08-pismo-hos-u_620x0

Dok hrvatska vlast i dalje ništa ne čini da tabla s natpisom „Za dom spremni“ bude uklonjena iz Jasenovca, Inicijativa mladih za ljudska prava prelepila je tablu i objavila pismo članovima HOS-a koji su je i postavili.

A da cela priča dobije na zamahu, pobrinula se upravo država Hrvatska, koja je ipak pokazala brzinu delovanja, jer su predstavnici Inicijative ekspresno privedeni na informativni razgovor zbog onoga što su uradili.

– Policijska uprava Novska privela je na informativni razgovor predstavnike Inicijative, koji su dali izjavu i objasnili ovaj čin. Policijska uprava će predmet proslediti Državnom tužilaštvu Hrvatske na postupanje, moguće je da nas terete za krivično delo – objavila je Inicijativa na „Fejsbuku“.

U saopštenju je navedeno i da je „lepo videti da ova država ima neku policiju i neko državno tužilaštvo“.

– Mi smo već pomislili da ne postoje, kad se ustaške oznake nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promovišete mržnju i nasilje, o vama raspravljaju odbori, osnivaju se komisije, a ako stanete u odbranu temeljnih načela Republike, onda kada to ne učine, njene institucije gone vas – ističe Inicijativa.

Njihov čin prekrivanja ploče sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu je novi pokušaj raznih nevladinih institucija da se ukloni sporni natpis, postavljen na zgradi gde je bilo zapovedništvo zloglasnog ustaškog logora. Inicijativa mladih za ljudska prava tvrdi da je reč o natpisu koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH, a da vlada Andreja Plenkovića nije pokazala ni minimum političke mudrosti niti preduzela značajnije mere u zaštiti vrednosti koje su istaknute u hrvatskom ustavu.

Inicijativa naglašava da je „sramotno i obeshrabrujuće“ odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni da sankcionišu takva nastojanja.

Zbog toga je na tablu nalepljeno pismo upućeno HOP-u, koji je i postavio tablu, u kojem se objašnjava značaj ustava.

– Naša je Republika utemeljenjem prema jasnim vrednostima i određena protiv bilo kakvih i svih nedemokratskih, neslobodnih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja – poručuje se HOP-u da je postavljanjem ploče i isticanjem simbola mržnje stao protiv temeljnih vrednosti države. – Možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizovali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizujete i zapravo ismejavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora, koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju.

KRITIKA VLASTI

Pismo HOP-u napisano je na crnom papiru, koji je prelepljen preko reči „Za dom spremni“ i u njemu se kritikuje vlast da ne brani ustavna načela Hrvatske.

– Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa Hrvatske, do demokratije, mira, stabilnosti i bezbednosti, uklonite sa ovog i svakog drugog mesta simbole fašizma i mržnje – kaže se u pismo koje je prekrilo natpis „Za dom spremni“ na tabli u Jasenovcu.