Млади лук за укусна јела

Mladi luk za ukusna jela

7 maja 2018

SLANINA I KROMPIR

Potrebno je:

* 4 krompira

* glavica ajsberg salate

* 2 krastavca

* 30 g rukole

* 2 struka mladog luka

* 300 g slanine

* maslinovo ulje

* sirće balzamiko

* so, biber

Krompi r obarite u ljusci, pa kad se prohladi, isecite ga na krupnije komade. Na malo maslinovog ulja, u zagrejanom tiganju propržite slaninu. Krastavac isecite na kolutove, mladi luk na sitno, rukolu operite i osušite papirnim ubrusom, zelenu salatu isecite na manje komade. U dubljoj činiji pomešajte sve povrće, dodajte slaninu, ulje, sirće, so i biber i promešajte.

POSNE PLJESKAVICE

Potrebno je:

* 1 veći batat

* 200 g leblebije iz konzerve

* 2 struka mladog luka

* 2 kašičice karija

* pola kašičice mlevene paprike

* pola kašičice soli

* četvrtina kašičice bibera

Operite batat, obrišite ga papirnim ubrusom i stavite u pleh obložen aluminijumskom folijom. Izbodite ga viljuškom na nekoliko mesta, premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta. Leblebije stavite u cediljku, operite i prebacite ih u duboku posudu.

Dodajte pečeni batat i sa spravom za gnječenje krompira, dobro izgnječite leblebije i batat. Dodajte sitno iseckan mladi luk, mlevenu papriku, so, kari i pravite pljeskavice. Pržite pljeskavice u zagrejanom tiganju po nekoliko minuta svaku stranu.

SOČNI OMLET

Potrebno je:

* 2 struka mladog luka

* 4 jajeta

* ulje

* so

Očistite luk i iseckajte ga na sitno, obavezno i perca. Zagrejte ulje u tiganju i propržite luk nekoliko minuta, pa dodajte so. Uz stalno mešanje pržite luk dok ne omekša, ali pazite da ne izgori. U činiji izlupajte viljuškom jaja i prelijte uprženi luk. Mešajte kako bi se jaja povezala sa lukom i upila njegov miris i ukus. Po želji, možete luk propržiti sa šunkom, pa tek onda dodati jaja. Služite omlet uz čeri paradajz i zelenu salatu.

RIŽOTO SA TIKVICAMA

Potrebno je:

* 250 g pirinča

* 200 g belog pilećeg mesa

* 2 tikvice

* maslinovo ulje

* 20 g maslaca

* 2 struka mladog luka

* 3 čena belog luka

* kocka pileće supe

* 50 ml belog vina

* 40 g parmezana

* so, biber, veza peršuna

Očistite tikvice i narežite ih na kocke. Mladi luk iseckajte na kolutiće, a ne bacajte ni zeleni deo. U zagrejanom tiganju na maslinovom ulju propržite mladi luk, dodajte belo pileće meso isečeno na kocke i dinstajte 10 minuta. Dodajte tikvice, izgnječen beli luk, pa dinstajte još pet minuta. Ubacite pirinač, propržite, zatim dodajte pileću kocku, so, biber i oko litar vode. Kuvajte u poklopljenoj šerpi 15 minuta, dodajte belo vino, peršun i krčkajte još nekoliko minuta. Kad je pirinač omekšao, ubacite maslac da se rastopi i narendan parmezan.

TELETINA SA PAPRIKOM

Potrebno je:

* 250 g teletine od buta

* ulje

* struk mladog luka

* kocka supe od povrća

* zelena paprika

* žuta paprika

* 200 g čeri paradajza

* 125 g mocarele

* vlašac

* so

* biber

Teletinu narežite na kockice i propržite na malo zagrejanog ulja. Dodajte mladi luk, i to samo beli deo narezan na kolutiće. Ubacite kocku supe od povrća i dinstajte pola sata dodajući vodu povremeno. Dok se teletina kuva, u drugom tiganju na malo ulja propržite paprike narezane na kockice i čeri paradajz isečen na polovine i malo posolite. Zatim dodajte paprike i paradajz teletini, posolite i pobiberite, dodajte vlašac i mocarelu narezanu na kockice. Poslužite toplo uz kuvani pirinač i zelenu salatu.

KUKURUZ SALATA

Potrebno je:

* 420 ml vode

* kašičica soli

* 180 g bulgura

* 2 struka mladog luka

* 200 g čeri paradajza

* 200 g kukuruza

* 200 g graška

Za preliv:

* 2 kašike maslinovog ulja

* kašičica narendanog đumbira

* 2 kašike jabukovog sirćeta

* peršun

Zagrejte vodu do ključanja, posolite i dodajte bulgur. Smanjite vatru, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji pokriveno još 10 minuta. Zatim bulgur stavite u duboku činiju i ostavite da se hladi. Mladi luk narežite na krugove, čeri paradajz na četvrtine, kukuruz i grašak skuvajte u slanoj vodi, operite pod mlazom hladne vode, ocedite i sve dodajte hladnom bulguru. U manju činiju sipajte maslinovo ulje, dodajte narendani đumbir, peršun i sirće, pa umešajte u salatu. Ohladite u frižideru i poslužite.

GVAKAMOLE I TORTILJA ČIPS

Za sos:

* 2 avokada

* 2 kašike limunovog soka

* 2 struka mladog luka

* 2 čena belog luka

* 3 kašike maslinovog ulja

* ljuta papričica

* so, biber

Za čips:

* 250 g kukuruznog brašna

* 150 g belog brašna

* kašičica soli

* kašičica ulja

* 2 dl tople vode

Prvo napravite čips tako što ćete pomešati sve sastojke i napraviti testo. Podelite smesu na 16 loptica, pa svaku razvijte koliko može. Na ringlu stavite aluminijumsku foliju i svaki komad testa pecite kratko sa obe strane. Zreliji avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom, a zatim viljuškom usitnite. Dodajte mu iseckan mladi luk, izgnječen beli luk, maslinovo ulje, sitno narezanu ljutu papričicu, so i biber. Sve dobro izmešajte, malo ohladite i poslužite uz tortilja čips.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *