„Mladi u Srbiji probaju drogu u petnaestoj godini“

„Mladi u Srbiji probaju drogu u petnaestoj godini“

20 januara 2014

0728_wvmarijuanaVećina mladih u Srbiji proba drogu na kraju osnovne i početku srednje škole, u prvom redu marihuanu, izjavio Lambe Đorelijevski.

„U uzrastu od 15 do 17 godina dolazi do prvog probanja droge, a nažalost i u ranijim godinama vrlo često je zastupljena zloupotreba lekova, kao i korišćenje lepka i bronze“, rekao je za agenciju Beta šef Odeljenja za suzbijanje narkomanije Ministarstva unutrašnjih poslova

Prema podacima MUP-a Srbije, u 2013. godini zaplenjeno je skoro 3.300 kilograma droge, od čega je više od 2.910 kilograma marihuane, koja
je, kako je Đorelijevski rekao, najzastupljenija i među mladima.

„U Srbiji, a i u Beogradu, poslednjih nekoliko godina najzastupljenija psihoaktivna supstanca je svakako marihuana i njeni razni oblici koji imaju isto dejstvo. Jedan od razloga je što može da se proizvede ovde, pa se popriličan broj ljudi bavi proizvodnjom te supstance“, naveo je šef Odeljenja za suzbijanje narkomanije MUP-a Srbije.

On je dodao da je evidentan i porast veštačkih droga (kokaina, spida i ekstazija), koje se najčešće koriste u noćnim provodima, na koncertima i festivalima, što pokazuje i podatak da je u prethodnoj godini zaplenjen 71 kilogram kokaina i po 20 kilograma ekstazija i drugih amfetamina u Srbiji.

Prema njegovim rečima, smanjen je broj heroinskih zavisnika, što je dobro, pošto je ova droga najopasnija za zdravlje, jer kada izazove zavisnost, mora se uzimati svakodnevno, a nekad i više puta u toku dana.

„U Srbiji i Beogradu smanjen je broj heroinskih zavisnika, što ukazuje broj lečenih zavisnika i broj privedenih zbog nabavke i prodaje ove droge. To je dobro, jer je heroin najopasnija droga, ne samo za zdravlje i život, već i zbog toga što se zavisnik obično bavi krađama, razbojništvom, prostitucijom ili dilovanjem i samim tim pravi dodatnu štetu“, kazao je Đorelijevski.

Kao najveći uticaj na mlade da probaju drogu, on navodi identifikaciju sa društvom i dodaje da se pritisak društva povećava ukoliko je dete mlađe, jer je tada manje upućeno u posledice njihove upotrebe.

Sa borbom protiv narkomanije treba početi već od četvrte godine, kada detetu treba kroz primerene sadržaje pričati o štetnosti droge i alkohola, dok se prevencija u osnovnim školama sprovodi u četvrtom i sedmom razredu, jer su škole mesta gde mladi provode najveći deo dana, istakao je Đorelijevski.

Ipak, škole nisu mesto prodaje psihoaktivnih supstanci, jer su te mreže sada rasprostranjenije, na šta dosta utiču i elektronski vidovi komunikacije na kojima mladi mogu dobiti lažne informacije, koje, kako je rekao, „sto puta ponovljene postaju istina“.

„Osnovna stvar roditelja jeste da budu informisani čime se njihovo dete bavi na svim poljima. Detetu treba dati podršku za sve pozitivne stvari koje radi, ali i biti informisan o problematici. Kod nas je i dalje zastupljeno mišljenje da se droga dešava nekom drugom“, objasnio je Đorelijevski.

Kao najlakši i najbrži način provere osobe za koju se sumnja da konzumira bilo koju psihoaktivnu supstancu, šef Odeljenja za suzbijanje narkomanije MUP-a Srbije naveo je proveru urina koja se može uraditi i 72 sata nakon korišćenja supstance.

„Kao i kod svih bolesti, ako se s lečenjem krene na vreme, zavisnost se može izlečiti. Najteži za lečenje su heroinski zavisnici gde je potrebno dugogodišnje lečenje, ozbiljnost u radu i izdvajanje iz sredine u kojoj se osoba nalazi“, rekao je Đorelijevski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *