Misteriozni krugovi u Jadranskom moru

Misteriozni krugovi u Jadranskom moru

14 maja 2014

kruugovi-2-Index-hrVrtnja u krug počela je prošlog leta, kad je splitsko udruženje Sunce, za potrebe javne ustanove Priroda, koja upravlja zaštićenim delovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji, radila kartiranje morskih vrsta i staništa, na području ostrva Unije i Suska.

Uz obale ostrva, na snimcima iz vazduha, uočili su vrlo neobične krugove. A zatim i uz obale Dugog ostrva, kaže Mosor Prvan, biolog iz udruženja „Sunce“:

“ Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličine 50 metara prečnika, to nam je odmah bilo zanimljivo, ali mislili smo da je greška na aero snimcima, pa smo zaronili i našli da su ivice krugova toliko savršene, kao da ih je netko vadičepom izvadio“ – čudi se Prvan.

Na jednakoj udaljenosti od ostrva, sa spoljašnje strane, prema otvorenom moru, smestilo se čak 28 krugova, utisnutih usred morskih algi. Vedran Petešić, često je tu ronio, ali nije znao da roni u krugu.

“ Normalno da nisam onda mogao primetiti da je to pravilan krug, površine su već onda meni čudno izgledale, gole, bez imalo trave, kao da su kontaminirane“ izjavio je Petešić.

Ko, šta, zašto, kada, zbog čega, i naravno – kako, samo su neka od pitanja, koja se, barem za sada, vrte u krugu. Stvorile su se, kaže Mosor Prvan, različite mogućnosti.

“ Mi smo prvo pomislili možda je vojska, možda je netko lovio dinamitom, možda su neka naftna istraživanja, ali u razgovorima s kolegama koji se bave eksplozivom, rekli su da tako savršeni krugovi teško da mogu nastati od dinamita“ pogotovo, kažu, prečnika 50 metara, 20 i više metara pod morem, ističe Mosor Prvan.

“ Pa smo išli razgovarati u Institit za geofiziku u Zagrebu, na kraju smo i njih zainteresovali, kako navode, to sigurno nije nastalo u naftnim istraživanjima, jer njihova metodologija ne ide horizontalno, već vertikalno uz obalu.“ Misteriozne krugove sada očekuju naučna istraživanja, koja će, nadaju se, dati odgovore na brojna pitanja, koja se za sada vrte u začaranom krugu.

(Radio HRT)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *