МЛАДИ УКРАЈИНЦИ НЕ ЖЕЛЕ ДА ПУЦАЈУ НА РУСЕ

MLADI UKRAJINCI NE ŽELE DA PUCAJU NA RUSE

30 marta 2021

JEDAN broj vojnika ukrajinske armije odbija da puca na ciljeve u Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

Oni su svesni da bi mogli da dobiju odgovor sa druge strane Donbasa. Osim toga vojnici 80. ukrajinske brigade odbijaju da se kreću po poljima gde su sa obe strane fronta postavljene mine. Zbog toga su morali da dođu ukrajinski generali kako bi podigli ratni moral kod vojnika.Bez obzira na propagandu Kijeva, nije malo vojnika koji ne žele da bezrazložno i glupo rizikuju život. Na liniji razdvajanja vojska samoproglašene Luganske republike 14. marta je oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu koja je iz vazduha pravila snimke pomoću kojih je ukrajinska artiljerija „nameštala“ svoja gađanja.

Zbog toga što u Kijevu pripremaju novi zakon koji će povećati kazne za one koji se ne odazovu na vojni poziv, članovi vojnih komisija povećali su sume mita koje im daju oni koji ne žele da obuku uniformu i odu na front. Ukrajinski novinari pišu da roditelji dece koja ne žele da idu u vojsku sada plaćaju i po 3.000 dolara. Oni koji regrutuju vojnike očigledno dele novac sa vojnim lekarima koji „oslobađaju“ mladiće služenja vojnog roka zbog „zdravstvenih razloga“.

Osobe koje uzimaju mito to „poskupljenje usluga“ objašnjavaju sadašnjim većim rizikom jer vlasti iz Kijeva imaju češće provere. Po novom zakonu koji je predložio predsednik Vladimir Zelenski, a koji će uskoro biti usvojen, povećane su novčane kazne za primanje mita, ali su predviđene i zatvorske kazne za ovu vrstu prekršaja.

Novost koju donosi taj zakon je i to da će prilikom zapošljavanja građani morati da donesu i vojnu knjižicu. Rezervisti će morati da idu ili na vojne vežbe ili u zonu razdvajanja u Donbasu. Osim toga, od januara prošle godine na predlog partije Zelenskog u vojsku se ide sa 18 godina a ne kao ranije od 20.

To što veliki broj mladih ljudi u Ukrajini ne želi da ratuje je dokaz da rukovodstvo mora da traži kompromisno rešenje oko Donbasa sa ljudima koji tamo žive.

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  2014-te kada su objavili mobilizaciju većina dezertera je zbrisala u Rusiju, svojevrsni paradoks. Svima je jasno da ako dođe do ozbiljnijih sukoba u Ukrajinu može da uleti ruska vojska i da za 3 sata stigne do Kijeva. U tom napadu ukrajinske snage će biti zbrisane. Zato Zelenski na svaki način pokušava da uvuče NATO na svoju stranu.

  • Archelay says:

   I Nato da se smoubije zbog bilo koga?Nato samo moze da ga savetuje da neko udze u konflikt pa,ako prodze-prodze.

   • Velika Metla says:

    Upravo tako. Nato-fašisti se nisu smeli umešati ni u Jermeniji, da pomognu njihovom čoveku onom smradu od premijera Pašijanu. Nato-fašisti neće NIKADA napasti ozbiljnu državu.

 2. šiško says:

  Ceo dobronamerni svet oduvek zna da je rat izmedju Rusa i Ukrajinaca ili jako teško izvodljiv, ili potpuno nemoguć. Ne samo zbog nesrazmerne sile Rusije, već i zbog toga što je to isti narod, ako ne računamo stanovništvo Galicije koja je nastanjena Poljacima, nemcima i još nekim neruskim nacijama. Tog stanovništva je i ranije bilo relativno malo, a od početka krize dodatno se smanjuje, jer se odlivaju u druge evropske zemlje. Čak ni vatikanski svemoćni otrovi ne uspevaju da stignu do ukrajine u punoj koncentraciji, tako da su za rat protiv Rusa ostali još samo zapadni namesnici koji sede ne čelu Ukrajine i sistematski je uništavaju. Narodu Ukrajine bi najkorisnije bilo da nekako promeni tu poganu vlast, ali to je lakše reći nego učiniti. Bar mi u Srbiji znamo koliko je to uvek teško. Ne možeš se osloboditi pijavica.

 3. Dalmacija says:

  Nato (Anglosaksonci, Germani i Latini) vole kada se Slaveni međusobno kolju. Ej Slaveni, umjesto da međusobno ratujete, proizvodite traktore i kombajne, proizvodite što više pšenice i kukuruza, neka bude dosta hljeba za vašu djecu, žene i ostarjele roditelje. Ne dajte da vas podmukli zapadnjaci svađaju, neka ne ide brat na brata. Gradite mostove među sobom, a ne rušite ih na radost hijena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *