne sluze svrsi. Nije cak ni ona baba Merkel bila zadovoljna posle sastanka sa velikim vodjom a babe je bar lako zadovoljiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *