Мистериозни код на скулптури у седишту ЦИА: ВЕЋ ТРИДЕСЕТ ГОДИНА НИЈЕДАН АГЕНТ ГА НИЈЕ ОДГОНЕТНУО

Misteriozni kod na skulpturi u sedištu CIA: VEĆ TRIDESET GODINA NIJEDAN AGENT GA NIJE ODGONETNUO

27 jula 2020

U sredini sedišta CIA nalazi se skulptura koja sadrži tajni kod, koji decenijama muči vrhunske kriptologe.

Krajem osamdesetih, umetniku Džimu Sanbornu naloženo je da napravi skulpturu koja će biti izložena u sedištu CIA u Lengliju, državi Virdžinija.Znajući da će neki od najboljih svetskih obaveštajnih zvaničnika delo viđati svakog dana, Sanborn je napravio umetničko delo koje je, jednom rečju, zagonetno, piše CNN.

Skulptura je otkrivena 3. novembra 1990. godine, zove se Kriptos i sadrži kriptografski izazov. Sigurno će neko „razbiti“ kod za samo nekoliko nedelja, pomislio je Sanborn. Ali niko nije.

Do danas, Kriptos ostaje jedna od najpoznatijih nerazrešenih misterija na svetu.

– Nisam mislio da će to trajati toliko – 30 godina – a da je ne dešifruju – kaže Sanborn.

Kriptos se nalazi u dvorištu ispred sedišta CIA. Zakrivljena, bakarna ploča visoka 3,5 metra i široka šest, skulptura je prepuna slova.

– Ručno sam isekao testerama skoro 2.000 slova – kaže Sanborn. Tekst koji pokriva skulpturu izgleda kao nasumično nabacan za neobučeno oko, ali Kriptos sadrži četiri različite, kodirane poruke, koje zajedno čine zagonetku, navodi Sanborn.

– Želeo sam da se otkrije kao ljuštenje slojeva luka – kaže on za misteriju uklesanu u Kriptosu.

Tri od četiri kodirane poruke dešifrovali su tokom godina pripadnici NSA, CIA i javnost, ali, navodi CNN, još luka treba oguliti.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Ma hajte? Niko ne zna šta neki umetnik napiše a on neće da otkrije? Valda čeka najbolje rešenje jer nije ništa tajno ni napisao. Tako su tumačili "tajanstveni" osmeh Mona Lize, pa kao niko ne zna zašto se ona tako "tajanszveno" smeši? I to proglašeno nekim naj osmehom svih vremena? Pa imate takav osmeh na ulici svaki dan, samo eto, nije Mona Liza. Tako i ovaj krpito kod ovog tipa koji se namučio makazama i gvožđem da napravi tajanstvenu tajnu. Ljudi imaju talenta i naprave čudno lepe stvari i ne razmišljajući o nekim tajnama a da bi bilo misteriozno i nteresantno za onog ko je naručio, on tu dometne malo soli, sirćeta, šećera i bibera. Zaslađivače je izmislio Zapad da napravi veštačko meso lepim, umetnost tajanstvenom i napravi neki profit i slične gluposti. Kad gledam neko umetničko delo gledam ga zato što mi se sviđa, prija mi način kako je neko lepo naslikao sliku, napisao knjigu i nikada ne tražim neke tajne u njima, jer jednostavno NE POSTOJE. Tajna za mene je samo to što ja nisam u stanju ni posle deset pokušaja da napravim bar slično. Jer nisam talentovan. Gledam kako čovek crta nešto bez veze i kad završi, zinem - živ čovek na slici ama samo što ne progovori. Nasmejem se i odem i nikad ne zaboravim kakav osećaj taj umetnik ima. Tome se divim i to ne razumem, ali onog čoveka sa slike ne moram ni da razumem. Tako i to sa tom cija tajnom. Ako baš hoćemo eto neka bude tajna.

 2. ddt says:

  Eh, kada mi srbi ne bi to dešifrovali, tamo piše:"Kad se popneš na burence i staviš prst na dupence, seti se naše uspomenice." A šta glupi cijaši mogu drugo da napišu u kodovima?

 3. milorad2 says:

  ma boli ih uvo da se smaraju sa tim i onako su tamo sve lenčuge. Više krofni oni potroše nego ceo njujork:)(šalim se ali nije CIA ono što se misli, to je propaganda njihova. Daleko je istina od tih džems-bond holivudskih filmova.Kada bi američke obaveštajne agencije zaista bile NEŠTO mi ne bismo ni znali da postoje a još manje bi se pričalo o njima, TO su prave špijunske agnecije.)koliko god se poseravali SVI redom na nas u srbiji i uglavnom na sve SRPSKO profesionalni mentalni bolesnici, MI imamo vrhunske agente.Malo ih je ali su TOP, ko iz filmova (na kraju krajeva lik džems bonda je u stvarnosti postojao i bio je SRPSKI PLEJBOJ stvarna istorijska ličnost iz 2 sv.rata), a za srbiju se kaže da i nema bezbednosni sistem bog-zna kakav:)u tome je ČAROLIJA:) da misle da su SIGURNI:)Jbš CIA-e i ja sam im tamo dostavljao krofne bre :)

 4. M says:

  A što ilegalno"netko"(a zapravo CIA)ne stisnu tog autora,Sanborna,da prizna kod i što je napisao?!?Stiskali su oni ljude i zbog slabijih razloga,pa mogu i ovoga zbog ovoga!Što bi njih zezao neki umjetnik?!?Svojim popisom za vikend kupovinu u dućanu!?!Ili naručenom masonskom porukom pa naručioci štite poruku i autora?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *