МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ПРИЗНАО: „Огрешио сам се о Милошевића“

MITROPOLIT AMFILOHIJE PRIZNAO: „Ogrešio sam se o Miloševića“

9 jula 2017

Mene je Slobodan zvao iz Haga da mu svedočim. Nisam otišao. Tako mi je tada u crkvi savetovano. Pogrešio sam što nisam otišao, ispričao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Amfilohije je u razgovoru za Novosti rekao da mu je krivo što tada nije poslušao svoje srce.

– Nisam otišao, mada mi je srce govorilo da treba da odem. Vreme pokazuje i tek će pokazati da se on, na svoj način, iskreno borio za srpski narod – rekao je Amfilohije.

On je istakao da se o Slobodana Miloševića ogrešio, ali ga je ipak posetio u Hagu pre njegovog tragičnog kraja.

Svaku svoju reč iz govora na opelu premijeru Zoranu Đinđiću u Hramu Svetog Save i danas bi, kako je istakao, potpisao, ali naopaka i falsfikovana tumačenja osporava.

– Kad sam ja poručio ko se noža lati, od noža će i da strada, to je bilo upućeno Zoranovim ubicama. A pripisali su da sam to upravo njemu uputio. Kakav falsifikat i zla namera – istakao je mitropolit i dodao da je tragično doživeo ubistvo premijera Đinđića.

– Posle tog mog govora, jedan moj sabrat mi kaže: ‘Pa ti, čoveče, od njega napravi sveca’ – dodao je mitropolit.

– Odgovorio sam: ‘Kazivao sam ono što jeste i kako su mi srce i um nalagali.’

Poznato je i da je mitropolit pred smrt ispovedao patrijarha Pavla, ali malo se zna da ga je pred smrt zbog ispovesti potražio i anentator na Anta Pavelića, Blagoje Jovović.

– Bilo je to krajem 1998. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovek, visok kao jablan u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde – ispričao je mitropolit.

– Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu posle uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao. Govorio je da su u proleće on i Milo Krivokapić pucali i ranili Pavelića u Buenos Ajresu. Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posetio sam mu porodicu i grob u Rosariju.

On je ispričao i o svom susretu sa Titovom udovicom, Jovankom Broz, koji se odigrao manje od godinu dana pre njene smrti.

– Dugo smo o svemu, otvoreno, Jovanka i ja, razgovarali. Svi su joj se klanjali dok je bila žena jednog od najmoćnijih ljudi sveta, a kad to više nije bila, ne samo da su je zaboravili, već su činili sve da je ponize, naruže, za sve osude, na kraju i izoluju – rekao je mitropolit.

On je Jovanki Broz nakandno služio pomen, zato što je Jovanka „bila krštena, i ne samo po tome, nego i kao stradalnik, zaslužila je pomen“, istakao je mitropolit Amfilohije.

A na pitanje da li je miris tamjana dopro i do Titovog počivališta mitropolit Amfilohije je rekao:

– Ma, ja sam malo kandilo i prema njemu bacio. Velim: toliko je greha i zla na sebe natovario, pa da ga malo okadim.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  Može Amfilohije da priča ceo dan, ali svi smo čuli to njegovo o Đinđiću i maču. Možda je bio lapsus, ali nema mu ni tu pomoći, zato što je asocijacija na Đinđića bola prirodna i veoma jaka. I istinita.

 2. Zašto_latinicom says:

  Milošević je bio izdajnik. Uvodio je sankcije prekodrinskim Srbima, da bi ih na kraju prepustio ustaškim koljačima. Iskreno se borio samo za svoju guzicu. Zaslužio je da prodje mnooogo gore nego što je prošao.

  • Ratko says:

   Ne lupetaj vidi se da si rodjen '96 imao si 10 god kada je Sloba ubijen u Hagu.

 3. djosa says:

  Ogrešio si se, to je tačno, debelo si se ogrešio jer si brzoplet i prek! To se plemenitom Patrijarhu Pavlu nikako nije moglo dogoditi.

 4. Krajišnik says:

  Pravićete vi Sloba od blata!

 5. goran says:

  Srbi samo to i umeju, malo od blata prave Slobu, a malo Tita. A zasto ih prave, e, pa to ni oni ne znaju. Sloba i njegova zena bili su kreteni, a takvi su i svi koji su dosli posle njega. Sve je to bagra koja je unistila Srbiju. A vi pravite od blata koliko vam volja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *