MLADIĆ NE ŽELI DA SVEDOČI: Neću da svedočim, ovo je satanistički sud

MLADIĆ NE ŽELI DA SVEDOČI: Neću da svedočim, ovo je satanistički sud

28 januara 2014

zvornikdanas-ratko-mladicGeneral Ratko Mladić pojavio se na suđenju prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću na koje je pozvan kao svedok.

General Ratko Mladić ipak svedoči na suđenju prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Njegov advokat je zatražio od suda da se dopusti da Mladić ne svedoči zbog zdravstvenog stanja, što je Veće u Hagu odbilo.Ročište je počelo u devet sati. Prema ranijoj odluci Tribunala, general Mladić trebalo bi da svedoči jedan i po čas dnevno tokom četiri dana.

Mladićev advokat Branko Lukić je zatražio da njegov klijent, zbog narušenog zdravlja, ne svedoči i naveo da se u suprotnom krše njegova ljudska prava, ali je sudsko veće odbilo taj zahtev.

On je istakao da prisiljavanje Mladića da svedoči u predmetu negira njegovo pravo na čutanje. Zahtev Mladićevog advokata je odbijen.

Odbio da položi zakletvu 

Zastupnici Radovana Karadžića su naveli da su svesni Mladićevog stanja, ali da smatraju da je njegovo svedočenje veoma važno.

– Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svedočenje. On se tako bori ne samo za slobodu, već i za kontiunitet Republike Srpske – naveli su oni.

Mladić je prvo odbio da položi zakletvu i naveo da ne priznaje Haški tribunal, nazivajući ga „satanskim“, a zatim je od predsedavajućeg sudije O-Gon Kvona zatražio da pročita svoju izjavu.

– Ja ovaj Haški tribunal ne podnosim niti ga priznajem i ne mogu pred njim da svedočim ni da se zaklinjen jer je to pritisak na mene kao ličnost, na moje zdravlje i moj narod – kazao je Mladić kada je pozvan da ustane i da da svečanu zakletvu.

– Uz svo uvažavanje Karadžića i njegove napore koje čini i koje je činio za spas našeg naroda, a i ja sam doprinio da učinimo ponešto dobroga. Ne bih želio da propadne ovo suđenje, pa ako imate mogućnosti i vremena da saslušate sedam strana koje sam ja napisao uoči Svetog Save, a danas je njegova slava. Ako vam to nije na odmet ja bih to pročitao, pa posle mogu da se zakune – rekao je Mladić nazvavši Haški sud „satanistički“.

Donesite mi zube iz ćelije! 

Predsedavajući sudija ga je potom prekinuo i upozorio da ga može teretiti za nepoštovanje suda, ukoliko nastavi i ne položi zakletvu.Mladić je tada ipak pročitao zakletvu, poručio sudiji da „ne bude nervozan, jer zna da i u Koreji druga zvona zvone“ i zatražio da mu donesu zube.

Njega je odbrana Radovana Karadžića pozvala da svedoči u procesu koji se vodi protiv Karadžića po 11 tačaka optužnice, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza u maju 2012. godine, dok je izvođenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine.Tribunal Karadžiću i Mladiću u odvojenim procesima sudi za ratne zločine i genocid tokom rata u BiH.

Ukoliko se Mladić pojavi u sudnici, ovo će biti prvi put da se dve najmoćnije figure Rata u Bosni pojave u javnosti zajedno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Stvarno, uništavaju čoveka a snjim i pravdu. Dali ove sudije imaju štogod mozga ili im je važna samo lova i direktiva koju dobijaju. zar je to pravda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *