MITROPOLIT AMFILOHIJE O CRNOGORSKOM JEZIKU: Nazdravlje im bila „čirgilica“

MITROPOLIT AMFILOHIJE O CRNOGORSKOM JEZIKU: Nazdravlje im bila „čirgilica“

3 septembra 2014

Amfilohije 2234r3f4Tek što je Ministarstvo prosvete dalo zeleno svetlo da se na Cetinju osnuje Fakultet za crnogorski jezik (uz već postojeći odsek na Filozofskom fakultetu u Nikšiću) i raspisao konkurs za 25 studenata, pojačale su se polemike oko ove odluke Vlade Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da je na delu prekid kontinuiranog istorijskog, duhovnog, prosvetnog i jezičkog bića Crne Gore.

– U Crnoj Gori se početkom ovog veka dogodio ideološki projekat vlasti. I to ide, razvija se, i kao što je rekao jedan dobar hrvatski filolog – dolazi do prekida pamćenja, da je sva naša civilizacija i desetovekovna kultura pisana ćirilicom na srpskom jeziku. Takvo je i pitanje Fakulteta crnogorskog jezika i književnosti. On je tu, postoji sa „čirgilicom“, kako je ja zovem, novom azbukom. Pa neka im bude nazdravlje – kazao je mitropolit.

On je dodao da treba imati u vidu da su ove promene koje se događaju u našoj kulturi, našem jeziku i našoj prosveti zasnovane na okupaciji u vreme Prvog svetskog rata, kada je prvi put u Danilovgradu okupator nasilno uvodio latinicu. Potom i u Drugom svetskom ratu, kada je prvi put u istoriji „Glas Crnogorca“ počeo da se štampa latinicom.

– Nazdravlje, ko hoće neka ide i tim putem, jer i to je nešto što je proizvod vremena i ideologije, ne crnogorske nego dukljansko-montenegrinske koja sada vlada u Crnoj Gori – rekao je Amfilohije.

I upravo je Novak Kilibarda prvi reagovao na mitropolitovu izjavu.

– Prva okupacija Crne Gore, odnosno tadašnje Zete, bila je od raškog župana Nemanje. Druga je bila pod osmanskim carstvom, treća u Prvom svetskom ratu od Austrogugarske, i četvrta 1918. godine. Ona je najužasnija i najsramnija u istoriji bilo koje evropske države, tada je Crnoj Gori koja se borila protiv Austougarske monarhije oduzeto postojanje, ukinuta njena dinastija i kralju koji je objavio rat zabranjen povratak u Crnu Goru. Čudim se što vlast ćuti, jer treba da reaguje na njegove izjave – rekao je Kilibarda.

– Izgleda da su neki Crnogorci otišli u „tri lika“, pa jedni govore srpskim jezikom, drugi crnogorsko-nikšićkim, a treći crnogorsko-podgoričkim. To je današnja Crna Gora – kaže za „Novosti“ profesor Veselin Matović.

FAKULTET DPS

Zanimljiva je reakcija Nebojše Medojevića, predsednika Pokreta za promjene i člana DF.

– U pitanju je fakultet Demokratske partije socijalista. Jezikom koji će se izučavati na Cetinju niko ne govori, niti ga ko zna! – „tvitnuo“ je Medojević.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. marko says:

    Daleko sam ja samo bih zapitao ima lu nekoga ko govori budvanski, kotorski, kolasinski ili ulcinjski jezik ?? :) ))))

  2. Robert Lucas says:

    Treba maknuti Djukanovica. Covjek je izrod

  3. ludzbunjen says:

    Ne sumnjam da će Srbi pružiti svu moguću pomoć,i pare,i profesore, ako bude trebo prostor.....U znak zahvalnosti zbog priznanja Kosova,stava o SPC, "ugošćavanja"srpskih turista,.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *