МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН: Долар и криптовалуте имају нешто заједничко

MITROPOLIT ILARION: Dolar i kriptovalute imaju nešto zajedničko

31 decembra 2017

PRVI arhijerej Ruske pravoslavne crkve za spoljne crkvene veze – mitropolit Volokolamski Ilarion – ocenio je da dolar i kriptovalute „imaju nešto zajedničko“.

Objasnio je da su i američka valuta i, recimo, bitkoin, „mehuri od sapunice“ i nastavio:

„Dolar je takođe svojevrsna kriptovaluta. Zato što niti znamo kako se njime upravlja niti – koliko je trenutno, odnosno – u bilo kom trenutku, zaista dolara u opticaju. Kriptovalute samo samo još jedan korak odvajanja os svih realnih materijalnih resursa“.

Ilarion je dodatno ukazao i inicirao:

„Od velike je važnosti da se izuči ovaj fenomen i da se istraži njegova moralna dimenzija. Crkva takođe treba da učestvuje u osmišljavanju ovoga fenomena“.

Mitropolit Volokolamski je ocenio da su kriptovalute samo sve novi i novi mehuri od sapunice i finansijske piramide „iza kojih ne stoji ništa“.

On je digitalni novac ponovo povezao sa dolarom, ponovivši da američka valuta nije „uparena“ sa materijalnim resursima niti je obezbeđena rezervama zlata.

Ilarion se založio, inače, da ruski učenici i studenti izučavaju „osnove religiozne kulture i svetovne etike“, istakavši da će to suzbijati ekstremizam među mladima.

„Veoma je važno – rekao je – omladina kod nas zna čemu, na primer, uči islam. To je potrebno da može – ako pokušaju da ga vrbuju i da mu sugerišu da islam traži da se ubijaju nevernici – mogao da odgovori: nije tako, znam da islam i druge religije ne pozivaju na ubistvo“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Dobro ti je ovo o dolaru, ali ne uplici islam, osim ako nesto nemas da kazes i o ubijanju palestinske dece od strane vase i njihove "starije brace".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *