MISTERIOZNA ZARAZA POKOSILA DECU: Paralizovane su im ruke i noge, teško dišu, niko ne zna šta im je

MISTERIOZNA ZARAZA POKOSILA DECU: Paralizovane su im ruke i noge, teško dišu, niko ne zna šta im je

25 februara 2014

bolnica_bistra6-10_511275S1Od misteriozne bolesti koju doktori upoređuju s dečjom paralizom obolelo je čak 25-oro dece prošle godine u Kaliforniji, ostavivši ih s nepokretnim udovima i vrlo lošim prognozama.

Deci, u dobi od dve do 16 godina, paralizovane su ruke ili noge, a neka od njih imaju problema s disanjem. Takođe, sva obolela deca bila su vakcinisana protiv dečje paralize.

– Situacija je vrlo loša. Najbolje što može biti jest da izgube jednu ruku ili nogu, a najgore je da bi mogli izgubiti osećaj u svim udovima. Jako podseća na poliomijelitis – kazala je Keith Van Haren, doktorka u dečjoj bolnici Lucile Packard u kalifornijskom gradu Palo Alto.

Prvi slučaj pojavio se 2012. godine kada je dvogodišnja Sofia Jarvis primljena u bolnicu zbog respiratornih problema. Nakon što su joj dijagnostikovali astmu, bila je četiri dana hospitalizovana, a potom su je otpustili iz bolnice.

Ali njena majka, Jessica Tomei (37), znala je da se tu radi o nečem drugom. Naime, 24 sata nakon što je devojčica napustila bolnicu, majka je primetila da Sofia ne miče levu ruku. Odvela ju je na magnetnu rezonancu ali doktori nisu mogli dokučiti šta je uzrokovalo paralizu.

– Nikad neću zaboraviti lice doktora, kada mi je objašnjavao što kažu nalazi. Skupio je snimke i odneo ih na skup neurologa kako bi dobio dodatno mišljenje. Sofia je podvrgnuta intenzivnoj terapiji kako bi joj povratili funkciju ruke, no ništa nije pomagalo. U aprilu 2013. napravljena je transplantacija nerva nakon čega sudoktori porodici saopštili da će morati pričekati naredne dve i po godine kako bi saznali da li je operacija uspela. Trenutno je njena ruka mlohava, a mišići su atrofirali.

– Bila je potpuno zdrava, a onda već iduće sedmice paralizovana – kazala je njena majka koja se ne može setiti ničega što bi moglo dovesti do takvog stanja, odnosno do nagle bolesti, osim virusa koji je harao u školi koju pohađa stariji sin.

Sada Sofija ima četiri godine. Njena leva ruka još uvek je paralizovana, oseća slabost u levoj nozi i ima problema s disanjem. Njena majka zahvalna je na tome što bolest nije uzela maha.

– Srećni smo jer virus nije pogodio druge delove kičme – kazala je Jessica Tomei.

Pošto Sofia nije jedini takav slučaj, tim neurologa počeo je istraživati misterioznu bolest. Dr. Carol Glaser, vođa tima, tvrdi kako se ne radi o dečjoj paralizi jer je iskorenjena u Americi, a deca nisu putovala u inostranstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *