МЛАДИ У ХРВАТСКОЈ ПОКРЕНУЛИ ИНИЦИЈАТИВУ: Власт да се извини за злочине у „Олуји“

MLADI U HRVATSKOJ POKRENULI INICIJATIVU: Vlast da se izvini za zločine u „Oluji“

26 jula 2017

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska pokrenula je uoči godišnjice projekat „Isprika“ kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvine žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle „Oluje“ i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle „Oluje“, navodi Slobodna Evropa.

Kako kažu u peticiji, koja će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još uvek čekaju pravdu, „stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve“.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta „Isprika“ je ukazati hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini  žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i nakon „Oluje“ i njihovim porodica, kao neki minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osuđeno“.

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako ce ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije ukljucivati i billboarde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, ocekuju veci odaziv nego godinu ranije.

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zlocina, već upravo suprotno.

– Naravno, to ne bi znacilo da onda ne treba procesuirati zlocine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava – kaže  Puharić.

KOMENTARI



2 komentara

  1. Batina says:

    Kakvo izvinjavane, ima da namirimo broj koje ste pobili pa onda da se jedni drugima izvinjavamo, ako koji od vas ustasa pretekne.

  2. PFC says:

    Ajde, nemoj da se palite! Šaka dijabola i marginalaca! Kakvi mladi hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *