MLADIĆEVA ODBRANA: Sudije su pristrasne, tražimo izuzeće

MLADIĆEVA ODBRANA: Sudije su pristrasne, tražimo izuzeće

16 decembra 2013

Ratko-MladicOdbrana Ratka Mladića zatražila od Tribunala u Hagu izuzeće dvojice članova raspravnog veća – sudija Alfonsa Orija i Kristofa Fligea tvrdeći da su pristrasni.

Bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Mladiću (70), Tribunal sudi po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva i za uzimanje za taoce pripadnike mirovnih snaga UN, 1992-95.

Tužioci su minule nedelje praktično okončali dokazni postupak, tokom kojeg su, od jula prošle godine, izveli 164 svedoka. Mladićeva odbrana trebalo bi da počne maja iduće godine.

Izuzeće predsedavajućeg sudije Orija, Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović traže zbog pristrasnosti koju je, kako tvrde, Ori ispoljavao prema optuženom od početka procesa.

Odbrana navodi da je sudija Ori u spis uvrstio iskaze o Mladićevim poverljivim razgovorima sa advokatima u sudnici, tokom pauza u zasedanjima, iako je sam više puta optuženog savetovao da se sa braniocima savetuje tokom pauza, a ne za vreme rasprave.

Kao znak pristrasnosti predsedavajućeg sudije, odbrana je izdvojila i stalna Orijeva upozorenja Mladiću da tokom konsultacija sa advokatima
tokom rasprava, ne govori suviše glasno. Sugerišući da Mladić, zbog preživljenih moždanih udara, nije u stanju da kontroliše glasnoću govora, ni impulsivne reakcije, branioci tvrde da sudija Ori to ne razume i da je stoga Mladića više puta izbacivao iz sudnice.

Po odbrani, sudija Ori je pristrasnost ispoljio i time što se nije osvrtao na zahteve odbrane i lekara da se, zbog narušenog zdravstvenog stanja optuženog, smanji broj radnih dana sa pet na četiri.

Odbrana tvrdi da je sudija Ori zainteresovan da ishod procesa Mladiću potvrdi nalaze iz osuđujućih presuda sa ranijih suđenja kojim je predsedavao, poput postupaka protiv generala Stanislava Galića i predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika.

Iako je taj argument bio odbijen zajedno s prvim zahtevom odbrane za izuzeće sudije Orija, na početku suđenja Mladiću, odbrana je ponovila i tvrdnju da je predsedavajući sudija pristrasan zato što je Holanđanin, a holandski bataljon Unprofora je bio direktno umešan u zbivanja u Srebrenici jula 1995.

Mladićevi branioci pozvali su se i na nedavnu odluku holandskog suda da je Holandija odgovorna za smrt trojice srebreničkih Muslimana koje je Unprofor, po padu Srebrenice, izbacio iz svog logora i predao srpskim snagama.

Istovremeno, odbrana generala Mladića zatražila je i izuzeće nemačkog sudije Fligea, tvrdeći da je on zainteresovan da se na suđenju Mladiću potvrde nalazi iz presude generalu Zdravku Tolimiru.

Veće kojim je predsedavao sudija Flige osudilo je ove godine Tolimira na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Tolimir je jula 1995. bio Mladićev pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove.

Odluku o zahtevu odbrane za izuzeće dvojice sudija Mladiću trebalo bi da donese predsednik Tribunala Teodor Meron (Theodor) ili posebno veće koje on imenuje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *