Mlade, lepe, uspešne u svetu – SRPKINJE

Mlade, lepe, uspešne u svetu – SRPKINJE

10 marta 2014

danU poslednjih nekoliko godina sve uspešnije karijere nove generacije devojaka iz naše dijaspore. Pored modnih pista, filmskih ekrana, umetničkih ateljea, krenule i u osvajanje političke scene.

Na takmičenju za izbor lepotice u Melburnu, glavnom gradu australijske države Viktorija, pobedila je Kristina Kožul, apsolvent medicine i član folklorne grupe „Kolo“. U najuži zbor lepotica ušla je i Melisa Kožul (23), Kristinina sestra bliznakinja, student završne godine mašinstva i takođe član „Kola“.

Dve sestre, pametne srpske devojke, pozvale su na kraju priredbe u Melburnu mlade iz srpske zajednice da sačuvaju svoj nacionalni identitet u Australiji. S tom porukom na radiju i folklornim priredbama nastupa i mlada Marijana Maja Perić, iz Švajcarske. Rođena je pre dvadeset leta, radi kao voditelj na radiju, studira komunikacije, ali je već upisana u istoriju sporta ove zemlje.

– Kao omladinka sam bila kantonalni šampion u trkama na 100 metara, prvak u višeboju, a bavila sam se gimnastikom i odbojkom. Dobijala sam poziv da uđem u juniorski nacionalni tim, ali sam zbog obaveza na fakultetu odustala od sporta. Utehu sam našla u folkloru, sviram frulu, klavir i saksofon, i sa njima pobeđujem na muzičkim takmičenjima.

Priča sestara Kožul i mlade Maje Perić tipična je za nove generacije Srpkinja u dijaspori. One su školovane, pametne, lepe i uspešne. To važi i za Majine drugarice Jelenu, Suzanu i Nevenu, ali i za Darinku Hrnjez i Sonju Sović iz Austrije i Jelenu Sofronijević iz Londona, koje se bave politikom.

– Darinka Hrnjez je prva osoba našeg porekla koja ima realne šanse da se nađe u austrijskom parlamentu. Rođena je u Beču, školovala se u Kanadi i u Austriji se našla na listi Franka Štronaha za ulazak u nacionalni parlament. Slične ambicije ima i Tatjana Kukić Jank, koju je Narodna partija poslala u trku za parlament. Magistar Sanja Sović je kao pravnik, međutim, postala funkcioner u Radničkoj komori Gornje Austrije sa sedištem u Lincu – nabraja nam Zoran Kalabić, biznismen iz Beča.

Lepu političku karijeru počela je da gradi i Jelena Sofronijević iz Londona, koja je u ime mladih učestvovala u debati u Donjem domu britanskog parlamenta. Debata je emitovana širom Velike Britanije na kanalu Bi-Bi-Si Parlamenta. Sofronijevićeva je od februara 2013. godine član Omladinskog parlamenta Velike Britanije i ima za cilj da dobije glasove mladih starosti do 18 godina. Napravila je kratki film koji je prikazan u svim školama u kojima je govorila o problemima mladih i potencijalnim rešenjima. Jelena je posle nastupa u britanskom parlamentu izjavila:

– Sada ponosno mogu da kažem da sam mlada osoba srpskog porekla koja je govorila u Donjem domu, a ovo je definitivno nešto što ću pamtiti zauvek.

Jedna od najpopularnijih glumica u Danskoj je Srpkinja. Danica Ćurčić, daroviti dramski umetnik našla se i među deset najboljih mladih evropskih glumaca koje će biti predstavljene tokom Berlinskog filmskog festivala 2014. godine u programu „Zvezde u usponu“. Danica je ćerka bivšeg novinara Mihaila Ćurčića, biznismena iz Kopenhagena. Rođena je u Beogradu, ali je umetničku karijeru gradila u Danskoj. Snimila je u 2013. godini četiri filma: „Na ivici“, „Malta ol inkluziv“, „Odsutni“ i dramu danskog oskarovca Bila Augusta „Nežno srce“.

– Za poslednjih godinu dana Danica Ćurčić je apsolutno postala najpoznatije ime danskog pozorišnog i filmskog glumišta. Nekoliko zapaženih premijera ova mlada glumica je ostvarila u matičnom Danskom kraljevskom pozorištu, naročito originalnim tumačenjem naslovne junakinje u komadu „Lulu“. Za ovu ulogu je kandidovana za glumicu godine.

Tu su potom i prestižna nagrada fonda „Lauriutzen“ za najtalentovanije glumačko ime u 2013. Zato spada u red sto najkreativnijih žena Danske – objavio je časopis „Femina“.

I ćerka glumca Vladimira Brajovića, koja je rođena i odrasla u Parizu, pleni naslovne stranice, ali modnih časopisa. Sara Brajović je diplomirala istoriju. Radila je kao manekenka i na modnom blogu privukla pažnju Ane Vintur, urednika američkog „Voga“. U novembru su „Dolče i Gabana“ objavili Sarinu fotografiju na svom profilu na Instagramu, a u oktobru je o njoj pisao francuski „Vog“.

U Americi su umetničku afrimaciju ostvarile pesnik Ivanka Radmanović, Nađa Radmanović, umetnik neobaveznih formi, režiser Sanja Beštić, Zemunka poznata po postavci drame „Tesla“, i Đurđa Stojiljković, modna sirena iz Njujorka. Kako ove dame pripremaju svoja nova dela, Sanja Beštić postavlja najnoviji dramski tekst „Kočenje“ mladog njujorškog pisca Džona Patorea, to će verovatno opet da se nađu u javnosti kao mlade, pametne, lepe i uspešne Srpkinje.

PROFESOROVE ĆERKE

Širom Brazila danas živi dvadesetak članova familije Jovanović, čiji je najpoznatiji član dr Aleksandar Jovanović sa Univerziteta Sao Paulo. Profesor i njegova supruga Marija Luijza imaju pet ćerki koje su rođene u ovoj zemlji i imaju srpska imena – Milena, Aleksandra, Ljudmila, Darinka i Tamara.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *