МИСТЕРИЈА: Зашто Путина нема на Генералној скупштини УН?

MISTERIJA: Zašto Putina nema na Generalnoj skupštini UN?

27 septembra 2018

RUSIJA je uz Kinu jedina zemlja na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koju ne predstavlja njen predsednik ili premijer, što je izazvalo pitanje zašto na ovaj skup nije došao Vladimir Putin. U Moskvi kažu da je još 24. avgusta Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao da predsednik Rusije ne planira da putuje u Njujork. On je odredio da na ovogodišnje zasedanje ide ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji ima ogromno iskustvo a svojevremeno je bio predstavnik svoje zemlje u Savetu bezbednosti OUN.Već treću godinu zaredom Putin apstinira od učešća na zasedanju Generalne skupštine. Poslednji put je on bio 2015. na jubilarnom 70. zasedanju GS UN, što je bilo priznanje međunarodnoj organizaciji u čijem je stvaranju učestvovao i SSSR kojeg je kao državu u međunarodnom organizacijama nasledila Rusija. Putin je do sada posetio zasedanja Generalne skupštine 2000. zatim 2003. 2005. i 2015. godine.

Putin nije objašnjavao zašto ne putuje u Njujork, ali moskovski politikolozi smatraju da u sadašnjoj atmosferi međunarodnih odnosa od ovog putovanja ne bi bilo koristi. Svet već dobro zna stavove ruskog lidera, ne samo o glavnim međunarodnim problemima već i o predlozima kako da se oni rešavaju. Putinov radni kalendar je i tako prepun pa mu putovanja koja nemaju većeg efekta nisu potrebna.

U međuvremenu, ruska delegacija je imala incident u Njujorku jer im u pripremi sednice Saveta za ljudska prava UN predstavnici sekretarijata nisu dali da koriste reč Krim! Rukovodilac ruske radne grupe Aleksandar Molohov je ispričao da je trebalo da se, po pravilima, referati daju ranije i tada im je rečeno da u formulacijama ne mogu da koriste Krim, već „autonomna republika Krim, Ukrajina“. Predstavnici Krima, koji sada pripada Rusiji, nisu hteli da poslušaju činovnike sekretarija OUN.

Aleksandar Molohov kaže da se ipak našao neko ko je posavetovao činovnike da se utišaju i ruska delegacija je iznela svoj stav o ljudskim pravima na način na koji su planirali.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se našalio u Njujorku kada je predsednik Ukrajine greškom ušao u sobu ruske delegacije OUN. Petar Porošenko je išao na drugi sastanak, ali je promašio vrata i ušao u prostoriju za pregovore ruske delegacije. Videvši da je pogrešio, Porošenko je brzo izašao i zatvorio vrata. Lavrov se našalio rekavši: „Verovatno je krenuo u toalet.“

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. rango says:

  cuj ove!?!? pa shta ce rusija i kina kod konjokradca ?!?..imaju vaznija posla..dedolarizacija..i rushenje vavilona!!

 2. Velika Metla says:

  Pametni ljudi ne bi gubili vreme sa petljavinama kakvi su upravo ti koji učestvuju na tim sprdnjama od Skupština UN! To je skup poltrona,kukavica,ljudi,nažalost ljudi,bez obraza,karaktera,bez autoriteta,bez svojeg JA,prodane duše..............,ma,ukratko ološ! Niko iole normalan im ne veruje ama baš ništa! Oni su tamo SAMO zobg dobrih plata i dnevnica,i ni zbog čega drugog! Potpuno nebitni likovi!

 3. milorad says:

  UN su na teritoriji USA, i tamo se NE ZNA TAČNO KO VLADA, ta država je u nekoj vrsti anarhije trenutno na visokim poltičkim nivoima( to još nije vidljivo na ulicama ali oluja se sprema izgleda tamo) i PUČ je česta reč u tim krajevima. Ni kineskom ni ruskom predsednijku tamo ne može da se garantuje sigurnost pogotovo NE U NJUJORKU.ZATO PUTIN NIJE IŠAO U NJUJORK.Osim tog realno politički gldano nije ni trebalo da bude tamo, sa putinom će odredjene države na zapadu samo preko telefona da razgovaraju i to CRVENOG TELEFONA.

 4. Milan says:

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je sporazum postignut 17. septembra o uspostavljanju demilitarizovane zone u Idlibu; Donald Tramp zahvalio se Rusiji Siriji i Iranu što nisu pokrenuli vojnu operaciju na Idlib. Zapad se kune u civile, a zapravo spašavaju svoje teroriste, posebno Al Kaidu odnosno grupe koje su sa njom povezane. Ruski izvidjački avion IL 20 oborili su najverovatnije zato što je skupljao podatke iz vazduha o teroristima u Idlibu. Ko zna šta su još hteli da isprovociraju. Najviši zvaničnici na ovom skupu zadovoljni su što je živa i zdrava Al Kaida u Idlibu dok u Rusiji porodice i prijatelji sahranjuju svoje poginule sa tog aviona. Taman posla da se predsednik Rusije lično pojavi na skupštini UN ovakvog sastava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *