МЛАДИЋЕВ РАТНИ ДНЕВНИК: Шокантна уцена Била Клинтона за Србију!

MLADIĆEV RATNI DNEVNIK: Šokantna ucena Bila Klintona za Srbiju!

6 decembra 2018

Došlo se u posed originalnih dokumenata koje je komandant Vojske Republike Srpske rukom pisao, a odnose se na susrete koje je imao i razgovore koje je vodio. U jednom delu dnevnika Mladić do detalja prenosi šta se sve zbivalo na sastanku sa Brankom Tupanjcem, američkim biznismenom srpskog porekla i jednim od najbogatijih Srba u svetu, u februaru 1995. godine, u beogradskom hotelu „Moskva“. Sve se događalo nekoliko meseci pre događaja u Srebrenici.

Tokom sastanka, Tupanjac obaveštava Mladića da tadašnja zvanična američka administracija sa predsednikom Bilom Klintonom na čelu traži 50 miliona dolara da bi se Jugoslaviji ukinule sankcije. Taj novac, kako mu je Tupanjac objasnio, treba da se odobri od zaplenjenih 200 miliona dolara jugoslovenskih para koje su tada bile u SAD.Kao čovek od uticaja u Americi, Tupanjac je predložio da za početak srpska strana uloži 10 miliona dolara kako bi kupila 100 do 200 kongresmena i senatora koji bi lobirali za naše interese. Tupanjac je generalu objasnio da je lider Hrvata Franjo Tuđman tako nešto već uradio, a Hrvati su na senatore potrošili 17 miliona dolara.

– U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo. Ovako se rat može završiti, a nismo ovo ni probali – zapisao je reči Tupanjca general Mladić i konstatovao da je „sve bolje nego ginuti“.

Ovo je zapisao Mladić posle sastanka sa srpskim milionerom

Bgd 5. 2. 1995. 20.35, Hotel „Moskva“

Razgovor sa Brankom Tupanjcem

* Branko:

– U Trebinju i Bileći ću biti

– Doneo sam lekova više od dva miliona komada, koje ću ja sutra overiti

– Dao je profesoru Miljkoviću 3.000 dolara za VRS, koje će profesor doneti sutra u GŠ

– Poklonio meni i gen. Milovanoviću po jedan sat marke omega

* Trebao sam 2. 2. 1995. biti sa Pol Sajmonom, Bil Salatićem i Kajl Valdenom, on je poreklom iz Bileće (Tupanjac ovde misli na glumca Karla Maldena, prim. aut.). Sajmon je senator iz Ilinoisa u Vašingtonu.

On je vrlo uticajan. Vrlo je uticajan Li Hamilton , a ja sam sa njime blizak i imam slike. (Pokazuje. Glavni je Li za nabavku oružja i sve vojne opreme).

Politika je biznis. Imam čoveka Tab Lajos (predsednik Demokr. partije u Čikagu, a oni uvek biraju predsednika Amerike). On kaže da sa malo para može učiniti svašta, a ja sam za to išao kod Miloševića (Karadžić nema para) i sada prije 15 dana zove me i kaže ja ću dovoditi ljude iz Senata u hotel i treba im gurati lovu. On mi je rekao da bi trebalo kupiti JAT i onda će SAD reći da će biti.

Oni kažu da je u SAD zaplenjeno 200 miliona dolara, traže 50 miliona dolara da se skinu sankcije. Veliki bos (Klinton) je to odobrio.

* Ja sam rekao da se povuku granice, da se preseli narod, ali sam im rekao da će to koštati 8 milijardi dolara, Klinton je rekao: no problem. 4 miliona dolara, a ostalo bi bilo namireno od Evrope. Ako bi SAD rekle GO HEP (napred, zeleno svetlo), onda nema problema.

Šta bi dobili:

– sa 8 milijardi mogla bi se država opraviti

– Srbi bi isprašili M i Hrvate

– Ja sam računao da po glavi stanovnika dobije 15.000 dolara – ko bi onda ratovao, bili bi možda nezadovoljni neki političari

– Mi u emigraciji smo doživeli neko čudo, ne možete sada dobiti ljude

– Nama je u početku trebalo 10.000.000 dolara, mogli smo kupiti 100-200 kongresmena i senatora

– Tuđman je pustio u SAD 17.000.000 dolara i kupio senatore

– Nama treba sada da puste 50-100 senatora koji trebaju da kažu istinu, a ne da lažu

– U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo

– Ovako se rat može završiti, nismo ovo ni probali

* moje pitanje – Kojim parama ih kupiti?

Odgovor: Za početak nam treba 10 miliona dolara. Naši lupaju u novinama. To se ne radi preko novina.

*Arapi imaju 15-20 ljudi koji rade kod njih, a moj je koncept da dobijem većinu i treba nam jak čovek, ako M i H imaju Dola, zašto mi ne bi imali Klintona, a oni traže 50 miliona da ih uzmu kada se završi posao i to da uzmu od onih 200 miliona dolara.

Nismo mi dobili rat, tek treba da ga dobijemo

* Težak sam 170 miliona dolara, ali to je u nekretninama

* Naš narod je najsiromašniji

* Ovih 200 miliona dolara su JAT-ove pare

* Niko od naših političara ne zna kako pokrenuti zemlju

* Sada Srbija može kupiti za 120 miliona nekretnine u Čikagu i da svakih mesec dana dobije milion dolara

* Majk Pavlović, učestvovao u mostu sa 200.000 dolara, on je go, nema ništa i to je izgradila Srbija, a on je dobio pravo da koristi most 30 godina

Ja: Sve je bolje nego ginuti, ali moramo videti koja je linija?

Tupanjac: Ja sam mislio Neretva, čitava Krajina, BiH čitava naša, s tim da se oni prošire ka Glamoču i Grahovu. Neka imamo koridor širi, da dobijemo deo Slavonije, Foču, Goražde, a da damo RSK.

* Ovo je trgovina! Ko bi ovo mogao prihvatiti? Verovatno su ovo opcije SAD! (RM paraf)

Ko je Branko Tupanjac

-rođen 1938. u Bileći u Hercegovini

-u SAD otišao krajem šezdesetih godina prošlog veka

-u Čikagu postao privrednik i jedan od najbogatijih Srba u Americi

-poseduje pet preduzeća, dva hotela, nekoliko benzinskih pumpi i dvadesetak zgrada

-finansirao prenošenje posmrtnih ostataka književnika Jovana Dučića u Trebinje

-ktitor je hrama Hercegovačka gračanica, za šta ga je SPC

-odlikovala Ordenom Svetog Save prvog stepena

-nosilac Ordena Njegoša prvog reda i Ordena za mir UN

-od 2009. je senator Republike Srpske.

(Srpski Telegraf
)

KOMENTARI4 komentara

 1. rajko says:

  Hm. Tupanjac. Ko li je sad pa to? Možda jeste, možda nije. Možda je lažnjak, prevarant, američki, nemački, vatikanski čovek koji je došao da izvaćari Srbe za nekoliko desetina miliona. Možda ustaški, muslimanski, DB-ovski provokator. Možda obični kriminalac. Svakakvi su prodefilovali našim prostorima nudeći "pomoć" i "rešenja", neki su ostali kratkih rukava, neki su uspeli da nešto ćape, ali je jedno evidentno: niko nam nije pomogao. Tupanjac je čudno ime i liči na izmišljeno.

  • Milan says:

   Ako vec ne znas ko je taj g. Tupanjac, sto nisi probao da na internetu pronadjes. Dal si i za to nesposoban? Samo guglaj "Branko Tupanjac". I odmah iskoce podaci sa kraja teksta. Ja znam iz drugih izvora (odavno) da je on jedan od vrlo bogatih Srba u SAD i da je rodom iz Hercegovine, i da je (delom) finansirao prenosenje Ducicevih ostataka i gradnju crkve gde je Ducic ponovo sahranjen 2000-te u rodnom gradu.

 2. test01 says:

  Kakva crna ucena nego Srpska banda nisu dali pare - citava drzava je opljackana. milijarde su u pitanju... Sve je moglo da se zavrsi mirno i mnogu ljudski zivoti bi bili spaseni. Sto se tice Clintona, uzeo je pare od siptara i sada imamo sta imamo..

 3. Budi Bog s nama says:

  Eto, kada nekom namestiš igru, pa mu namestiš sankcije da ga opleniš, pa ga još uza sve to i bombarduješ, pa mu se smeješ kako je glup. Da li je to lepo? E, ali čika Bili ne zna da će svako od nas dobiti platu po delima sovjim o dolasku pravednog carstva Božije. A to i jeste ono glavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *