МЛАДИ У ХРВАТСКОЈ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ: Власт да се извини за злочине у „Олуји“

МЛАДИ У ХРВАТСКОЈ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ: Власт да се извини за злочине у „Олуји“

26 јула 2017

Невладина организација Иницијатива младих за људска права – Хрватска покренула је уочи годишњице пројекат „Исприка“ којим од хрватских власти траже да се извине жртвама кршења људских права и ратних злочина за време и после „Олује“ и њиховим породицама.

Другу годину за редом, ова невладина организација апелује на хрватске власти да упуте извињење за ратне злочине за време и после „Олује“, наводи Слободна Европа.

Како кажу у петицији, која ће заједно са прикупљеним потписима бити достављена удружењима која окупљају жртве и њихове најближе који још увек чекају правду, „стидимо се не само због тога што су ови злочини почињени у наше име већ и зато што институције наше државе нису на ове злочине одговориле у складу с принципима правде, односно нису учиниле довољно да се задовољи правда за жртве“.

Како за Радио Слободна Европа каже координатор Програма помирења у Иницијативи Никола Пухарић, циљ пројекта „Исприка“ је указати хрватској Влади да је потребно да се извини  жртвама кршења људских права и ратних злочина за време и након „Олује“ и њиховим породица, као неки минимум солидарности након што је мало ратних злочина из тог раздобља истражено, још мање процесуирано, а тек једва нешто починитеља правоснажно осуђено“.

Прошле године прикупљено је 320 потписа, али како це овогодишња кампања уз друштвене мреже и медије укљуцивати и биллбоарде и плакате на јавним просторима у Загребу, за сада у трамвајима, оцекују веци одазив него годину раније.

Иницијатива младих објашњава да не тражи извињење уместо прогона ратних злоцина, већ управо супротно.

– Наравно, то не би знацило да онда не треба процесуирати злоцине, него би то извињење требало у себи да укључи и неки залог за спремност на процесуирање свих кршења људских права – каже  Пухарић.

KOMENTARI2 коментара

  1. Batina says:

    Kakvo izvinjavane, ima da namirimo broj koje ste pobili pa onda da se jedni drugima izvinjavamo, ako koji od vas ustasa pretekne.

  2. PFC says:

    Ajde, nemoj da se palite! Šaka dijabola i marginalaca! Kakvi mladi hrvatske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u