Мистериозна болест почиње као обична прехлада и напада само децу!

Misteriozna bolest počinje kao obična prehlada i napada samo decu!

23 marta 2015

laboratorija03-600x363 32432Pored svih otkrića u svetu medicine, mnoge bolesti su i dalje misterija, a često umeju da budu podmukle i pokažu se kao obična prehlada.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, 115 dece obolelo je od akutnog mijelitisa.

Osetili su slabost u jednoj ruci ili nozi, a skeniranje magnetnom rezonancom pokazalo je upalu nervnih ćelija u kičmenoj moždini. Prosečna starost dece je osam godina, i većina njih imali su temperaturu često praćenu respiratornim problemima pre nego što su nastupili trnci i paraliza. Dve trećine njih su pokazali određeni napredak, ali samo je dvoje se potpuno oporavilo.

Lekari i dalje ne mogu tačno da kažu šta izaziva bolest.

– Znamo da je frustrirajuće, posebno roditeljima, kada se ne zna uzrok, ali radimo dan i noć kako bismo ga pronašli – zaključio je dr Džim Sejvar. Simptomi odgovaraju virusnim upalama i lekari testiraju da li je uzrok možda enterovirus EV-D68. Međutim, pronađen je samo kod dvoje obolele dece.

Za sada, Centar za kontrolu bolesti jedino je izdao uputstva lekarima, školama i roditeljima da što češće peru ruke i dezinfikuju površine, te da se jave lekaru ako simptomi počnu da se pojavljuju.

Za sada, slučajevi su zabeleženi jedino u SAD-u.

(Magazin.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *