Младеж или меланом? Ево како да прегледате кожу

Mladež ili melanom? Evo kako da pregledate kožu

23 maja 2017

Svake godine početkom proleća, otprilike kada se koža razgoliti i postane vidljiva, počnu i priče i saveti lekara o tome kako treba kožu redovno pregledati zbog mladeža i ostalih mogućih promena. Ta priča nije samo tek prazna priča, već veoma važna navika koju bi svi trebalo da usvojimo.

Naše telo prirodno stvara mladeže i to je nešto na šta bi svi trebalo da se naviknemo. Neki ljudi ih imaju više, neki manje, ali zajedničko za sve ljude je da mladeži ničim ne ukazuju na postojanje ili opasnost od nastanka raka kože, ali neki mladeži mogu zavarati i pokazati se kao benigni a da to zapravo nisu. Zato je važno pratiti stanje svoje kože, redovno se pregledati i prijaviti lekaru svaku promenu koju smo uočili, baš kao i kod drugih mogućih kancera i predkanceroznih stanja. Sve ovo radimo zbog pojave veoma opasnog raka kože – melanoma.

Melanom je promena DNK sastava u ćelijama kože koji vodi u rak. Može biti u različitim bojama, od braon, preko plave i roze, pa sve do crne. Ukoliko se uoči na vreme i skine, rak kože je izlečiv u više od 90% slučajeva, ali ako se proširi na ostatak kože ili ode u dubinu, teško ga je lečiti i ukloniti. Jedino pravovremeni pregledi mogu biti adekvatna prevencija.

Veliki broj mladeža ne znači da ćete dobiti rak

U narodu vlada mit da su mladeži zapravo predkancerozna stanja, da njihov broj ukazuje na veću sklonost osobe ka raku kože kao i da njihovo oštećenje vodi u rak kože. Vreme je da razvejemo ovaj mit. Ništa od gore navedenog nije istina, odnosno, nije svaka braon tačka rak, niti mladež može neminovno izazvati kancer. Istina je daleko drugačija.

Američko udruženje onkologa je napravilo veoma korisnu skraćenicu kako bi pomogli ljudima da i sami, u svojoj kući mogu uočiti nepravilnost koja je moguća opasnost od raka kože, ali i spreče paniku i strah od svih promena koje se javljaju na koži a koje nisu po svaku cenu kancerogene.

Skraćenica koje se treba pridržavati prilikom pregleda kože je zapravo abeceda pregleda – ABCDE.

A – asymetry, označava asimetriju promene koja je opasna. Kada pogledate običan mladež on bi trebalo da je potpuno simetričan i jednak na svim krajevima. Lekari preporučuju povlačenje linije preko sredine mladeža i posmatranje da li je jednak sa obe strane.

B – border, znači da mladež mora imati jasne i definisane granice. Ukoliko se ivice kao „otapaju“, sjedinjuju sa kožom i mladež nema jasnu granicu, to ukazuje na melanom.

C – color, misli se na ujednačenost boje. Boja mladeža može biti i tamnije i svetlije braon, ali ona mora biti ujednačena na celoj površini mladeža. Ako se boja menja, negde je tamnije a negde svetlija, postoji opasnost da se radi o nekoj od opasnih promena.

D – diameter, odnosno prečnik. Lekari kažu da mladež je potencijalno opasan ako je veći od 6mm, što je otprilike veličina gumice za olovku. Ukoliko je veći, to ukazuje na promenu koja je opasna. Posebno je važno obratiti pažnu na mladeže koji rastu i menjaju se.

E – evolving, kao što rekosmo, menjanje mladeža je veoma opasno i ukazuje na opasne promene. To je razlog što lekari preporučuju redovne samopreglede, jer se tako može uočiti svaka promena u mladežu od prošlog puta. Neki melanomi mogu rasti veoma brzo.

Atipični melanom

Neki od novih istraživanja preporučuju lekarima ali i pacijentima da obrate pažnju i na okruženje mladeža. Ako osoba ima više mladeža na jednom mestu, onda treba pogledati da li se neki od njih razlikuje. Ta razlika odnosi se na sve, pa i da li je samo jedan iz grupe veliki, taman, mali ili druge boje. Razlika ukazuje da je mladež drugačiji, što znači da ne nastaje prirodno na koži kao ostali, već ima sopstveni razvoj, a to može ukazivati na melanom.

Poslednjih godina sve se više govori o takozvanom atipičnom melanomu, koji nije braon boje već roze, skoro stopljen sa okolinom, pa ga je teško uočiti. On takođe odgovara kriterijumu ABCDE, samo je potrebno dobro obratiti pažnju na njega, jer je teško vidljiv. Često ga i lekari mešaju sa ožiljcima, plikovima, alergijskim promenama ili cistama, zbog toga je važno pratiti kako se i da li menja tokom vremena.

Jedino što može biti prava prevencija i lek za melanom je otkrivanje na vreme. Zato je važno raditi preglede svakog meseca, od glave do pete. Posle nekoliko pregleda to ne bi trebalo da vam oduzima više od 10 minuta, a neophodno je naučiti pregledu i decu i to pre puberteta kako bi stekli naviku. Zapamtite, rak kože ne boli, ne svrbi i ne stvara probleme dok ne postane neizlečiv, pa je potrebno uočiti promenu pre nego što se ona razvije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *