MLAĐAN DINKIĆ: Prekršio zakon koji je sam doneo

MLAĐAN DINKIĆ: Prekršio zakon koji je sam doneo

27 jula 2014

mladjan-dinkic3Bivši lider URS, suprotno propisima Agencije za borbu protiv korupcije, nije zatražio saglasnost za posao u Sberbanci i „MB solušensu“.

Mlađan Dinkić, nekadašnji ministar finansija i privrede, prekršio je Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer nije tražio saglasnost za zasnivanje radnog odnosa u firmi „MD solušens“ Dragijane Radonjić Petrović, koja je bila njegova savetnica i državna sekretarka, zbog čega je pokrenut postupak protiv njega.

Ovo nije jedini greh koji se bivšem ministru stavlja na dušu jer je sličnu grešku napravio i prilikom imenovanja za člana UO ruske Sberbanke, kada nije u roku zatražio dozvolu od Agencije za borbu protiv korupcije, što je bio dužan po zakonu.

Tako se u ovom trenutku protiv Dinkića vode dva postupka jer bivši državni funkcioneri, dve godine nakon odlaska s funkcije, ne mogu da zasnuju radni odnos s pravnim licem čije su delatnosti u vezi s poslom koji su ranije obavljali.

Da stvar bude gora, Dinkić je sam predlagao izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, pa je morao da zna da mu zbog ovakvih propusta slede i sankcije.

U Agenciji za privatizaciju za Kurir kažu da sankcije još nisu donete jer su postupci protiv Dinkića u toku.

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija“ kaže da sankcije za zaboravnost mogu da snose i Dinkić i oni koji su ga angažovali.

– U ovom slučaju je prekršen zakon i verovatno će se primeniti kaznene odredbe. Za pravno lice koje je zaposlilo bivšeg funkcionera bez saglasnosti Agencije kazne su od 200.000 do 2.000.000 dinara, a za Dinkića kazna bi mogla da bude od 50.000 do 150.000 dinara. Tako je bar regulisano članom 50 Zakona o Agenciji – kaže Nenadić.

NBS DAO DINKIĆU SAGLASNOST

Za Dinkićev angažman u Zberbanci ova institucija je dobila saglasnost Narodne banke Srbije. U NBS za Kurir kažu da su oni sve uradili po zakonu.

– Saglasnost za Mlađana Dinkića data je u skladu s propisima. Prilikom davanja pomenute saglasnosti NBS nije imao obavezu i nije konsultovao Agenciju za borbu protiv korupcije budući da takva obaveza nije utvrđena pozitivnim propisima – kažu u NBS

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *